[SPORTER VAN DE WEEK] Hardloper Lex Koudstaal
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
SPORTER VAN DE WEEK

Hardloper Lex Koudstaal

  •   92 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Boven dit stukje had misschien moeten staan: hardlooptrainer Lex Koudstaal. Dat is namelijk de laatste tien jaar binnen de atletiek de belangrijkste taak van de 62-jarige op Curaçao geboren en getogen Berkelaar. Eerst onder de vlag van turnvereniging DOTO en sinds vorig jaar 'afgescheiden' binnen de officiële bij de Atletiekunie aangesloten loopgroep Running2B geeft Lex met drie andere trainers 'hardlooples' op alle niveaus. Aan beginners maar ook aan gevorderden. Om het goed te kunnen doen, volgde en volgt Lex Koudstaal diverse cursussen en opleidingen bij de KNAU.

En toch staat er boven dit stukje 'Sporter van de Week: hardloper Lex Koudstaal'. Dat heeft een reden. Voor het eerst sinds jaren gaat Lex op zondag 8 september weer van start bij een hardloopwedstrijd. Namelijk bij de Halve Marathon Oostland, een loop waar hij ieder jaar langs de route staat die bijna langs zijn woning in Berkel voert.

"We wonen vlakbij het 5 kilometer punt. Ieder jaar sta ik daar – nog net niet als een zombie – mensen aan te moedigen en bekertjes water uit te reiken. Totdat ik een tijdje terug dacht: waarom ga je niet gewoon ervoor zorgen dat je weer een keer als deelnemer erbij betrokken bent? Het is een prachtig evenement met een schitterend parcours. Daar moet je toch eigenlijk aan meedoen? In het verleden ging dat vaak niet omdat tegelijk met de HMO een loopfestijn plaatsvond waar ik via mijn werk bij betrokken was. Dat evenement is er nu niet meer en dus ben in juni heel bewust in training gegaan voor de Halve Marathon Oostland. Heel rustig heb ik het opgebouwd. Ik zit nu op de vijftien kilometer en ik nog een kleine drie weken voor de grote dag van zondag 8 september."

Onderweg had Lex tijdens de trainingen een paar kleine akkefietjes qua kwetsuren. Voor het eerst in zijn leven ging hij bijvoorbeeld naar een pedicure om 'iets onder zijn voet' te laten verwijderen. En voordat zijn voet opspeelde, deed een niersteen hetzelfde. Dat is ook verholpen.

Lex gaat dus lekker lopen op 8 september, zoals hij al heel lang 'lekker loopt'. "Tijdens mijn militaire diensttijd merkte ik al dat ik best aardig kon lopen. Toch heb ik er altijd veel te weinig mee gedaan. In 2006 ben ik me gaan voorbereiden op de marathon van Rotterdam. In het tweede deel kreeg ik kramp, maar ik kon hem uitwandelen. In 2007 was ik in topvorm maar toen werden we door de organisatie van de weg gehaald vanwege de hitte. Pas in 2008 heb ik voor het eerst een marathon gewoon hardlopend kunnen volbrengen. Niet in een geweldige tijd, maar dat maakte me niet uit."

Na 2008 ontdekte Lex Koudstaal dat hardlopen een kick geeft maar hardlooptraining geven ook. "Ik vind het prachtig om mensen van allerlei leeftijden en niveaus te zien genieten van het met elkaar lopen. Het is sportief, het is gezond maar het is ook sociaal heel belangrijk. Met een groep mensen een paar keer week lekker sportief en gezellig bezig zijn, dat vind ik prachtig."

Intussen telt Running2B zeventig lopers en loopsters van alle leeftijden. Zelfs de echtgenote van Lex is gaan hardlopen. "Jaren lang zag ze met lede ogen mij naar buiten gaan voor een training en nu loopt ze zelf ook. En ze vindt het prachtig. Ook onze kinderen lopen. Vooral onze dochter Amber. Onze zoon Gerard is net als ik iemand die van het goede leven houdt, maar toch trekt hij zo nu en dan zijn hardloopschoenen aan."

Lex Koudstaal is van nature een trainer/coach. Het is niet voor niets dat hij een paar jaar geleden een goede baan met 'leasebak' bij een drukkerij inruilde voor een wat minder betaalde functie als jobcoach in de 're-integratiewereld'. "Mijn vrouw kreeg daar mee te maken en ik ging voor de gezelligheid mee en een paar weken later had ik er een baan, terwijl ik mijn oude werk nog moest opgeven. Bij dit werk kan ik me nuttig maken voor mensen, zoals ik ook als hardlooptrainer iets kan betekenen voor mensen. Dat geeft veel voldoening."

Net terug van vakantie – in Aalten en Scherpenzeel kon hij lekker lopen – is Lex gisteren, maandag 19 augustus, weer aan het werk gegaan. Na de eerste werkdag volgde een training van vijftien kilometer. Voor het avondmaal graag. "Dat komt goed uit", aldus echtgenote Chérie tegen manlief, "want ik ga ook lopen!"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>