Anthura, door een van de collega-ondernemers ‘Bleiswijkse parel’ genoemd. (Foto: Mario van Vliet)
Anthura, door een van de collega-ondernemers ‘Bleiswijkse parel’ genoemd. (Foto: Mario van Vliet)

Oostlandse ondernemers Future Fit aan de slag op Oostlanddag

Algemeen 111 keer gelezen

Lansingerland - Een jaarlijks netwerkevenement organiseren, zoals de Oostlanddag, eist ongelofelijk veel voorbereiding. In februari begonnen de eerste brainstormsessies en in de loop van het jaar werd over elk detail nagedacht. Op 9 oktober vielen alle puzzelstukjes op zijn plek en presenteerde het organiserende team een boeiend en inspirerend programma met het thema Future Fit aan ruim driehonderd ondernemers en enkele wethouders uit Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Door Andrea van der Houwen

Voor deze elfde editie van de Oostlanddag zijn vijf bedrijven uitgezocht om hun deuren open te zetten voor een bedrijfsbezoek. Outdoor Valley, Fugro, Lenntech, Anthura en LG Flowers/Oosterlaan Architecten. Het thema Future Fit staat gedurende de hele dag centraal. Oostlanddag voorzitter Tilly van der Knaap benadrukt hoe belangrijk netwerken op deze manier is: “Als je niet weet wat er mogelijk is kun je het immers ook niet gebruiken. Je versterkt elkaar door naar elkaars ideeën te luisteren. Het gaat om kennis delen en verbinden.”

Toekomstbestendig?
Bij elk bedrijf wordt getoetst in hoeverre men toekomstbestendig is ten aanzien van het product en de medewerkers of hoe dat in de toekomst wordt vormgegeven. Voor Outdoor Valley zit het met de fysieke fitheid wel goed aangezien het product daar bestaat uit sport en bewegen. “Je bent nooit te oud om buiten te spelen”, zegt Jasper Rotgans waarna hij de aanwezige ondernemers vertelt over de mogelijkheden van het buitensportbedrijf. De grote uitdaging voor de toekomst is het streven van Outdoor Valley om ook in de winter medewerkers aan zich te binden. “Als oplossing hiervoor denkt Erik Rovekamp aan het aanbieden van buiten fitness, meer evenementen organiseren en het uitbreiden van de horeca. “Op die manier creëer je continuïteit”, aldus Rovekamp. De aanwezigen vermoeden natuurlijk al dat zij zelf in actie gaan komen bij dit bedrijfsbezoek maar tot een spektakel in de modder komt het niet. Met een lesje handboogschieten, behendigheidsspelletjes en klimmen – niet op hoge hakken - wordt iedereen aardig uitgedaagd. Sommige waaghalzen overbruggen al meteen een aanzienlijk aantal meters op de klimmuur.
Lenntech maakt van zeewater drinkwater en ontwerpt, bouwt en installeert de daarvoor benodigde waterzuiveringsinstallaties. Roel van Wensen (mede organisator Oostlanddag) bezocht dit bedrijf en vertelt onder de indruk te zijn van de manier waarop er met innovatie wordt omgegaan. “In de begintijd van het internettijdperk bouwden zij al een solide website waardoor klanten al snel de weg naar Lenntech wisten te vinden.” Over de organisatie van het grote netwerk evenement zegt hij: In februari beginnen wij al met het onderzoeken waar ondernemers uit het Oostland hun inspiratie uithalen en bedenken we met elkaar een thema. Met ‘wij’ doelt Van Wensen van de gemeente Lansingerland op: Tilly van der Knaap (voorzitter en NOOVA), Serena Mulder (gemeente Pijnacker-Nootdorp), Sander Vroom (Rabobank), Hanneke Bor (NOOVA), Arthur Venselaar (Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp), Theo Ammerlaan (Glastuinbouw Nederland), Lennart de Quartel (VNO-NCW Oostland), Jan Houweling (Ondernemend Lansingerland) en Esther Witkamp (Estagram en communicatie Oostlanddag).

‘Ontzettend leuk’
Tijdens het avondprogramma bij Van der Valk Nootdorp wordt nog uitgebreid nagepraat over de bedrijfsbezoeken. Zo is te horen dat iemand vaak langs Fugro reed maar het ‘ontzettend leuk’ vond om er nu eindelijk eens binnen te kijken. Hij kreeg te horen hoe Fugro Future Fit vertaalt naar de praktijk. De geodata specialist verzamelt gegevens over het aardoppervlak en geeft adviezen aan de olie- en gasindustrie, de mijnbouw en de bouw. Kennis vergaren en kennis delen staat hier centraal. Een belangrijk onderdeel daarbij is het aanbieden van een moderne, gezonde en frisse werkplek aan de werknemers.
Over Anthura hoor je in de wandelgangen veel lovende woorden. ‘Heel erg mooi om daar eens binnen te kijken’ en ‘Het bedrijf ademt duurzaamheid uit’. Tijdens het diner bij Van der Valk bespreken enkele ondernemers hun ervaringen van die middag bij LG Flowers. Vooral de persoonlijke benadering door Joyce Lansbergen en Minke Oosterlaan is hen opgevallen. Het bedrijf van Joyce en Mike Lansbergen kweekt en veredelt gerbera’s. Minke (Oosterlaan Architecten) ontwierp het toekomstbestendige pand en verzorgde een gedeelte van de presentatie.

Ideeën delen
Drie gastsprekers uit het Oostland delen ‘hun’ verhaal met de collega-ondernemers. “Het is heel simpel,” zegt Marc Houweling, “als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen. Hij geeft een inkijkje in het proces van recycling bij Houweling International B.V. “Plastic is een duurzame grondstof die je vaker moet gebruiken.” Houweling laat een gieter zien die gemaakt is van gerecycled plastic. “De kleur – grijs - is dan misschien nog niet zo speciaal, maar wij zullen de komende maanden anderhalf miljoen stuks gaan produceren.” Saillant detail: Houweling had op het moment van inschrijven voor de opdracht nog geen machines beschikbaar. Ook op personeelsgebied is Houweling Future Fit bezig. Een lege kantoorverdieping werd omgetoverd tot een sportschool. Wethouder Kathy Arends (Lansingerland) is ‘supertrots’ om zo’n bedrijf in het Oostland te hebben.

Nieuwe technologie
“Wij waren eigenlijk al lang geleden Future Fit bezig toen alle tekentafels de deur uitgingen”, zegt Jan Houweling (directeur van Houweling Architecten). “Niet meer tekenen met een potlood en een gummetje dus, maar met de computer. De nieuwste techniek bij het ontwerpen van een huis, bedrijfspand of zorginstelling is de Virtual Reality (VR) bril.” Wethouder Ilona Jense (Pijnacker-Nootdorp) ziet mogelijkheden voor de VR bril. “De citymarketing. Dan moeten we er opeens huizen bijbouwen omdat iedereen in Pijnacker-Nootdorp wil wonen.”

Als gastinspirator Kirstin de Boer het begrip ‘verduurzamen’ belicht, beseft het overgrote deel van het publiek misschien wel dat eerder op de avond het woord ‘duurzaam’ niet eens zo vaak werd gebruikt. “In het ‘Huis van Heron’ kom je in contact met andere ondernemers”, zegt De Boer die inzet op het ‘verbinden’ met elkaar. “Er bestaat nu nog alleen een online platform maar er komt begin 2020 een fysieke versie van de grond. Het is onze bedoeling om andere ondernemers te helpen verduurzamen. Iedereen vindt het spannend of lastig of ze hebben de tijd niet”, aldus De Boer.
De Rabobank ziet veel kansen voor ondernemers in het Oostland om klimaatneutraal te gaan werken. Fabian van der Horst biedt aan het eind van de avond een ‘coöperatief’ cadeau aan. Hij daagt iedereen uit om mee te doen aan een onderzoek.

Annelies Dekker verwelkomt de ondernemers bij Outdoor Valley. (Foto: Andrea van der Houwen)
Enkele ondernemers trotseerden de klimwand bij Outdoor Valley.  (Foto: Andrea van der Houwen)
Afbeelding
Meer dan driehonderd ondernemers bezochten de Oostlanddag.  (Foto: Andrea van der Houwen)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant