Rotterdam – The Hague Airport zit middenin massale verbouwing
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Volgend jaar is Rotterdam – The Hague Airport is een nieuw jasje gestoken.
Volgend jaar is Rotterdam – The Hague Airport is een nieuw jasje gestoken.

Rotterdam – The Hague Airport zit middenin massale verbouwing

  •   362 keer gelezen

Regio - Het is druk op luchthaven Rotterdam - The Hague Airport. En dan niet alleen met aankomende en vertrekkende passagiers. Er wordt ook nog eens flink verbouwd. "We zijn uit ons jasje gegroeid", vertelt commercieel directeur Désiree Breedveld. "Het jasje dat al in de jaren zestig is neergezet. Bij het reizen door de lucht is alles veranderd. Daar moet op in worden gespeeld. Bovendien is dit vliegveld erg populair."

Dat heeft volgens de directeur alles te maken met de klantbeleving. "Daarin willen we ons onderscheiden. Rotterdam - The Hague Airport is snel en makkelijk te bereiken. Wij zijn verplicht de reizigers waar voor hun geld te bieden. Dus bouwen we nu over de volle breedte tien meter aan de vertrekhal. Die wordt ook hoger." Daarmee lost het vliegveld drie knooppunten op. Désiree Breedveld legt uit: "Er komt een nieuwe hal voor de uitgaande bagage. Achter de flappen is straks een innovatief zelfrijdend bagagesysteem. Hier wordt flinke tijdwinst geboekt. De tweede belangrijke vernieuwing is het security filter, in de volksmond 'douane' genoemd. Dat is het dus niet. Rond de jaarwisseling beginnen we hier met nieuwe apparatuur. Deze zorgt er onder andere voor dat reizigers hun tas niet meer hoeven uit te pakken."

"Het derde is de verbouwing zelf. Die had al klaar moeten zijn. Maar er heeft van alles tegen gezeten. Zo is de nodige asbest verwijderd. En er is zoveel werk in de bouw, dat deze mensen echt niet op ons gaan zitten wachten. Nu weten zeker dat we in het tweede kwartaal van volgend jaar klaar zijn."

Bij de verbouwing wordt meteen ingespeeld op hedendaagse milieuzaken. Er komen zonnepanelen langs de start- en landingsbaan, waarmee de luchthaven deels zelfvoorzienend wordt. Désiree Breedveld: "Het eigen wagenpark wordt helemaal geëlektrificeerd. Ook de bussen op het platform worden omgebouwd naar elektrisch. We hadden ook nieuwe kunnen kopen. Qua prijs ontloopt het elkaar niet veel. Maar we willen voorkomen dat we hier een probleem oppakken en dat vervolgens verplaatsen naar bijvoorbeeld Afrika, omdat de oude bussen daarheen zouden gaan."

Type 737
De commercieel directeur benadrukt dat er op de luchthaven alleen met vliegtuigen van het type Boeing 737 wordt gevlogen. Verder zijn er de privéjets van vooral zakenlieden uit het Rotterdamse. Ook de vliegschool en de politie en traumahelikopter hebben hun thuisbasis op het vroegere Zestienhoven.

Het aantal vliegbewegingen wordt bepaald door een geluidsmodel. "In principe", aldus Breedveld, "wordt er 's nachts niet gevlogen. Er zijn een paar uitzonderingen. Dan gaat het om vertraagde vluchten, vluchten met een medische reden, business jets tot negentien stoelen en natuurlijk noodgevallen. Ook de traumahelikopter en het transport van donororganen mag doorgaan."

Geen vracht
Ook in de toekomst blijft de luchthaven zich richten op personenvervoer. Vracht is uit den boze. Désiree Breedveld: "Je moet doen waar je goed in bent en niet doen wat je niet kan. Bovendien hebben we geen ruimte voor vrachtvervoer. Niet voor de logistiek, maar ook is de start- en landingsbaan simpelweg niet lang genoeg voor andere type vliegtuigen dan de 737."

Daarmee maakt de commercieel directeur meteen een einde aan speculaties als zou in het geval van een Brexit Rotterdam – The Hague Airport de tuinbouw in onder meer het Westland kunnen helpen. "Neen beslist niet. We vliegen bovendien op de Docklands in Londen. Dat is niets voor vrachtverkeer."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>