Blik op Dorpsgenoten: Jeroen Brabander
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Jeroen met een van zijn bijzondere schilderijen.
Jeroen met een van zijn bijzondere schilderijen.

Blik op Dorpsgenoten: Jeroen Brabander

  •   252 keer gelezen

De bijna vijftig lentes jonge Jeroen Brabander is een geboren en getogen Berkelaar. Een zoon van Gerrit Brabander uit Berkel en Wil van der Burg uit Bergschenhoek. Jeroen en jongere zus Sandra groeiden op in de Vogelaarstraat, een van de oudste straatjes in het centrum van het dorp. Berkel was in zijn jonge jaren nog een echt dorp en Jeroen struinde als jongen graag door de polders.

Door Sjaak Oudshoorn

Vanaf de Jozefschool – die nu anders heet – ging Jeroen langs een toen nog kaarsrechte Klapwijkseweg naar de toenmalige Fatima MAVO in Pijnacker. Nu liggen er op de route veertien rotondes. Jeroen kreeg op de Mavo tekenles van 'meneer Schuller' die hem inspireerde om later ook te gaan tekenen en schilderen. Onlangs stond Jeroen vanwege Verbeelding in de bibliotheek in Pijnacker met zijn bijzondere schilderijen. Ieder schilderij is een uitdaging voor de kijker. Het is leuk om te proberen 'het verhaal erachter' te ontdekken. Binnenkort exposeert hij in De Tuinen in Bleiswijk. We spraken af om elkaar snel te ontmoeten voor de Dorpsgenotenrubriek. Vorige week ging het nog even niet omdat Jeroen getroffen was door een griepje. Daardoor miste hij de grote reünie van het negentig jaar bestaande TOGB. En dat voor een man die bij het 75-jarig bestaan het jubileumboek schreef. Naast muziek maken en luisteren, schilderen, hardlopen in de vrije natuur is ook schrijven een geliefde bezigheid van Jeroen. Jaren lang maakte hij een blad voor en van jeugdsociëteit Rotonde waarvan hij twee jaar voorzitter was en waar hij veel leerde. Hij deed ook de vormgeving. Achteraf was de Grafische School of de Kunstacademie misschien beter geweest dan de Gijsbert Karel van Hogendorp MEAO in Rotterdam! Een zodanig leuk gesprek over van alles dat één pagina bijna te 'klein' is.

Je woont hier leuk aan de Zonnehof?
Inderdaad. Dit is een prachtig plekje. Mooie ruime lichte woning. Ik woon hier vanaf het begin, dus nu een jaar of twintig. De Zonnehof is later aan de Sterrenwijk toegevoegd. Vroeger was hier een sportveldje dat bij een school hoorde. De JUMBO is vlakbij. Die supermarkt zie ik als mijn voorraadkast. Zodra ik iets nodig heb, loop ik er even heen. De snackbar is ook handig, maar ik probeer toch zo veel mogelijk zelf te koken en de snackbar te mijden. Niet dat ik een keukenprins ben, maar het koken lukt toch redelijk.

Je woont alleen. Is dat een bewuste keuze?
Nee geen bewuste keuze. Het loopt zo in je leven. Alleen zijn en samen zijn heeft allebei voor- en nadelen. In je eentje heb je wel eens wat te verwerken maar met z'n tweeën net zo goed. Het voordeel van een relatie is wel dat je mooie en rotte dingen meer en beter met elkaar kunt delen. Ik heb ontzettend last van mijn rug gehad. De pijn was zo erg dat ik alleen nog maar kon wandelen zonder pijn. Staan, zitten en liggen ging bijna niet. Maar ja, dan wandel je in de winter door de natte sneeuw terwijl iedereen gezellig binnen zit. En dan word je daar niet vrolijker van. Meneer De Haas uit Pijnacker heeft me er nu aardig van af geholpen.

Dus het gaat weer goed fysiek?
Gelukkig wel. Ik kan weer hardlopen zonder pijn. Ik heb net nog een kilometer of zeven gelopen. Heerlijk. Lopen is voor mij een enorme uitlaatklep. Lekker in de buitenlucht en in de natuur. Ik doe aan trailrun: dat zijn wedstrijden over grote afstanden dwars door de natuur. Achteraf had ik eerder moeten gaan lopen. Maar ja, ik voetbalde vanaf mijn jonge jaren bij TOGB. Niet op hoog niveau. Gewoon in een vriendenteam. Een wedstrijdje spelen en dan de rest van de dag bieren. Zo ging het jaren achtereen. Door blessures moest ik met voetballen stoppen. Dat leek me heel erg maar dat was het helemaal niet. Ik zit een beetje zo in elkaar dat ik bang ben voor verandering en voor het verdwijnen van vastigheden, maar dat ik het eigenlijk niet erg vind dat het gebeurt. Intussen heb ik ervaren dat er altijd weer andere mooie dingen voor terug komen, zoals in dit geval het hardlopen. Gek genoeg kom ik eigenlijk nooit meer bij TOGB en ik mis het niet. Terwijl mijn vader zo ongeveer tot de inboedel behoort.

Behalve sport was muziek ook altijd belangrijk voor je?
In mijn tienerjaren was ik op zoek naar een plek waar ik muzikaal mijn ei kwijt kon. Ik was een liefhebber van rock: Metallica en Slayer, dat soort werk. In de gewone cafés in Berkel hoorde je dat niet veel en Fred Goedhart van Acapulco draaide het ook niet en wel honderd keer Meatloaf. Vreselijk. Uiteindelijk ontdekte ik jeugdsociëteit Rotonde. Daar kon ik muzikaal mezelf zijn en daar heb ik ook basgitaar leren spelen.
De Rotonde bood eindeloos veel mogelijkheden. Al snel werd ik programmeur en toen de voorzitter weg ging en niemand het wilde overnemen, ben ik ook nog twee jaar voorzitter geweest. Daar heb ik heel veel van geleerd: je leert samenwerken, mensen toespreken, medewerkers motiveren, organiseren, echt van alles. Een schitterende tijd was het. We hebben best het een ander meegemaakt en moesten vaak strijden voor onze belangen. Toen het sportpark werd verplaatst, leek het net of wij niet bestonden maar wij waren ook op het oude sportpark gevestigd. Uiteindelijk is ons pand op wieltjes gezet en vijfhonderd meter verderop gezet. Kostte waarschijnlijk meer dan iets nieuws bouwen. Het is jammer dat Rotonde er niet meer is, maar ik kan het wel begrijpen en accepteren. De sociëteitscultuur van toen bestaat niet meer. Dat is ook weer zo'n verandering die je moet accepteren.

Jouw bijnaam is Brab? Heb je die al lang?
Vanaf de basisschool al volgens mij. Iedereen neemt zo'n naam over en als kunstenaar gebruik ik ook de naam Brab. Ik ging in dienst en denk je: hier zullen ze me wel Jeroen gaan noemen. Maar op de eerste dag zag een Berkelaar mij tot zijn verrassing lopen en toen riep hij: 'Hé Brab!' Sindsdien was het daar ook Brab. Een mooie bijnaam toch?

En dan het schilderen: hoe ben je daarin verzeild geraakt?
Op school tekende ik al veel en ik heb altijd wel belangstelling gehad en gehouden voor alles wat met beeld en vormgeving te maken heeft. Heel lang geleden alweer kwam ik in contact met Kiek Haket uit Pijnacker. Samen zijn we toen cursussen gaan volgen. We hebben ieder onze eigen stijl. Ik werk veel figuratief en vind het mooi om met een schilderij een verhaal te vertellen dat niet voor zichzelf spreekt. Het gaat echt niet vanzelf. Ieder schilderij is weer een gevecht.

En waar verdien je je brood mee?
Ik werk al 29 jaar bij Loonbedrijf Van Etten dat eerst aan de Leeweg zat en nu in Bergschenhoek. Op mijn negentiende ben ik er gaan werken, op de administratie en ik zit er nog.
Het is een mooi warm familiebedrijf met intussen honderd man personeel. Je wordt daar echt gewaardeerd. Nu is de volgende generatie aan het bewind – Bas en Willem – maar ik heb heel veel met hun vader Jaap gewerkt die niet zo lang geleden overleden is. Een doodgoeie vent met wie ik meer tijd heb doorgebracht dan met mijn vader.
Overigens heb ik een prima band met mijn ouders. Ze wonen vlakbij en ik kan altijd bij ze terecht. Willem van Etten was als klein ventje al ondernemend. Er kwam een keer een auto aanrijden zonder chauffeur, zo te zien. Nee, was het Willem die toen een jaar of acht was en maar net door de voorruit kon kijken!

Wat is jouw Berkelgevoel?
Mensen zeggen wel eens dat ik eigenlijk meer een stadsmens ben. Ik zou best in een stad kunnen wonen, maar zo'n dorp waar je heel veel mensen kent en waar heel veel mensen jou kennen, heeft toch ook grote waarde. Ging net hardlopen en kwam onderweg drie bekenden tegen met wie je dan al gauw even een praatje maakt.
Dat is echt het dorpse nog. In een dorp in het oosten van het land zou ik niet blijven wonen. Het mooie van deze dorpen is dat de stad zo lekker dichtbij is.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>