Een impressie van het te bouwen distributiecentrum (Foto: PR/Zalando)
Een impressie van het te bouwen distributiecentrum (Foto: PR/Zalando)

PvdA heeft vragen over banen Zalando

Algemeen

Bleiswijk - Het distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk moet 1500 arbeidsplaatsen opleveren. Daarmee wordt Zalando in een klap de grootste werkgever in Lansingerland. De fractie van de PvdA Lansingerland vraagt zich af voor wie deze banen precies bedoeld zijn en welke afspraken hierover zijn gemaakt.

Worden de benodigde werknemers met voorrang geworven in en om Lansingerland of wordt er vooral uitgegaan van de komst van arbeidsmigranten, vraagt de partij zich af. Fractievoorzitter Petra Verhoef: “Het ligt voor de hand dat het college van Lansingerland afspraken maakt met Zalando over de inzet van mensen met een arbeidshandicap en van mensen in de bijstand. De gemeenten in de regio moeten samen met het UWV bekijken welke werkzoekenden bij Zalando passend werk kunnen vinden. Ons is niet bekend of dit in de praktijk gebeurt. Wij hebben hierover aan het college schriftelijke vragen gesteld.” Mocht Zalando ook inzetten op de komst van arbeidsmigranten, dan moet de gemeente Lansingerland er voor zorgen dat de arbeids- en woonomstandigheden van deze mensen in orde zijn. De PvdA maakt zich zorgen over de vraag of mogelijke arbeidsmigranten wel fatsoenlijk gehuisvest kunnen worden. Petra Verhoef: “In Lansingerland is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. De wachtlijsten zijn lang. Het aantal locaties waarop nog gebouwd kan worden is beperkt. De bouw van speciale woonruimten voor arbeidsmigranten gaat hierop een extra beslag leggen. Het ontstaan van maatschappelijke spanningen door grote concurrentie op de woningmarkt ligt op de loer. Wij hebben het college gevraagd hoe zij dit gaat oplossen.”

De PvdA vindt het een politiek minpunt dat het college van Lansingerland de komst van Zalando vooraf niet in de gemeenteraad van Lansingerland aan de orde heeft gesteld. Er is dus voor de raad geen enkele mogelijkheid geweest om gezamenlijk te spreken over voorwaarden voor de komst van Zalando als het om werving van medewerkers, hun arbeidsvoorwaarden en hun eventuele huisvesting gaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 2 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 5 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 6 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 21 uur geleden

Uit de krant