[BLIK OP DORPSGENOTEN] Sander Bakker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Sander Bakker: “De kick van het schildersvak is dat je altijd iets mooier maakt dan het voor die tijd was.”
Sander Bakker: “De kick van het schildersvak is dat je altijd iets mooier maakt dan het voor die tijd was.”
BLIK OP DORPSGENOTEN

Sander Bakker

  •   321 keer gelezen

Sander Bakker is een geboren en getogen inwoner van Bergschenhoek. Hij kent daar heel veel mensen en heel veel mensen kennen hem. Sander is in de eerste plaats 'de dorpsschilder'. Een in 1912 opgericht bedrijf zet hij als zzp-er voort onder de naam 'Bakker Schilderwerken'.

Sander is een zoon van Cees Bakker en een kleinzoon van Jac. C. Bakker. Zijn grootvader was een van de oprichters van voetbalvereniging BVCB waar twee van de drie zoons van Sander en Annemieke (zijn echtgenote) spelen, Stijn (15) en Sem (11). De jongste, Jens (6), moet eerst nog even zijn zwemdiploma zien te halen.

De 46-jarige Sander Bakker is eind 1994 begonnen met zijn eigen bedrijf en dit jaar dus 25 jaar actief als zelfstandig schilder. Of hij dat groots gaat vieren, dat ziet hij nog wel. Daar heeft hij nog niet echt over nagedacht, maar dat komt wel goed, zo vertelt hij in zijn bedrijfspand op bedrijventerrein Weg en Bos in Bergschenhoek. Behalve allerhande schilderspullen staat daar ook een 'vergeetmenietjesblauwe' oude Citroën AK 250 die Sander in zijn vrije tijd helemaal aan het opknappen is. Voordat hij het zilveren jubileum van zijn bedrijf viert, moet de wagen helemaal in orde zijn en fungeren als rijdend of pronkend reclame-object.

Ben je een liefhebber van oude auto's?
Van huis uit hebben wij wel iets met auto's ja. Het is voor mij een uitlaatklep om in mijn vrije uurtjes lekker aan die auto te sleutelen. Dat is ook de reden dat ik hem heb gekocht. In eerste instantie leek het mee te vallen met wat er allemaal aan gedaan moest worden maar bij nader inzien was het toch meer dan ik dacht. Ook de motor moest deels uit elkaar. Het is ontzettend veel werk maar ik doe het graag. Het is voor mij een leuke afleiding. Ik kan er helemaal in opgaan.

Zit de belangstelling voor auto's in de familie?
Mijn vader – die nu 74 is – is ook wel een echte automan. Hij is helemaal gek van de Formule 1 en heeft zelf een soort racesimulator waardoor hij tijdens de wedstrijden als het ware kan meerijden temidden van Max Verstappen, Hamilton en al die andere cracks. Net als ik met die Citroën gaat mijn vader Cees ook helemaal op in zijn Buggy. Hij heeft deze in het verleden helemaal van de grond af weer opgebouwd tot een look-alike Donkervoort.

Jij bent dus de zoveelste generatie in een schildersgeslacht?
Inderdaad ja. De oprichter was in 1912 Johannes van Baarzel die vanuit 's Gravenzande naar Bergschenhoek gekomen was. Een van zijn dochters trouwde met mijn overgrootvader Kees Bakker en die nam het bedrijf over van zijn schoonvader. Vervolgens zette mijn opa Jac het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog voort en na hem kwamen mijn vader Cees en mijn oom Rinus Bakker. Rinus had tot drie jaar terug 'de verfwinkel' van oudsher in de Dorpsstraat en mijn vader had het schildersbedrijf van opa. De winkel is dus gesloten en het onderdeel schildersbedrijf zet ik nu voort onder de naam Bakker Schilderwerken.

Wist je als jonge jongen al dat je ook schilder wilde worden?
Je groeit er van huis uit in op en het leek mij wel een mooi vak. Daarom ben ik ook een vierjarige vakopleiding gaan doen. Daar leer je al veel van en verder word je al doende een steeds 'betere' schilder. Van fouten leer je.

Wat vind jij nou het mooie van het vak?
De kick van het schildersvak is dat je altijd iets mooier maakt dan het voor die tijd was. En of het dan om de buitenboel van een woning gaat, het interieur van een school, een 'oude eend' of de haan van een kerk die verguld moet worden, het is allemaal mooi werk. Het is ook een veelzijdig vak met meerdere technieken, zoals kwasten, rollen en ook spuiten. Behangen doe ik ook maar dan liefst met vliesbehang. Mijn broer Arjan is een echte vakman op het gebied van behangen. Dat doet hij in loondienst bij een groot bedrijf.

Werk jij ook met personeel?
Ik werk in principe met één vaste medewerker. Als het voor een bepaalde klus nodig is, kan ik wel een of meer collega's inschakelen. Het meeste werk doe ik in de directe omgeving, in Bergschenhoek en omliggende dorpen. Een hele mooie opdracht een aantal jaren geleden was het opknappen van de katholieke kerk. Een enkele keer heb ik een klus in een monumentaal pand gedaan in Dordrecht. Dat is een uitzondering en dat liep via familie van mijn vrouw Annemieke die met haar achternaam Den Bakker heet. Als zzp-er heb ik een flexibele instelling. Soms is het nodig om buiten de normale werktijden door te gaan, ook om andere bouwvakkers niet in de weg te lopen. Daar maak ik nooit een punt van. Die flexibiliteit wordt door opdrachtgevers vaak erg op prijs gesteld.

Heb je een goed gevulde
portefeuille?

Ik mag niet klagen. Zeker voor het buitenwerk in de zomer zit ik maanden volgeboekt. Voor het binnenwerk in de winter zijn er soms nog wel mogelijkheden. Als je wilt kun je dag en nacht werken, maar er moet ook tijd over blijven voor het gezin en voor leuke hobby's. Bovendien moet ik ook aan mijn gezondheid denken. Dertien jaar geleden heb ik met succes een niertransplantatie ondergaan. Mijn vader heeft mij een van zijn nieren gegeven en daardoor heb ik een nog intensere band met hem gekregen dan ik al had. Het is ook bijzonder om samen met hem dingen te ondernemen. Met goede medicatie gaat het al lang goed, maar ik moet altijd wel op mijn tellen passen en niet te veel hooi op de vork nemen.

Je werk en je oude Citroën zijn uitlaatkleppen voor je en ook de muziek?
Zeker, ik ben al 38 jaar lid van de lokale muziekvereniging Concordia en speel daar cornet. Dat is een soort trompet. Iedere dinsdagavond leef ik me lekker uit tijdens de repetitie in de Cultuurfabriek. Lekker spelen tussen acht en tien uur. Ik zit naast Astrid Nielsen, die ook bij jullie krant werkt en die mijn naam aan jullie heeft doorgegeven. Vanwege haar werk bij de krant noem ik haar altijd Assie Papperassie. We hebben het heel gezellig samen bij Concordia. Ik ben trouwens ook buiten fanfaremuziek een groot muziekliefhebber. Heel veel vind ik mooi om naar te luisteren, pop, rock, Marco Borsato, van alles!

Treden jullie vaak op met
Concordia?

Ieder jaar wel een paar keer. Zowel binnen als buiten. Pas hadden we nog het evenement 'Roseetje op een kleedje'. Het is leuk om als muziekgezelschap zo af en toe je kunsten te laten horen. Het is ook goed om ergens naar toe te werken.

Nog even terug naar het schildersvak: gaat er ook wel eens wat mis?
Meestal niet: als je het allemaal goed voorbereidt dan kan er niet zo veel fout gaan. Met 25 jaar ervaring weet je intussen wel hoe je bepaalde klussen het beste kunt aanpakken. Maar natuurlijk gaat er wel eens iets fout. Ik had eens een klus bij mensen die ten tijde van het schilderwerk op vakantie gingen. Ze hadden met nummers aangegeven welke kleuren ze wilden, maar omdat er twee cijfers waren verwisseld kwam er lila uit in plaats van gebroken wit. Ze schrokken nogal toen ze terug kwamen. Het zag er allemaal netjes uit maar de kleur was toch niet helemaal wat ze van tevoren in gedachten hadden. Dus dat moest over. In 25 jaar is zoiets maar een enkele keer gebeurd. Meestal gaat het gewoon in één keer goed en dat is maar goed ook!

Wordt het Bergschenhoekse schildersgeslacht Bakker straks door een van jullie zonen voortgezet?
Dat is nog niet te zeggen. Het zou wel mooi zijn maar het is geen must. Onze middelste zoon Sem heeft op dit moment de meeste interesse voor het schildersvak, dus wie weet blijft de naam Bakker voortleven als schildersnaam. Wie Bakker zegt, zegt verf. Een neef van mij heeft een schildersbedrijf in Schiebroek. Dat is Stefan Bakker die onder de naam Stefan Bakker Schilderwerken werkt. Net als ik is Sander ook muzikaal. Hij is drummer. Maar goed: Sem is pas elf, dus er is nog weinig van te zeggen. De jongens moeten straks allemaal hun eigen keuzes maken, maar natuurlijk zou ik het wel leuk vinden als er minimaal een ook voor dit vak zou kiezen!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>