Polderhuis: Art Nouveau-pand met Zuid-Hollandse nuchterheid
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Pieter (linksboven) met naast zich Marc en op de voorgrond Mieke en Leon: “Wij hebben er in elk geval heel veel zin in.”
Pieter (linksboven) met naast zich Marc en op de voorgrond Mieke en Leon: “Wij hebben er in elk geval heel veel zin in.”

Polderhuis: Art Nouveau-pand met Zuid-Hollandse nuchterheid

  •   423 keer gelezen

Bergschenhoek - Sinds kort mogen Mieke en Leon Hoek, Pieter Bree en Marc Bloemhard zich eigenaren noemen van het Polderhuis. Zij wonnen bij een inschrijving van de gemeente Lansingerland voor de verkoop van dit rijksmonument met hun bod en het plan om er een Bed en Breakfast te gaan runnen. Mieke en Pieter geven ons een inkijkje in de plannen.

'Een Art Nouveau-pand met Zuid-Hollandse nuchterheid, gelegen in het oude centrum van Bergschenhoek en te bereiken via een karakteristieke ophaalbrug. De zes kamers in het Polderhuis ademen de sfeer van vroeger in toen de opziener vanuit het torentje over de polders tuurde om te kijken of de molens wel draaiden.' Dit zou zomaar de introductie kunnen zijn voor het tv-programma waarbij drie stellen logeren bij elkaar en zij een oordeel vellen over elkaars Bed en Breakfast. "Wij gaan ons er vast en zeker voor opgeven", zegt Mieke die samen met Leon, Pieter en Marc op 13 september de koopovereenkomst voor het Polderhuis tekende. Mieke ziet al helemaal voor zich dat de gasten met hun rolkoffertje voor de deur staan. "Maar zover is het dus helemaal nog niet want we zitten nu in de fase dat de overdracht nog moet plaatsvinden en de financiering rondgemaakt wordt."
Mieke en Leon huurden tot voor kort het pand. "Ik dacht weleens, stel dat het ooit te koop komt, wat zouden we ermee kunnen doen?", zegt Mieke. "Al snel zag ik mogelijkheden voor een Bed en Breakfast. Toen het daadwerkelijk te koop werd aangeboden was dat ook het eerste dat in mij opkwam. Later kreeg ik het idee om de ontbijtzaal niet maar één keer per dag te gaan gebruiken, maar er een eenvoudige dag horeca gelegenheid van te maken met een terras. Op die manier krijgt het Polderhuis weer een rol in het dorp. Dat zou toch fantastisch zijn? Mieke benaderde via Marc, die zij al kende, zijn man Pieter (architect) voor een advies. "Mijn handen gingen meteen jeuken", herinnert Pieter zich. "Ik dacht: wat een gaaf pand, en ging ter plekke schetsen maken." Toen hij met het verhaal thuiskwam is het ook bij Marc gaan borrelen en snel daarna was het viertal al een plan aan het schrijven. Stiekem hoopten zij natuurlijk dat zij zouden winnen en eigenlijk zijn ze zelf niet eens heel erg verbaasd dat hun plan werd gekozen. Pieter: "Op de open monumentendag konden wij het bekend maken, dat was extra leuk natuurlijk aangezien het Polderhuis een rijksmonument is."

Mieke doet uit de doeken dat er al uitgebreid is nagedacht over de taakverdeling. "We zijn echt een team met elk een andere invalshoek. Ik kom uit de financiële wereld en kan straks de boekhouding gaan doen. Pieter heeft de tekeningen gemaakt en is met de aanvragen in de weer geweest. Marc is goed in organiseren en lijnen uitzetten voor de toekomst. Daarnaast zijn we alle drie heel gastvrij en sociaal. Leon gaat zich hier niet zoveel mee bemoeien. Hij heeft zijn eigen baan in het onderwijs en is ook vaak in touw als raadslid en fractievoorzitter van Wij Lansingerland. Hij krijgt natuurlijk wel bepaalde taken, maar dat weet hij nog niet." Bij dit laatste schiet Mieke spontaan in de lach.

De B&B krijgt een eigen voordeur en met zes kamers is het volgens Pieter eigenlijk eerder een 'boetiekhotelletje'. "Toch valt het officieel nog onder de Bed en Breakfasts hoor." Hij laat trots de tekeningen, het businessplan en het logo zien. "We willen absoluut een persoonlijke sfeer creëren. Het Art Nouveau-pand straalt een zekere bescheidenheid uit, dat willen we terug laten komen in de kamers." Elke kamer krijgt een eigen badkamer en op de begane grond komen twee rolstoeltoegankelijke kamers, compleet met sanitaire voorzieningen. De aannemer is al bekend: PS Bouw uit Bergschenhoek. "We willen zoveel mogelijk lokale ondernemers erbij betrekken en hopen in het voorjaar van 2020 de eerste gasten te verwelkomen", besluit Mieke.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>