Afbeelding

Voorwaarden faunabeheer RTHA aangescherpt

Algemeen 70 keer gelezen

Regio - Rotterdam The Hague Airport (RTHA) mag alleen als het echt niet anders kan, vogels op haar terrein doden ten behoeve van de veiligheid van het luchtverkeer en moet hierover aan de provincie Zuid-Holland rapporteren.

De voorwaarden die de provincie heeft opgenomen in een ontheffing voor het faunabeheer zijn aangescherpt naar aanleiding van een bezwaarprocedure die natuurorganisaties aanspanden. De natuurorganisaties zijn blij met dit resultaat, maar roepen de luchthaven ook op om innovatiever te worden op het gebied van faunabeheer, bijvoorbeeld door gebruik te gaan maken van de vogelradar die al in hun bezit is.

Bezwaarprocedure
Begin dit jaar tekenden Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland samen met Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, KNNV afdeling Delfland, KNNV gewest Zuid-Holland, Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker en Natuur- en Vogelwacht Rotta bezwaar aan tegen de ontheffing die de provincie Zuid-Holland verleend had aan RTHA. De organisaties vonden het veel te ver gaan dat de luchthaven alle vogelsoorten die op het terrein van de luchthaven voorkomen zou mogen doden. De bezwaarprocedure wees uit dat de provincie beter moest onderbouwen dat dit faunabeheer door de luchthaven geen gevaar zou betekenen voor kwetsbare soorten en dat in de ontheffing als voorwaarde gesteld moet worden dat het doden van vogels slechts een laatste redmiddel mag zijn en de luchthaven hierover moet rapporteren. Ook met deze rapportageplicht zijn de natuurorganisaties blij omdat zij zo beter vinger aan de pols kunnen houden.

Radarsysteem
Ondanks de aangescherpte voorwaarden in de ontheffing, constateren de natuurorganisaties dat er nog flinke verbeteringen behaald kunnen worden als het gaat om natuurvriendelijke maatregelen ter voorkoming van aanvaringen tussen vogels en vliegtuigen. Zo bleek tijdens de bezwaarprocedure dat de luchthaven een radarsysteem heeft om vliegbewegingen van vogels te detecteren, maar dit niet gebruikt. Op militaire luchthavens is het gebruik van radarsystemen ter voorkoming van vogelaanvaringen al zeer gebruikelijk. Door beter inzicht te krijgen in waar en wanneer er vogels in de omgeving van de luchthaven vliegen, kan hier rekening mee worden gehouden. RTHA geeft zelf aan voorop te willen lopen op het gebied van innovatie. De natuurorganisaties roepen de luchthaven nu op om ook op het gebied van faunabeheer innovatiever te worden. Het gebruiken van de vogelradar zou hierbij een eerste stap moeten zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant