Afbeelding

Voetbalsters Peta Houting en Julia Romers

Algemeen

De voetbalsters Peta Houting en Julia Romers maken snel carrière bij de CVV Berkel. In de zomervakantie ontvingen ze van hoofdtrainer Egmond Blinker een Appje waarin ze werden uitgenodigd om vervroegd toe te treden tot de hoofdselectie. En dat terwijl ze net kampioen waren geworden met het team onder zeventien, waarbij ze ook nog eens de Rijnmond Cup in de wacht hadden gesleept.

Door Sjaak Oudshoorn

Peta van zeventien en Julia van zestien hoorden van elkaar dat ze allebei dat ‘eppie’ hadden gehad en samen hadden ze er wel zin om de overstap te maken. Het team onder negentien slaan ze dus gewoon over. Op zich ook weer niet zo vreemd: deze leeftijdsklasse speelt bij CVV Berkel lager dan het team onder zeventien en dus is het voor de ontwikkeling van deze talenten beter om meteen door te stomen naar de senioren. De meisjes vertellen dat het wel even wennen is. Peta: “In ons eigen team onder zeventien waren we wat vrijer en uitbundiger. Daar was je met allemaal leeftijdgenoten en nu zit je in de kleedkamer met vrouwen die al wat verder zijn in hun leven. Ze werken al en sommigen hebben ook kinderen. Dus de gespreksonderwerpen zijn dan ook wat anders. Als je daar als groentje net binnenkomt dan stel je je toch een beetje bescheidener op en gedraag je je netjes.”
Toch zijn Peta en Julia heel goed opgevangen in de seniorenselectie en hebben ze het prima naar hun zin in de nieuwe voetbalomgeving. Ook het niveau kunnen ze goed aan. Peta speelt meestal achterin of op het middenveld. Zij moet het hebben van een redelijke techniek, een goed inzicht en een goede diepe pass. Op het fysieke vlak moet ze nog wel wat sterker worden. Ze probeert buiten de duels te blijven door net iets slimmer te zijn dan de tegenstandster. Julia is een echte verdediger. Haar kracht is haar snelheid en felheid en het inzicht om de aanvaller te snel af te zijn bij het afpakken van de bal. Ze staat vaak linksback of rechtsback. Ze is overigens puur rechtsbenig.
De meiden kennen elkaar al zo’n zeven jaar van CVV Berkel. Allebei zijn ze rond hun tiende jaar bij CVV gaan voetballen. Ze voetbalden als kind al vaak op straat en toen de gelegenheid zich voordeed zijn ze bij CVV Berkel gaan voetballen om er vervolgens niet meer weg te gaan. Julia heeft ook nog even aan turnen en waterpolo gedaan, maar ze koos met overtuiging voor het voetballen. “Het is een leuk spel en het is gezellig. De uitdaging is om individueel en als team steeds beter te worden.”
Peta en Julia wonen allebei niet meer in Berkel maar in Rotterdam. Toch zijn ze hun club trouw gebleven. Julia: “Als je al zo lang hier voetbalt ken je heel veel mensen. Bovendien is het gewoon ontzettend gezellig.” Peta knikt: “Het vervoer van huis naar de club en terug is wat lastiger geworden, maar mijn moeder brengt me vaak en soms kan ik mee rijden met Anouk uit vrouwen 1.” De meiden zitten allebei nog op school. Julia zat in 4VWO maar omdat wiskunde niet goed ging, is ze terug gegaan naar 4HAVO. Ze wil na haar school fysiotherapie gaan studeren. Peta zit in 6VWO en wil volgend schooljaar biomedische wetenschappen gaan studeren, waarschijnlijk in Leiden. Of ze daar op kamers gaat wonen of dat ze thuis blijft wonen in Rotterdam: ze wil hoe dan ook bij CVV Berkel blijven voetballen. Volgens Julia is Peta een echte ‘nerd’. “Vorig jaar zei ze een keer dat ze maar een 7,5 voor scheikunde had en dat ze daardoor nog maar 7,9 gemiddeld stond. Dat vond ze niet mooi staan. Terwijl ik heel blij geweest zou zijn met zo’n cijfer.” Peta moet er om lachen. Ze zijn echte vriendinnen die goed aan elkaar gewaagd zijn en die in de zomervakantie ook met elkaar op vakantie waren in Spanje. We moeten opschieten met het gesprekje dat twee keer van tijd is veranderd, maar een perfecte coördinatie van ‘regelaar’ Johan van Aalst toch kon doorgaan. Peta moet namelijk ook in Vrouwen 2 meedoen omdat daar zieken zijn en Julia moest vroeg in de morgen een wedstrijdje fluiten. Dat is een verplichting: er zijn zo weinig arbiters binnen de club dat iedereen bij toerbeurt de fluit moet hanteren. Julia doet dat werk al vier jaar en het gaat haar goed af. “Of ik het goed gedaan heb? Dat weet ik niet maar Berkel heeft met 5-3 gewonnen”, zegt ze lachend om daar snel aan toe te voegen dat het een grapje is en dat ze eerlijk fluit. Beide meisjes zeggen dat het scheidsrechteren in het begin eng is maar wel leerzaam!
(Foto: links Julia en rechts Peta)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant