Nou ja, niet eng? (Foto: PR)
Nou ja, niet eng? (Foto: PR)

“Het is gewoon een verkleedfeestje”

Algemeen 2 keer gelezen

Bergschenhoek – “Halloween is niet eng, het is gewoon een verkleedfeestje”. En dat veel mensen er zo over denken bleek donderdagavond wel toen het centrum van Bergschenhoek bevolkt werd door allerhande griezels in soorten en maten, de één nog griezeliger dan de ander. Halloween moet tenslotte gevierd worden.

Door Astrid Nielsen

Aan dit uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen wordt ook in Nederland steeds meer aandacht besteed. Kinderen mogen aanbellen bij huizen in de buurt waarbij ze ‘trick or treat’ roepen. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. ‘s Middags kunnen er onder de bezielende leiding van twee vriendelijke heksen in het Halloweenhuis al lampionnen geknutseld worden, waar zo’n 75 kinderen gebruik van maken. De lampionnen kunnen ‘s avonds gebruikt worden tijdens de optocht die muzikaal wordt opgeluisterd door Muziekvereniging Concordia. Voor de wat oudere kinderen is er een speurtocht waarbij allerlei opdrachten moeten worden uitgevoerd, zoals blind dingen proeven, voelen en ruiken of een mummie maken van jezelf of je vriendje of vriendinnetje. Natuurlijk worden er hier en daar ook snoepjes uitgedeeld. Na iedere proef krijgen de kinderen een woord waarbij alle woorden aan het eind weer een zin opleveren. Daarvoor krijgt iedereen na afloop bij inlevering een lekker bekertje warme chocolademelk of glühwein, wat wel nodig is want het is behoorlijk fris.
Niet alleen in het centrum is van alles te beleven, maar ook in verschillende wijken zijn activiteiten georganiseerd, zoals in de Varenbuurt. “Vorig jaar was de eerste keer dat we met Halloween iets organiseerden in onze wijk”, vertelt Liza Grootoonk. “Eigenlijk is het gekomen omdat we een aantal jaar geleden uitgenodigd waren door de ouders van een vriendinnetje van onze dochter Emma, en daar deden ze al wel langere tijd enthousiast aan Halloween. Ze organiseerden zelfs een soort speurtocht. De kinderen vonden dat heel leuk. Het jaar daarna werden we daar niet voor uitgenodigd, maar je gaat ook niet zomaar ongevraagd naar een andere wijk. De kinderen mochten wel verkleed even onze straat op en neer, maar dat was toch niet hetzelfde. Dat vonden ze erg jammer, dus toen dacht ik: weet je wat? Ik ga proberen zelf iets in onze wijk te organiseren, want je kunt niets doen, of zelf actie ondernemen. Dat vonden de kinderen natuurlijk hartstikke leuk. Ik had het er met een vriendin, Leonore, over, haar zoontje Hidde zit bij mijn zoontje Guus in de klas. Als onze kinderen dat zo leuk vinden, zijn er misschien meer kinderen die er ook zo over denken. Toen hebben we het samen opgepakt. Wat ik heel belangrijk vind is dat natuurlijk niet iedereen van Halloween houdt. Daarom had ik flyers gemaakt, aan de ene kant om kinderen te vragen om mee te doen en aan de andere kant om bewoners te vragen of ze het oké vinden als de kinderen aanbellen. Dit jaar waren er alweer meer kinderen, ruim 30, en huizen, zo’n 20, die meededen. Zelf had ik spookjes met popcorn en een marshmallow gemaakt om uit te delen. Iedereen verzamelde hier om 19.00 uur voor de deur en nadat ik één en ander had uitgelegd ging iedereen in groepjes op pad. Alle kinderen zagen er prachtig griezelig verkleed uit. Ik had een plattegrondje gemaakt waarop stond waar de kinderen mochten aanbellen. Op de flyer had ik gevraagd om iets leuks, lekkers of gezonds uit te delen, dus dat kon bijvoorbeeld ook een stuiterbal of mandarijn zijn. Hoewel de kinderen bij dat laatste toch stiekem wel een beetje teleurgesteld keken… Sommige mensen hadden het echt griezelig gemaakt als ze de deur open deden, dus de kinderen zijn af en toe wel flink geschrokken. Maar dat maakt het juist spannend. We hebben een klein uurtje rond gelopen en iedereen was enthousiast. Aan het eind konden de kinderen bij Leonore nog marshmallows roosteren en kregen ze groene limonadesiroop. Volgend jaar gaan we het vast wel weer doen, het zou mooi zijn als het een beetje groeit. Dat je als kind verkleed rond mag lopen, dat maakt de avond wel speciaal. Misschien kunnen we er volgend jaar nog iets aan toevoegen, een puzzeltocht ofzo, dan blijft het leuk.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 1 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 4 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 6 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 20 uur geleden

Uit de krant