Cees Komen vindt het mooi om te zien hoe RTV Lansingerland zich ontwikkelt.
Cees Komen vindt het mooi om te zien hoe RTV Lansingerland zich ontwikkelt.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Cees Komen

Algemeen 118 keer gelezen

Cees Komen is al tien jaar actief als technicus en technisch bestuurslid bij RTV Lansingerland dat afgelopen vrijdag officieel een samenwerkingsverband ‘inzegende’ met Hart van Lansingerland.

Dat gebeurde met een live-uitzending in de studie aan de Bergweg Noord in Bergschenhoek, in aanwezigheid van Frank van der Sman, directeur van Uitgeverij Hart van Holland en Louis Dekker die sinds kort bestuursvoorzitter is van RTV Lansingerland. Hij is een man met ruime bestuurservaring in de wereld van lokale radio en tv. Ook aan tafel zat Cees Komen, de technische man op de achtergrond die er voor zorgt dat alles geolied loopt bij RTV Lansingerland en die ook ervoor heeft gezorgd dat de berichtenstroom vanuit Hart van Lansingerland probleemloos op tv in beeld komt in de hele gemeente. Nu een nadere kennismaking met Cees.

Hoe ben je bij RTV Lansingerland terechtgekomen Cees?
Ik was met prepensioen gegaan bij DSM Gist Brocades waar ik als technicus, kwaliteit- en veiligheidsmanager van 1978 tot 2009 heb gewerkt. In dat jaar werd ik zestig en kon ik via een regeling alvast met pensioen. Ik ben geen man om thuis stil te zitten, dus toen ik een advertentie zag dat ze bij de lokale omroep bestuursleden zochten, heb ik meteen gereageerd. Toen zaten we nog niet op de huidige locatie.

Tien jaar vrijwilligerswerk doen bij één organisatie is niet niks.
Nee, maar ik vind het heel leuk om te doen. Elektronica en elektrotechniek is altijd mijn vak geweest en als je dan vanuit je eigen vaardigheden en kennis iets kunt betekenen voor zo’n club dan is dat gewoon heel mooi. RTV Lansingerland is een organisatie die helemaal op vrijwilligers draait. Er is ontzettend veel spirit en enthousiasme. De laatste jaren zie ik dat een jonge generatie de leiding neemt en dingen durft te vernieuwen. Dat is toch prachtig. En dat ik daar als oud-gediende nog een bijdrage aan mag leveren, geeft me voldoening.

Hoe veel uur in de week ben je er mee bezig?
Al met al toch al gauw een uur of twintig. Ik hoef geen twintig uur op locatie in de studio te zijn. Heel veel werk kan ik gewoon thuis vandaan doen.
En waar is thuis?
Dat was toen ik hier begon in 2009 Lansingerland. Mijn vrouw Ria en ik hebben van 2005 tot 2016 met veel plezier aan de Smaragd in Berkel gewoond. Voor die tijd woonden we een aantal jaren in Pijnacker, aan de Westlaan en daarna in ‘t Praethuys aan de Nieuwkoopseweg. In die tijd had mijn vrouw een bedrijf aan huis voor het organiseren van symposia en congressen. Toen dat ophield wilden we wat kleiner gaan wonen en niet meer een enorme tuin hoeven onderhouden. We hebben in Berkel heel lekker gewoond. In 2016 besloten we te verkassen naar een appartement in Nootdorp, maar daar zijn we iets te afhankelijk van de auto en daarom hebben we nu een appartement gekocht in Hillegersberg aan de Argonautenweg. Dat is een beetje terug naar de roots. Ria komt van oorsprong uit Hillegersberg en ik ben geboren in Crooswijk en getogen in Hillegersberg. Vanuit ons nieuwe huis kan ik straks op de fiets hierheen. Dus jullie zijn van huis uit Rotterdammers.

Uit wat voor gezin kom jij zelf?
Ik kom uit een familie van middenstanders die vanuit Brabant naar Rotterdam verkast zijn. Mijn vader was graag kunstschilder geworden maar omdat daar niet echt iets in te verdienen was, werd hij huisschilder maar in zijn vrije tijd verruilde hij de kwast voor het penseel. Ik ben de jongste van vier kinderen. Boven me heb ik drie zussen.

Je bent zelf dus de technische kant op gegaan?
Inderdaad. Ik ben in Rotterdam de HTS gaan doen: elektronica op basis van werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Een mooie brede opleiding die mij m’n hele leven van pas is gekomen. Na de studie heb ik aantal jaren bij Fokker op Ypenburg gewerkt, onder meer aan de Fokker F27 heb ik mee geholpen, maar toen Fokker een beetje onzeker werd, heb ik in 1978 de overstap gemaakt naar Gist Brocades waar ik allerhande technisch werk heb gedaan. En later na de overname door DSM in 1996 ben ik meer de kant van de veiligheid op gegaan en dan vooral de technische kant. In die periode zat ik ook vaak in het buitenland om bij allerlei vestigingen de veiligheid te verbeteren. In een aantal Europese landen kwam ik maar ook in landen als Argentinië en Chili. Ik heb altijd heel afwisselend en interessant werk gedaan. Heel vaak had ik de rol van troubleshooter. Technische problemen oplossen is en blijft boeiend werk. Of het nou bij een groot bedrijf is of bij een lokale zender.

Je bent nu zeventig. Heb je nog grote plannen?
Nee, alles wat je aan grote dingen in je leven wilt doen, moet je op je zeventigste wel gedaan hebben. Als je eenmaal mijn leeftijd hebt, kan het ineens afgelopen zijn. Ik ben intussen twee zussen kwijt. Een van die zussen werd vorig jaar ziek en in een paar maanden was het voorbij. Gelukkig voel ik me nog goed en is Ria ook nog in goede gezondheid. We gaan een paar keer per jaar op vakantie maar we doen verder geen gekke dingen. Tuinieren is leuk en een beetje klussen in huis. Daar ga ik het nu weer druk mee krijgen. We hebben net een paar dagen geleden de sleutel gekregen en natuurlijk is er in een bestaand huis altijd het een en ander te doen. Jullie hebben op verschillende plekken in het Oostland gewoond.

Zie je dan grote verschillen tussen bijvoorbeeld Pijnacker en Berkel?
Nee, geen heel grote verschillen. Misschien pakken ze het in Berkel en in heel Lansingerland wat groter aan dan in Pijnacker. Daar blijft het altijd een beetje kneuterig, heb ik het idee. Maar, we hebben er wel gewoon heerlijk gewoond altijd. In Nootdorp ook wel maar we zaten net niet op de goede plek, een beetje te ver van het centrum. Straks in Hillegersberg zitten we veel dichter bij de winkels en andere voorzieningen. We komen vanuit die hoek, dus we zullen ons ook daar snel thuis voelen.

Hoe zie je de toekomst van RTV Lansingerland?
Heel positief. Natuurlijk blijf je altijd afhankelijk van vrijwilligers. Er is echt geen geld om professionele mensen aan te trekken. We doen met z’n allen wat we kunnen en als er nog meer mensen bij komen, dan kunnen we nog meer doen. Met de radio zenden we 24/7 uit en hebben we ook mooie informatieve programma’s. Dat geldt ook voor de televisie. Daar maken onze vrijwilligers verschillende programma’s voor, onder andere ‘Kunstwerk’ over kunst en kunstenaars. En ook ‘Lansingerland in zicht’. Dat is een gevarieerd informatief programma met verschillende vaste onderdelen. We hebben jammer genoeg niet de capaciteit om iedere dag programma’s te maken en bijvoorbeeld een live verslag te doen van een grote brand zoals onlangs bij Rataplan. Wel proberen we reportages te maken van grote evenementen zoals onlangs het festival Opperdepop. Nogmaals, je bent afhankelijk van wat vrijwilligers kunnen en willen. Gelukkig groeit de groep en krijgt iedereen de kans om de eigen talenten zo goed mogelijk te benutten.

En jij moet zorgen dat je het technisch allemaal doorkomt?
Jazeker en dat is heus niet zo eenvoudig. De radio is te ontvangen via de kabel en door de lucht via FM. De televisie loopt via het kabelnetwerk. Probleem is dat Ziggo in alle drie de kernen van Lansingerland een apart netwerk heeft. Dat is technisch een uitdaging. De televisie een afwisseling van programma’s met bewegende beelden en een carrousel met actuele berichten die nu dus grotendeels door Hart van Lansingerland verzorgd gaan worden. Dat kan een mooie samenwerking worden. We zijn een paar maanden over de samenwerking in gesprek geweest en met elkaar hebben we nu voor elkaar dat de berichten vanuit de site van de krant, al dan niet bewerkt, worden doorgezet naar de tv. Als lokale media kun je beter samenwerken dan allemaal je eigen dingetje doen. De bedoeling is dat zowel de krant als de lokale zender beter wordt door de samenwerking. Ik heb er wel vertrouwen in dat daar iets moois uit gaat komen.

En jijzelf?
Ik ga gewoon lekker door zo lang ik het kan doen en zo lang ik een bijdrage kan leveren hier bij RTV Lansingerland. De omgang met jonge mensen houdt je jong.

En zonder baard ga je er steeds jonger uit zien Cees!
53 jaar heb ik een baard gehad, van mijn zestiende tot mijn 69ste. Nu moet iedereen ineens een baard en vaak slecht verzorgd. Dat is de reden dat ik hem er af gehaald heb! Een soort protestactie!

Cees Komen bij de studio.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant