[SPORTERS VAN DE WEEK] Zeilers Floris en Pepijn Nagtegaal
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
SPORTERS VAN DE WEEK

Zeilers Floris en Pepijn Nagtegaal

  •   88 keer gelezen

Bergschenhoek - Zondag waren bij de zeilvereniging Aegir in Hillegersberg regionale zeilwedstrijden voor de jeugd. Op de Bergse Voorplas werd door tientallen jongens en meisjes met volle inzet gestreden. Ook Floris en Pepijn Nagtegaal uit Bergschenhoek waren van de partij. Floris is vijftien en Pepijn is twaalf.

Floris is al bijna zijn halve leven zeiler. Hij is begonnen toen hij acht jaar was. Zijn voorbeeld was zijn vader Arthur die zelf ook wedstrijdzeiler is geweest. De oudste zoon uit het gezin Nagtegaal bleek al snel over het nodige talent te beschikken. Nadat hij de basisbeginselen van het zeilen onder de knie had gekregen, drong hij door tot de Rotterdamse selectie en sinds een jaar is Floris onderdeel van de nationale selectie. Hij is vaak hele weekenden weg om te trainen en aan wedstrijden mee te doen.

Floris is iedere week wel gemiddeld zo'n twaalf tot vijftien uur aan het trainen. In Workum, ergens in Zeeland, in Scheveningen en ook wel in het buitenland. Al twee keer heeft hij een trip naar Spanje ondernomen met zijn collega-zeilers. De selectie is zestien personen groot en Floris staat nationaal gezien op de elfde plaats in zijn leeftijdsgroep. Nu nog zeilt hij net als Pepijn in de Optimistenklasse. Volgend seizoen stapt hij over op de Laserklasse. Dat wordt dan weer een nieuwe uitdaging. In navolging van Floris is ook Pepijn een fanatiek zeiler. Floris heeft niet echt een voorbeeld, een idool, waaraan hij zich spiegelt. Pepijn wel: Floris is zijn grote voorbeeld. "We praten thuis heel vaak over zeilen. Tijdens het eten bijvoorbeeld. Dat heb je als je vader en je broer gek zijn van zeilen. Eigenlijk doet alleen onze moeder, Wendy, niet aan zeilen. Maar ze leeft wel enorm met ons mee. Ze is vaak bij de wedstrijden, net als onze vader die ons overal naar toe brengt. Soms moet Floris in Workum zeilen en ik in Zeeland, dus dan brengt ma mij naar Zeeland en pa gaat dan met Floris mee."

Het mooie van het zeilen vinden ze de snelheid en de beweging. Lekker op het water bezig zijn met de boot en zo goed mogelijk inspelen op de voortdurend wisselende omstandigheden qua wind en water. Floris: "Ik zeil regelmatig ook op zee en dan heb je natuurlijk grotere en hogere golven, maar dat wil niet zeggen dat het moeilijker is dan hier op de Bergse Voorplas bij Aegir. Je hebt hier misschien minder wind maar de wind verandert wel steeds, dus daar moet je dan rekening mee houden. Wij moeten het vooral van tactiek hebben en misschien iets minder van techniek. Techniek wil zeggen: zo in de boot zitten en zo varen dat je het best gebruik maakt van de wind. Ik kan nu best aardig zeilen, maar ik kan natuurlijk op alle onderdelen van het zeilen nog beter worden. In de Rotterdamse selectie heb ik veel geleerd en bij de nationale selectie leer ik ook weer heel veel. Je krijgt goede aanwijzingen van de coaches maar ook door goed te kijken naar hoe andere zeilers het doen, leer je ook heel veel."

Floris en Pepijn zeilen bijna het hele jaar. Alleen in de winter ligt het vier weken stil. In de zomer is het misschien prettiger maar eigenlijk hebben ze altijd wel zijn om te trainen en om bezig te zijn. Ze zijn helemaal gek van de sport. Floris heeft intussen geen tijd meer voor andere sporten, maar Pepijn is aan het zeilen minder tijd kwijt en doet ook nog aan drummen, judo en free run.

Floris gaat naar 3VWO op het Laurens Lyceum in Hillegersberg en Pepijn verlaat heel binnenkort CBS De Acker in Bergschenhoek en gaat dan ook naar het Laurens. Floris vertelt dat de school goed meewerkt en meedenkt met zijn sport. Toen hij tot twee keer toe een week ging zeilen in Spanje met de nationale selectie, kreeg hij daar gewoon vrij voor. Er was zelfs een toetsweek die hij later mocht inhalen. "Zeilen vind ik heel leuk en ik wil zo ver mogelijk proberen te komen met deze sport, maar school is ook belangrijk. Gelukkig kan ik het goed combineren allemaal en gaat het op school ook best goed."

Floris en Pepijn zeggen dat ze best goed tegen hun verlies kunnen. "Alleen niet hier. Dan moet ik echt wel winnen", aldus Floris over de wedstrijden van zondag bij zijn eigen club waar hij door het jaar heen niet zo vaak meer komt. Onlangs miste hij net het EK in Frankrijk. Hij kreeg in de laatste wedstrijd de gele vlag wegens pompen. "Dat is de boot heen en weer halen. Er was zo weinig wind, ik moest wel wat verzinnen. Maar toen haalden ze me er uit. Niks aan te doen. Volgende keer beter!"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>