Afbeelding

Natuurvriendelijke oevers langs Rotte

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland - Voor een goede kwaliteit van het water in de Rotte is het belangrijk dat er in en om het water verschillende planten en dieren leven. Daarom legt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard natuurvriendelijke oevers aan.

In het Rottemerengebied komen aan beide zijden van de rivier en langs eiland Pekland meterslange stroken met oeverplanten. De aanleg start in oktober en is klaar in maart volgend jaar. Zo vinden de werkzaamheden plaats ná het recreatieseizoen en vóór het broedseizoen. Bij de aanleg en het beheer van groene oevers houdt het waterschap rekening met de natuur en met watersporters en -recreanten. Bijvoorbeeld door steigers vrij te houden van begroeiing en door te zorgen voor een geleidelijke overgang tussen water en land. Daar kunnen verschillende plantensoorten gaan groeien. Die begroeiing zorgt dan weer voor een fijn leefklimaat voor allerlei dieren, zoals (water)vogels, vissen, insecten en kikkers. In natuurvriendelijke oevers kunnen zij schuilen, eten vinden, opgroeien en voortplanten. “Natuurvriendelijke oevers dragen bij aan een betere waterkwaliteit en biodiversiteit”, zegt hoogheemraad Agnes van Zoelen. Voor de aanleg en het beheer van twee hectare natuurvriendelijke oevers ontvangt het hoogheemraadschap subsidie uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en een bijdrage van Provincie Zuid-Holland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 8 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 11 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 13 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 14 uur geleden

Uit de krant