Marja en Gijs van der Helm overhandigden een cheque met 15.000 euro aan Maarten van der Weijden, die dit jaar als eerste mens op aarde de Friese Elfstedentocht helemaal zwom.
Marja en Gijs van der Helm overhandigden een cheque met 15.000 euro aan Maarten van der Weijden, die dit jaar als eerste mens op aarde de Friese Elfstedentocht helemaal zwom.

Maarten van der Weijden vist 15.000 euro op bij Kees Classic

Algemeen 347 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Twee jaar achtereen zwom Maarten van der Weijden voor het KWF en onderzoek naar kanker de Elfstedentocht en twee jaar achteraan kwam hij naar VanderHelm Bedrijven om een mooie cheque op te halen. Beide jaren deed Maarten dat na zijn barre zwemprestatie met dat verschil dat hij vorig jaar de eindstreep niet haalde en dit jaar wel.

Vorig jaar was de oogst bij de Kees Classic 10.000 euro en dit jaar 15.000 euro. Niet alleen de opbrengst van de sportieve dag van afgelopen zaterdag zat in de pot, ook de giften bij de viering van het veertigjarig bestaan van het bedrijf dat is opgericht door Kees van der Helm die in november 2015, ondanks goede vooruitzichten, overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker. Ter herinnering aan Kees maar ook om het leven te vieren en gezamenlijk iets sportiefs te doen is in 2016 gestart met de zogenoemde Kees Classic. Een sportief evenement met start en finish bij VanderHelm Bedrijven op Oudeland in Berkel en Rodenrijs. Je kunt kiezen voor 120 kilometer fietsen, 40 kilometer fietsen of 10 kilometer wandelen. Vanaf de eerste keer is de Kees Classic een echte happening die aan het eind van de dag uitmondt in een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Je betaalt een paar tientjes inschrijfgeld en verder is alles de hele dag gratis. Omdat heel veel eten, drinken en andere benodigdheden door het bedrijfsleven beschikbaar worden gesteld, blijft er altijd een mooi bedrag over voor het goede doel: onderzoek naar kanker via het KWF. Zwemmer Maarten van der Weijden heeft zijn eigen stichting maar die is gelieerd aan het KWF. Hij zei in een dankwoord dat het geld honderd procent ten goede komt aan het onderzoek. Met zijn eigen zwemactie heeft hij vorig jaar vijf miljoen euro kunnen binnenhalen en dit jaar bijna zeven miljoen. Hij vertelde ook dat bij zijn bezoek vorig najaar nog niet wist of hij een nieuwe poging zou doen om de Tocht der Tochten wel te volbrengen. Sommigen zeiden: niet doen. Anderen waren positiever en daar ging Maarten uiteindelijk met mee. Met als resultaat: opnieuw heel veel media-aandacht en nu een wel helemaal geslaagde poging vanwege een betere voorbereiding en een slimmere aanpak dankzij de lessen die uit de eerste poging getrokken waren. De drive van Maarten van der Weijden is: zo veel mogelijk doen om kanker onder controle te krijgen. Hij kreeg de ziekte op jeugdige leeftijd maar ‘overwon’ die ziekte. “Het is geen kwestie van winnen of verliezen. Je moet vooral veel geluk hebben. Toen ik de ziekte had was ik een hele luie patiënt. Kamergenoten deden veel meer om in conditie te blijven. Zij overleefden het in veel gevallen niet en ik wel. Dat gaf mij wel een schuldgevoel, zeker toen ik na het behalen van Olympisch goud in het buitenwater overal hoorde en las dat ik kanker had ‘overwonnen’. Ik had het geluk dat ik mocht genezen en nu ik gezond ben wil ik graag iets doen voor al die mensen die dat geluk niet hadden, zoals jullie Kees van der Helm.”

Kees zou trots geweest zijn als hij de happening zaterdag had gezien. Dochter Fieke die de prijs uitreikte van de taartbakwedstrijd. Onderweg krijgen de deelnemers bij de koffie een groot stuk taart. Er waren veertig taarten gebakken waarvan twintig door Wouter Steeneveld van De Vang die zelf de appeltaarten vers bakt. “Morgen allemaal gaan eten bij De Vang”, zei Gijs een poosje later. De winnaar van de wedstrijd werd Marinka Bos en haar moeder Marja uit Pijnacker. Echtgenote Marja overhandigde de cheque aan Maarten van der Weijden. Het was heel mooi hoe Gijs van der Helm de Kees Classic in perspectief plaatste. Leven, ziekte en dood relativeren zakelijk en ander succes. “Het blijft verdrietig dat Kees niet meer bij ons is, maar het leven gaat door en er gebeuren ook mooie dingen. Feyenoord is kampioen geworden (Kees was een groot fan!) en Marja is oma geworden van twee mooie en gezonde kleinkinderen”, aldus Gijs die het officiële deel beëindigde met een minuut stilte voor iedereen die aan de ziekte lijdt of heeft geleden. Vervolgens werd het buffet geopend en bleef het nog lang gezellig. (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant