Boomblauwtje zet eitje af op knop van klimop. (Foto: Peter Elfferich)
Boomblauwtje zet eitje af op knop van klimop. (Foto: Peter Elfferich)
NATUUR ONDER DE LOEP

Eierleggend boomblauwtje

Algemeen 95 keer gelezen

Lansingerland - Wie blauwe vlindertjes probeert te determineren raakt gemakkelijk overrompeld door de vele, sterk op elkaar gelijkende soorten blauwtjes die in vlindergidsen zijn afgebeeld. Het merendeel van deze blauwtjes is echter heel zeldzaam. In tuinen tref je vooral boomblauwtjes aan.

Al vele jaren fladdert er zo nu en dan een kleine blauwe vlinder door onze tuin. Bij nadere beschouwing blijkt het altijd een boomblauwtje te zijn: van boven blauw, van onder zilvergrijs met kleine zwarte vlekjes. Naar schatting zie ik jaarlijks vijfmaal een boomblauwtje in de tuin. Ze zullen er vast vaker rondvliegen, maar ik zit niet voortdurend naar buiten te kijken. In Nederland is het boomblauwtje een algemene soort, die in vrijwel het hele land voorkomt in tuinen, parken en bossen. De vliegtijd loopt van april tot en met september.

Begin september zag ik een boomblauwtje dat zich verdacht ophield achter in de tuin. De kleine vlinder fladderde langdurig en opvallend aandachtig langs de klimop die tegen de schutting groeit. Klimop is een waardplant van het boomblauwtje. De vrouwtjes zetten daar hun eieren op af. Dat wilde ik wel eens zien, dus bleef ik rustig kijken naar de verrichtingen van het vlindertje. Ze inspecteerde de locatie nauwkeurig, koos een bloemknop uit en plakte daar één eitje aan vast. Daarna ging ze op zoek naar een volgende knop. Toen ik lang geleden hoorde dat klimop een waardplant is voor boomblauwtjes, begreep ik opeens waarom deze vlinders in tuinen voorkomen. Aan klimop geen gebrek in de bebouwde kom! Blauwtjes hebben een kleine actieradius: ze verplaatsen zich zelden over grote afstanden. Daarom moeten er op de locaties waar ze leven zowel waardplanten als nectarplanten beschikbaar zijn op korte afstand van elkaar en gedurende de gehele vliegtijd. Veel nectar hebben blauwtjes niet nodig, want ze zijn zuinig met energie door weinig te vliegen.

De rupsen van blauwtjes zijn wonderlijke afgeplatte beestjes zonder pootjes, die een beetje doen denken aan groene naaktslakjes. Ze worden slakrupsen genoemd. ‘s Zomers heb ik wel eens tevergeefs gezocht naar slakrupsen op de bladeren van klimop. Enkele jaren geleden hoorde ik bij een lezing van Kars Veling, dat de rupsen van boomblauwtjes zich ontwikkelen in de knoppen van klimop. Vandaar dat ik ze niet kon vinden op de bladeren! Klimop is niet de enige waardplant. De rupsen lusten ook andere gewassen, zoals: struikhei en vlinderstruik. Sporkehout is hun favoriete boomsoort, maar die kom je niet zoveel tegen in de omgeving van Lansingerland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant