[BLIK OP DORPSGENOTEN] Boris de Veld
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Boris de Veld: “Ik geef mijn medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid."
Boris de Veld: “Ik geef mijn medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid."
BLIK OP DORPSGENOTEN

Boris de Veld

  •   466 keer gelezen

Boris de Veld was zondag als hoofdsponsor van de Veldwerk Halve Marathon Oostland in het centrum van Pijnacker om een startschot te lossen en ook om zijn medewerkers aan te moedigen. Er deden er flink wat mee aan de zevende aflevering van de VHMO. Hebben die morgen een vrije dag, vragen we Boris. "Dat moeten ze zelf weten. Ik geef mijn medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid. Ze kunnen dus zelf wel beoordelen of ze morgen nodig zijn of niet."

Het tekent de manier van werken van 'veldwerker' Boris de Veld die dit jaar 12,5 jaar actief is met zijn eigen uitzendbureau Veldwerk dat intussen rond de dertig medewerkers telt die met elkaar meer dan duizend uitzendkrachten bemiddelen. Het grootste deel is werkzaam in de tuinbouw, AGF, food en aanverwante sectoren. Ook in de distributie heeft Veldwerk Uitzendbureau steeds meer flexibele werkkrachten aan het werk.

Wat kun je vertellen over je
herkomst Boris?

Ik ben een zoon van Gerard de Veld en Corrie van der Arend, geboren en getogen aan de Wildersekade in Rotterdam, bij de grens met Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Mijn vader had daar een tomatenkwekerij maar die heeft hij al snel omgevormd tot een stallingslocatie voor busjes en vouwwagens. Nu hebben we de gehele loods daar vernieuwd en voorzien van negenhonderd zonnepanelen. Het is een oppervlakte van drieduizend vierkante meter waar mensen een deel van kunnen huren. Mijn vader is 83 en mijn moeder 76 en beide zijn nog sociaal aanwezig. Pa kweekt daar zelf nog hobbymatig het een en ander. Mensen kunnen hier doordeweeks en op zaterdag perkgoed en moestuinplanten bij hem kopen. Mijn ouders komen uit grote gezinnen en zelf ben ik de jongste van drie jongens. Ik heb twee broers, Arno van 51 en Koen van 48. Zelf ben ik nu 45.

Wat wilde je vroeger worden?
Dat wist ik eigenlijk heel lang niet. Ik wist wel wat ik niet wilde worden. Als bijbaan heb ik een tijdje met ijzeren pijpen lopen sjouwen bij Adegeest Kasverwarming. Het verdiende leuk maar ik wist wel meteen dat ik dat niet heel lang wilde doen. Na de afronding van mijn MBO-opleiding heb ik een half jaar bij een transportbedrijf gewerkt als assistent-planner. Dat was ook niet spannend genoeg.
En toen?
Ja en toen ben ik eigenlijk vrij toevallig bij uitzendbureau Vedior Van Eijk terecht gekomen. Vedior Van Eijk was de specialist in de agrarische sector. Daar begon ik als intercedent in de sales. Het bemiddelen van arbeid paste mij perfect. Het is mooi om met mensen te werken en ze aan de juiste baan te helpen. Bij Vedior Van Eijk heb ik vijf jaar gewerkt, veel geleerd en een mooi netwerk opgebouwd. Daarna ben ik bij vijf jaar bij De Uitzendspecialist gewerkt en veel geleerd. In 2007 was het tijd voor een eigen bedrijf. Dat is Veldwerk en dat bestaat alweer 12,5 jaar dus!

Gaan jullie dat nog vieren?
Dat hebben we afgelopen jaar gedaan. We zijn eind vorig jaar al met de hele club Veldwerkmensen een lang weekend naar Krakau geweest. Dat was heel leuk. We werken veel met Poolse arbeidskrachten en het was voor mij en voor veel anderen de eerste keer dat we in Polen waren.

Dus het gaat goed met Veldwerk?
Het gaat buitengewoon. In 2018 hebben we een groei van dertig procent doorgemaakt, terwijl groei niet eens een doel op zich is. Dit jaar zitten we al op een groei van twintig procent. Komt natuurlijk ook omdat de economie booming is en heel veel werkgevers op zoek zijn naar goede arbeidskrachten.

Is het moeilijk om goede arbeidskrachten te blijven vinden?
Dat is momenteel de grootse uitdaging. Iedereen zoekt goede mensen. De kunst is om ze te vinden en ze te behouden. Veldwerk opent dit jaar nog een extra kantoor in Rotterdam Zuid om de continuering van de werving op orde te houden voor onze klanten. Afgelopen jaar hebben wij een kantoor geopend in Den Haag. Een groot deel van onze uitzendkrachten komt uit Polen en andere Oost-Europese landen. Naast veel productievacatures vult Veldwerk ook het hogere segment vacatures in. We zijn ook maatschappelijk actief. Samen met de gemeente Rotterdam begeleiden wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer naar werk. Dit is maatwerk, maar we hebben al mooie successen behaald.

Wat is de succesformule?
Het belangrijkste is denk ik dat we ons uiterste best doen om goede arbeidskrachten te werven voor de vele vaste opdrachtgevers en die arbeidskrachten te behouden. Veel opdrachtgevers werken al heel lang met ons. Tegelijkertijd weten we onze arbeidskrachten relatief lang te binden. De basis is: een goede verhouding en samenwerking tussen de partijen.

In hoeverre is jouw ondernemerschap aangeboren en in hoeverre is het aangeleerd?
Het ondernemerschap is er thuis wel met een paplepel ingegoten. Ondernemen is ook voor een groot stuk je boerenverstand gebruiken. Je kan pas een euro uitgeven als je die zelf ook hebt verdiend. Ik heb ook jaren bij de Ronde Tafel 136 gezeten waardoor ik een mooi netwerk heb kunnen opbouwen. Maar natuurlijk heb ik ook onderweg het nodige geleerd.

Is het lastig voor een uitzendbureau om mee te gaan met de wet en regelgeving?
Dat is lastig. Wet A is nog niet eens helemaal ingevoerd of wet B komt er alweer aan. Ik heb één medewerker die fulltime bezig is om alleen al, alle nieuwe wetten en regelgeving, contracten, juridisch zaken, CAO-veranderingen bij Veldwerk door te voeren en op niveau te houden.

Nu je bedrijf zo groeit, hou je dan nog tijd over voor andere dingen?
Gelukkig wel. Ik geef veel vrijheid en verantwoordelijkheid aan de medewerkers. Je ziet daardoor dat ze zich goed ontwikkelen en ontplooien en mij veel werk uit handen nemen. Daardoor is het allemaal nog goed te behappen.

Wat doe je buiten het werk zoal?
Met mijn vrouw Lianne Buurman heb ik een gezin met drie kinderen, Nino van dertien, Jonas van twaalf en Romeijn van acht. Die kinderen zijn alle drie ontzettend actief bij verschillende sporten en verenigingen: tennis bij Triomf, Scouting bij De Argonauten, voetbal bij BVCB. Daarbij doet Nino ook nog aan wedstrijdzwemmen bij de De Watervogels en Romeijn aan turnen bij DOTO. We hebben het dus vrij druk met brengen en halen naar trainingen en wedstrijden. Lianne heeft als manager in de kinderopvang gewerkt en is nu de manager van het gezin. Eind vorig jaar, op oudejaarsdag, kregen wij te horen dat er een kwaadaardige tumor bij Lianne in haar schildklier zat. Dat relativeert alles en het doet je beseffen wat echt belangrijk is. Het ziet er nu gelukkig goed uit. Het was wel erg schrikken voor het hele gezin. Vooral het moment dat we het begin januari tegen de kinderen moesten vertellen, was heel moeilijk.

Als zoiets gebeurt, dan is zakelijk succes ineens heel relatief en je gezondheid duizend keer belangrijker toch?
Precies wat je zegt: duizend keer belangrijker. Maar goed, het overkomt je en dan moet je er met elkaar honderd procent voor gaan om er weer het beste van te maken.

Is je vrouw ook als ondernemer
belangrijk voor je?

Jazeker. Ze is een hele slimme vrouw die zich niet opdringt maar die mij wel goede raad geeft als ik echt een probleem heb en een knoop moet doorhakken.

Moet je vaak knopen doorhakken?
Dat valt op zich mee. Vaak zeg ik tegen mijn mensen: hoe zou jij het oplossen? Dus ik leg het terug bij ze. Maar natuurlijk komt het voor dat ze allemaal naar mij kijken als degene die een beslissing moet nemen. En dan schroom ik ook niet om de knoop door te hakken, maar dan wel vaak nadat ik er ook met Lianne over gesproken heb.

Je bent sinds een paar jaar sponsor van de Veldwerk Halve Marathon Oostland. Hoe is dat gekomen en ben je erg sportief aangelegd?
Om met het laatste te beginnen: ik ben zeker sportief van huis uit. Heb jaren bij TOGB gevoetbald. Ik was een snelle rechtsbuiten met een goede voorzet. Daarna heb ik nog aan fitness en boksen gedaan. Op dit moment tennis ik bij Triomf en in de winter gaan we altijd een weekje skiën. Het verenigingsleven draag ik echt een warm hart toe. We ondersteunen met ons bedrijf heel veel verenigingen in Lansingerland en omgeving. Het is belangrijk om het verenigingsleven in stand te houden en het is ook een manier om iets terug te doen. Het is altijd geven en nemen. We zijn bij de Veldwerk Halve Marathon Oostland terechtgekomen omdat ABN AMRO er mee stopte als hoofdsponsor. Het is een schitterend evenement om te ondersteunen en om mee te maken ook. We doen het nu drie jaar en ook volgend jaar zijn we weer van de partij.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>