[BLIK OP DORPSGENOTEN] Joop en Jan Houweling
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Joop en Jan Houweling bij het eigen kantoor aan de Hoekeindseweg.
Joop en Jan Houweling bij het eigen kantoor aan de Hoekeindseweg.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Joop en Jan Houweling

  •   142 keer gelezen

Houweling Architecten in Bleiswijk viert het 45-jarig jubileum en oprichter Joop Houweling vindt dat een gezond moment om te stoppen. Afgelopen zaterdag 31 augustus bestond Houweling Architecten exact 45 jaar.

Dat wordt gevierd op donderdag 5 september voor ongeveer tweehonderd genodigden. Dit gebeurt in het prachtige lichte transparante kantoor aan de Hoekeindseweg bij de entree van Bleiswijk. Voor het in 2010 geopende nieuwe kantoor werd op 31 augustus 2009 de eerste paal geslagen. Precies op de dag dat het 35 jaar geleden was dat Joop Houweling in de Kerkstraat 37 met zijn architectenbureau van start ging.

Bent u een geboren architect? Met andere woorden, ging het van vader op zoon?
Nee, mijn vader, Jan Houweling, had een bedrijf in beschermingsmiddelen en verpakkingsmaterialen. Er waren genoeg broers om dat voort te zetten. Ik werd gegrepen door bouwen en ontwerpen, toen mijn vader aan de Warmoeziersweg een nieuw bedrijfspand liet bouwen. Ik was toen zeventien jaar en volgde de bouw op de voet. Het boeide me zo dat ik besloot om in die richting te gaan studeren. Ik ben toen HTS bouwkunde gaan doen en heb later nog een aanvullende opleiding architectuur gedaan. Toen ik klaar was met de HTS, ben ik meteen voor mezelf begonnen. Op 31 augustus 1974, precies 45 jaar geleden!

Is het vak altijd blijven boeien?
Jazeker, het is voor mij altijd een geweldig vak gebleven. Onze oudste zoon Tom heeft een architectenbureau in Albany, 400 kilometer onder Perth in het westen van Australië. Hij is daar via een stage terechtgekomen en heeft toen een Australisch/Nederlandse vrouw ontmoet en daar zijn toekomst opgebouwd.

En jij Jan?
Ik werd al jong gegrepen door ontwerpen en bouwen. In navolging van mijn vader heb ik de nodige opleidingen gevolgd, zowel met het oog op de technische als de commerciële kant van het bouwen. Bij verschillende bureaus en bouwbedrijven heb ik ervaring opgedaan en precies vijftien jaar geleden ben ik in het bedrijf van mijn vader komen werken. En sinds zeven jaar heb ik de dagelijkse leiding in het prachtige nieuwe kantoor dat tien jaar geleden in de plaats kwam van het vroegere kantoor aan huis in de Kerkstraat waar overigens onze moeder Elly ook altijd volop meewerkte.
Joop vult aan: Elly komt uit een bouwgezin. Haar vader Teunis Schakel was projectleider in de bouw en van hem heb ik in mijn jonge jaren veel geleerd.

Wat is jullie manier van werken? Wat is de cultuur van Houweling Architecten?
Joop: De totstandkoming van het nieuwe kantoor tien jaar geleden is een mooi staaltje van hoe Houweling Architecten werkt. Dat kantoor hebben we met z'n allen bedacht en ontworpen. Het is denk ik tekenend dat niet mijn zoon of ik per se de leiding had, maar Martin, een van onze medewerkers die net als veel collega's al heel lang werkt bij Houweling Architecten.
Jan: "Onze filosofie en manier van werken is dat al onze medewerkers de ruimte en de verantwoordelijkheid krijgen om zichzelf en hun talenten optimaal te ontwikkelen. Zo komen ieders sterke kanten tot hun recht en ontstaat er een sfeer van samenwerken en elkaar versterken. We gaan ook ieder jaar met het hele kantoor langs een aantal projecten. Dat is heel leuk en leerzaam!

Wat ontwerpen en bouwen jullie allemaal?
Jan: We doen met ons team van vijftien medewerkers, bestaande uit ontwerpers, bouwkundigen en een constructeur, met elkaar ieder jaar heel veel verschillende projecten. Het gaat om ontwerpen, ontwikkelen en begeleiden. Heel veel vrijstaande woningen doen we, maar ook een complete woonwijk, zoals De Warande in Waddinxveen. Ook voor zorggebouwen, kantoren en winkelpanden zit je bij ons goed. We zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig om de winkel van Slagerij De With hier in Bleiswijk zodanig uit te breiden en te vernieuwen dat er straks twee keer zo veel ruimte is. De uitdaging is om zo te bouwen dat het zeker weer een generatie mee kan.

Hoe is de samenwerking tussen de medewerkers?
Jan: We hebben ze van uiteenlopende leeftijden. Ervaren mensen maar ook jeugdige talenten. Het mooie is: de jongere garde leert van de ervaren mensen maar andersom staan de ervaren collega's ook open voor nieuwe inzichten, technieken, ideeën en voorkeuren van de jonge aanstormende tekenaars en constructeurs.
Joop: Er heerst echt een sfeer van samenwerken en elkaar versterken.
Jan: Je moet juist een sfeer scheppen dat mensen met elkaar aan de slag gaan waarbij de een de ander gaat versterken. Zo'n woonwijk in Waddinxveen kun je ook alleen met elkaar ontwerpen en je ziet dan tussen mensen energie ontstaan. Dat is mooi. Een open mind, transparantie, goed luisteren naar wat een opdrachtgever wil en dat gecombineerd met een brede kennis van het bouwvak; dat zijn deze aspecten waarmee we ons proberen te onderscheiden.

Hoe zijn jullie de lastige jaren in de bouwbranche van 2008 en daarop volgende jaren toch goed doorgekomen?
Joop: Toen hebben we met z'n allen de schouders eronder gezet. Het is gelukt om bijna iedereen binnenboord te houden. Ook in de lastige jaren hebben we kunnen investeren in nieuwe ontwikkelingen, zodat in de jaren daarna alle kennis en kunde voorhanden was.

Hoe kijken jullie tegen klimaat en verduurzaming?
Jan: Duurzaamheid is steeds meer vanzelfsprekend geworden in ons vak. Maar graag passen we nieuwe ontwikkelingen op het vlak van verduurzaming in energie- en materialengebruik toe in onze ontwerpen. Een mooi voorbeeld van een ambitieus duurzaam plan zijn de zeventien Nul-op-de-Meter, oftewel NOM-woningen in Berkel en Rodenrijs, die momenteel in aanbouw zijn.

Zijn jullie klassiek of modern?
Jan en Joop: We zijn klassiek én modern. De grootste kunst van het vak is het zodanig luisteren naar de wensen van de potentiële opdrachtgever dat die wordt verrast met een oplossing die nog meer aansluit bij zijn of haar wensen en ideeën.
Jan: Onze slogan is: luisteren, visualiseren, realiseren. We maken bijzondere ontwerpen en tegelijk zijn we heel praktisch en nuchter gebleven. We weten ook goed wat er allemaal mogelijk is in de bouw, omdat we een project vanaf het prilste begin tot en met de oplevering optimaal begeleiden. Voor de opdrachtgever heel prettig en voor onszelf een manier om op de hoogte te blijven van hoe dingen gaan en wat er kan en niet kan.

Werken jullie graag onder druk?
Jan: Er zijn architecten die volslagen rust en stilte moeten hebben om optimaal creatief te zijn. Anderen hebben juist druk en spanning nodig om goed te kunnen ontwerpen. Wij kunnen goed met druk en drukte omgaan. Verschillende woningbouwprojecten mochten we gaan maken na het winnen van een prijsvraag. Zo'n prijsvraag goed uitwerken temidden van al het andere werk vereist wel enige stressbestendigheid.

Vind je het moeilijk om te stoppen Joop?
Er is een tijd van komen en gaan. Ik ben nog gezond en doe het werk nog met toewijding maar ik ben al enkele jaren bezig met afbouwen: ik werkte de laatste tijd nog maar één dag in de week. Het waren 45 mooie jaren, natuurlijk met ups en downs. Het werk heb ik altijd met veel toewijding gedaan. Een dankbare opdrachtgever zorgde altijd weer voor nieuwe energie, vooral als het om een werk in de zorg ging. Als ik dan nieuwe bewoners zag genieten van hun eigen woning bijvoorbeeld, dan voelde ik des te meer hoe dankbaar het is om dit soort werk te mogen doen. Een huis bouwen waar mensen zich heel lang gelukkig en op hun plek voelen. Ons vak is ontzettend veelzijdig en boeiend, maar het is ook heel dankbaar werk. Ik wil als gelovig mens onderstrepen dat we alle jaren rijk gezegend zijn en niet door eigen kracht maar door de zegen van de Here.

Wat ga je na het afscheid doen?
Ik zal me niet vervelen. Ben nog scriba bij de kerk en ik heb als hobby paarden en pony's. En we hebben vijf kinderen en 25 kleinkinderen die niet allemaal in de buurt wonen. Een dochter woont in Groningen en zoals gezegd een zoon in Australië. Tijd voor verveling zal er niet zijn. Ik zal het de eerste tijd natuurlijk best missen, het werk en de contacten met heel veel mensen. Maar, het is goed zo!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>