Nieuwe directeur 3B Wonen: "Het is een ontzettend boeiende en veelzijdige baan"
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Hanneke Vliet Vlieland is de nieuwe directeur-bestuurder van woningcoöperatie 3B Wonen. (Foto: PR)
Hanneke Vliet Vlieland is de nieuwe directeur-bestuurder van woningcoöperatie 3B Wonen. (Foto: PR)

Nieuwe directeur 3B Wonen: "Het is een ontzettend boeiende en veelzijdige baan"

  •   279 keer gelezen

Bergschenhoek - Sinds 1 maart van dit jaar is Hanneke Vliet Vlieland directeur-bestuurder van 3B Wonen, de woningcorporatie in Lansingerland die een bezit heeft van 4.500 sociale huurwoningen en die er voor 2030 nog ruim duizend wil bouwen. Eerder was de getogen Middelburgse acht jaar directeur van Welzijn Lansingerland. Tussendoor was ze drie jaar actief in de Hoekse Waard om daar een fusie-organisatie vanuit twee grote en vijf kleine welzijnsorganisaties te stroomlijnen. Daarnaast werkte ze als zelfstandig adviseur.

Met partner Wolter Manders en hun twee zonen, Tommas van twintig en Marten van zeventien, woont Hanneke al zeventien jaar heel prettig in Bergschenhoek. Haar zoons en man zijn ook sociaal en sportief lokaal actief. Wolter en Tommas bij de hockeyclub in Bleiswijk en Marten bij voetbalvereniging BVCB. Zelf is Hanneke een fanatiek hardloopster. Ze heeft er al diverse marathons op zitten. Hardlopen is voor haar een heerlijke manier om fit te blijven en de drukke werkzaamheden eruit te zweten. Ze is fanatiek lid en trainer bij De Kieviten.

Je bent sinds maart directeur van 3B Wonen. Heb je je draai al gevonden?
Jazeker. Ik heb het heel erg naar mijn zin hier. Een woningcorporatie is weer heel anders dan een welzijnsorganisatie en tegelijk zijn er raakvlakken. Een van de opdrachten bij 3B Wonen is een zodanige cultuurverandering dat we toekomstbestendig zijn. Door allerlei ontwikkelingen zullen we meer maatwerk moeten leveren en zal onze dienstverlening verder gaan dan alleen woningen toewijzen, onderhouden en bouwen. Een uitdaging die ik met mijn collega's graag aanga. Er is een enorme vraag naar sociale huurwoningen. Daarom is het plan om tussen nu en 2030 in de diverse kernen van Lansingerland in totaal ruim duizend woningen te bouwen. Dat is een enorme opgave. Intussen wordt de doelgroep van sociale huurwoningen naar verhouding kwetsbaarder. We moeten woningen passend toewijzen, binnen strakke inkomensgrenzen. Doordat wij de woningen steeds meer gaan verhuren aan de kwetsbaren in de samenleving, krijgen we ook meer te maken met allerhande sociale problematiek. We zullen de organisatie van 3B Wonen daar meer op moeten inrichten.

Kun je dat wat concreter maken?
In mijn inwerkperiode ben ik bij een aantal huurders op de koffie geweest. Deze huurders hadden heel verschillende achtergronden. Ik merk dat we meer te maken hebben met psychische problematiek. De kranten staan tegenwoordig vol met verhalen over verwarde mensen. Vaak komt daar een rits andere problemen achteraan. Voorheen had een woningcorporatie in een dorp niet zo snel en niet zo intensief met dit soort dingen te maken, maar die tijden zijn dus veranderd. Het is niet zo dat we dit soort zaken allemaal zelf moeten of kunnen oplossen, maar we zullen er wel beter op ingericht moeten zijn. Dat is een van de uitdagingen en opdrachten die ik heb meegekregen.

Dus het was wel een behoorlijke overgang: vanuit de welzijnswereld naar de sociale woningbouw?
Dat was een uitdaging op zich. Qua omvang en aard van de organisatie is het niet zo veel anders dan ik gewend was. Bij Welzijn Hoekse Waard werkten ook zo'n dertig mensen. Ook daar ging het er vooral om dat alles goed georganiseerd was en ook daar kon ik rekenen op een team gemotiveerde mensen die er vol voor gingen. Anderzijds is de materie hier behoorlijk anders. Natuurlijk hebben we specialisten op het gebied van financiën en vastgoed, maar ik ben meteen diverse cursussen gaan volgen om de materie van de woningcorporatie goed te beheersen. En ik moet zeggen: het is ontzettend boeiend en ik kan het nog aardig volgen ook. Het is fantastisch om na al die jaren weer een nieuw vak te mogen leren.

Waarom denk je dat ze voor jou gekozen hebben?
Ik denk dat ze de overtuiging hadden dat ik een middelgrote organisatie goed kan aansturen en zonodig omvormen. Gedurende de drie jaar in de Hoekse Waard heb ik laten zien dat ik wel in staat ben om vanuit normale menselijke omgang maar wel duidelijk en doelgericht, een organisatie weer goed te laten functioneren. Voor de duidelijkheid: de organisatie van 3B Wonen doet het uitstekend en deze corporatie is ook financieel altijd kerngezond geweest en gebleven. Er is hier dus geen noodzaak om alles anders te gaan doen. We moeten vooral onze dienstverlening meer aanpassen op nieuwe behoeften en omstandigheden.

Wat is jouw achtergrond? Uit wat voor milieu kom je?
Ik ben de jongste in een gezin met drie kinderen. Ik heb twee broers die behoorlijk wat ouder zijn dan ik. Mijn vader was een heel betrokken ambtenaar bij de sociale dienst. Mijn moeder heeft tot haar 74ste yogalessen gegeven. Sociale mensen dus allebei, die nu tachtig zijn en nog in Middelburg wonen. In Tilburg ben ik sociale wetenschappen gaan studeren. Ik ben afgestudeerd op een onderzoek naar de verschillen tussen hoe ouderen zich gedragen die zelfstandig blijven wonen en mensen die intramuraal – dus in een zorgcentrum – gaan wonen. Dit soort materie heeft me altijd geboeid en daar ben ik in diverse banen op verschillende plekken in gaan werken. Uiteindelijk gaat het er altijd weer om wat het beste is voor mensen. Een goed lopende organisatie is een middel om het voor de mensen goed te regelen.

Ben jij een meegaande of een strenge manager?
Ik probeer vanuit goede menselijke verhoudingen te handelen. Maar als het nodig is kan ik best duidelijk zijn. Je maakt afspraken en daar moet iedereen zich wel aan houden. Doorgaans lukt het mij wel om op een rustige manier mijn doelen te bereiken.

En het wonen in Bergschenhoek bevalt goed?
In het begin moest ik wel wennen. Als je in verschillende steden gewoond hebt, zoals Tilburg, Leiden en Den Haag, dan verwacht je niet dat je de hele dag mensen gedag moet zeggen en zwaaien. Ik voelde me net de koningin, wuivend in de keuken, maar we vonden het eigenlijk meteen ontzettend gezellig wonen hier. Ideaal voor kinderen ook. Geen seconde spijt gekregen van de stap hier naar toe. We hebben een fijn huis en eigenlijk zou je dat iedereen gunnen: een fijn huis in een prettige woonomgeving met fijne buren. Dat is dus extra motivatie voor mij om er wat moois van te maken hier bij 3B Wonen.

Wat is nou vooral jouw drive in je nieuwe baan?
Wij zijn hier iedere dag bezig voor de primaire levensbehoeften van mensen – want dat is wonen - en dan in dit geval ook nog voor mensen die zelf niet in staat zijn om een huis te kopen en dus aangewezen zijn op een betaalbare huurwoning. We willen daar alles voor doen. Het zou mooi zijn als de landelijke overheid ons wat meer hulpmiddelen zou bieden om onze taak beter waar te maken. We moeten aan allerlei regels en eisen voldoen, we krijgen een belangrijke taak in de duurzaamheidsopgave en ze leggen ons ook nog eens bijzondere heffingen op, terwijl we dat geld liever zouden investeren in nieuwbouw en verbetering van bestaande woningen.

Hou je naast je werk genoeg tijd over voor privé?
Dat gaat best goed. Hard werken is prima, maar je moet ook ontspannen. Ontspanning vind ik in ons gezellige gezin, in het hardlopen en in hobby's als koken, lekker eten, muziek luisteren en stedentrips maken. Een goede nachtrust is ook belangrijk. Gelukkig slaap ik goed en lig ik nergens wakker van!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>