[BLIK OP DORPSGENOTEN] Renate Houweling
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Renate Houweling heeft van haar hobby haar beroep gemaakt.
Renate Houweling heeft van haar hobby haar beroep gemaakt.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Renate Houweling

  •   386 keer gelezen

Bergschenhoek - Renate Houweling heeft sinds enkele jaren een groeiend fotografiebedrijf met de naam 'By Mom Photography'. Ze was altijd al met beelden en met fotografie bezig maar toen ze haar eigen oudste kind Fenna kreeg – ze is nu vijf – ging ze aan het experimenteren met wat New Born-fotografie heet.

Een new born is in de eerste veertien dagen na de geboorte nog in allerlei houdingen te leggen en mooi terug te vormen naar de foetushouding. In deze periode slapen ze vaak veel en merken er zo eigenlijk niet zo heel veel van.

Vriendinnen hoorden en zagen waar Renate mee bezig was en vroegen of ze dat ook bij hun net geboren kind te zijner tijd wilde doen. En zo kwam van het een het ander. Een hobby werd gaandeweg steeds meer werk, met als gevolg dat Renate twee jaar geleden besloot te stoppen met haar 'echte' werk op dat moment. Ze heeft een kleine tien jaar in het basisonderwijs gewerkt bij De Klipper in Berkel en Rodenrijs.

Van de stap om ermee te stoppen, heeft ze geen spijt. Het gaat namelijk voortvarend met het fotografiebedrijf. Zwangerschap, geboorte, newborn, lifestyle, ze doet het allemaal, evenals familiefotografie. Een enkele keer fotografeert ze ook een bruiloft. In juli bijvoorbeeld de bruiloft van Michiel van Atten en zijn vrouw. Ze kent Michiel goed omdat ze lange tijd bij Van Atten in Berkel heeft gewerkt bij zijn broer Robbert. Als vliegende keep is ze zo af en toe daar nog wel eens achter de kassa te vinden. "Mensen zeggen dan wel eens: hé wat doe jij hier, jij was toch juf of jij bent toch fotografe?" Zo is het: ze was juf en ze is fotografe en in die hoedanigheid ook werkzaam bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft als 'medisch fotografe'. Dat is een van de gevoelige onderwerpen die Renate in een boeiend gesprek aansnijdt…

Dus je hebt vrij lang in het
onderwijs gewerkt?

Bijna tien jaar. Op een beetje bijzondere manier kwam ik er in terecht. Na de MAVO aan de Blesewick in Bleiswijk volgde ik een administratieve opleiding en zo kwam ik als secretaresse op een basisschool te werken bij de directeur. Ik mocht mee met groep 8 op kamp als leiding. Toen ontdekte ik dat ik de omgeving waarin ik zat leuker vond dan het werk. Ik wilde iets met kinderen gaan doen. Nadat ik mijn MBO-4 directiesecretaresse had afgerond ben ik naar de PABO gegaan om te gaan studeren voor basisschoolleerkracht. Dat heb ik een aantal jaren met volle overgave gedaan. De laatste jaren kwam ten eerste de fotografie steeds meer als passie naar voren bij mij. En daar kwam bij dat ik in het onderwijs een steeds grotere afkeer kreeg van alle rompslomp buiten het echte onderwijs om. Het eindeloos registreren van van alles. Je moet tegenwoordig passend onderwijs bieden aan iedereen. Dus als je dertig kinderen in de klas hebt, moet je dertig handelingsplannen schrijven én bijhouden. En daar volgt dan een groeiplan op, met evaluatie, gesprekken met ouders, enzovoort. Al met al gaat daar zo veel tijd en energie in zitten dat voor de leuke dingen te weinig tijd overbleef, zoals projecten waar kinderen hun energie en hun creativiteit in kwijt kunnen. Uiteindelijk heb ik twee jaar geleden de stap gezet om iets heel anders te gaan doen: fotograferen dus.

Was dat altijd al een hobby?
Van huis uit ben ik iemand die in beelden denkt en fotograferen was inderdaad altijd al een hobby van mij. Vandaar dus dat ik na de geboorte van ons eerste kind dit heel graag zelf wilde doen. Zo is het idee gekomen om iets met newborn, zwangerschaps- en geboortefotografie te doen. Omdat ik veel mensen ken, kreeg ik al snel flink wat opdrachten.

Je bent dus best redelijk bekend hier?
Behoorlijk ja. Ik ben geen geboren inwoner van Lansingerland. Met mijn vader en moeder en broertje ben op mijn veertiende naar Bergschenhoek verhuisd vanuit de omgeving van het Zuiderpark in Den Haag. We hadden daar een bovenwoning. Mijn ouders wilden daar graag weg en zo kwamen in we in Bergschenhoek terecht. Je gaat hier naar school en je doet mee met van alles. Je ontmoet dan een leuke vent uit Lansingerland – Ed Houweling - en zo wordt je vrienden- en kennissenkring steeds groter. Zeker ook vanwege het werk bij Van Atten en bij de school in Berkel en Rodenrijs. Mijn moeder heeft aan huis een pedicurepraktijk, Balance for Feet, en mijn vader zit in de bedrijfskleding op Schiphol. Ed heeft een eigen hoveniersbedrijf waar hij het heel druk mee heeft. Ed Tuinen heet dat.

Hoe heb je je 'vent' ontmoet?
Dat ging heel bijzonder. Ed voetbalde bij BVCB in een team en zou met het hele team bij een vriendin van mij, Debbie, op visite komen voor een feestje. Debbie vroeg toen of ik er bij wilde zijn zodat ze niet als enige vrouw daar was. Zo ontmoette ik Ed. We hadden meteen wel een leuke klik, maar kregen pas echt verkering toen we elkaar tegen kwamen op Koninginnedag in 2010. We zijn in 2015 op Koninginnedag getrouwd. Dat kon toen voor het eerst omdat Koninginnedag Koningsdag was geworden.

En het loopt allemaal lekker met werk en gezin?
Het is wel ontzettend druk. Voor Ed zijn voorjaar en zomer de drukste tijden, dus dan maakt hij lange dagen. En dan heeft hij thuis nog de administratie en het maken van offertes. Ik wil hem daar best bij helpen maar het is soms zulk specifiek werk dat hij het beter en sneller zelf kan doen. Hij is bovendien een perfectionist. We hebben twee kinderen, Fenna van vijf en Mats van twee.

Kun je gezin en werk goed
combineren?

Over het algemeen lukt dat heel goed. Voor een groot deel kan ik mijn werk als fotograaf zo plannen dat ik er ook voor de kinderen kan zijn. Gedeeltelijk kan dat niet maar dan hebben we voldoende oplossingen voorhanden. Ed is er 's avonds meestal en 's nachts sowieso. Dat is nodig omdat bijvoorbeeld geboortefotografie niet te plannen is. Je weet niet wanneer het begint en je weet niet hoe lang het duurt. Verder ben ik bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis werkzaam als medisch fotograaf. Ik word opgeroepen als het mis is gegaan tijdens de zwangerschap of geboorte. Het gaat hierbij om kindjes tussen de veertien en de veertig weken. Mijn taak is dan om het overleden kindje voor de familie zelf en/of voor medisch onderzoek te fotograferen. Dat is heel heftig werk, waarbij je je emoties even helemaal terzijde moet schuiven, om je werk goed te kunnen doen. Onlangs heb ik ook voor de eerste keer een geboorte van een al overleden kindje mogen fotograferen. Ik heb bijna een week nodig gehad om daar van bij te komen. Alles verloopt zoals een 'normale' geboorte, maar toen het moment daar was en het kindje geboren werd bleef het stil.. alleen intens verdriet. Het is geen gemakkelijk werk maar wel erg dankbaar. Voor de verwerking is het ontzettend belangrijk dat de ouders foto's van het kindje hebben. Ik bewerk ze ook ter plaatse en ze krijgen ze meteen via een USB-stick mee naar huis.

Door de variatie in jouw werk als geboorte, zwangerschaps- en familiefotografie, zijn de omstandigheden waaronder je werkt vaak wel totaal verschillend?
Dat is inderdaad zo. Ik werk zonder studio en weet dus nooit waar ik terecht kom. Bij geboortefotografie is de emotie altijd intens. Een ander moment is het soms heel verdrietig en pure droefenis. Een kind verliezen is een van de ergste dingen die je kan overkomen. Gelukkig is het meestal heel erg positief en euforisch. Vader of moeder worden blijft een van de meest bijzondere dingen die je meemaakt in je leven. Het is heel mooi om daar als fotograaf bij te mogen zijn. Alleen dat je aanwezig mag zijn bij een geboorte is iets heel bijzonders.

Vinden steeds meer mensen het belangrijk om een geboorte vast te leggen?
Ik denk het wel. Er zijn nog wel veel misverstanden. Mensen denken dat een fotograaf er voortdurend bovenop, of beter gezegd onderop zit om alles daar vast te leggen. Dat is niet zo. Het gaat veel meer om het vastleggen van de emoties van de mensen om wie het draait en het verhaal tijdens de geboorte. Ik krijg vaak terug dat mensen het niet eens gemerkt hebben dat ik in de ruimte aanwezig was. Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.

Dus als je voor een geboorte wordt opgeroepen dan moet alles
wijken?

Daar komt het wel op neer. Op 9 mei waren we in Amsterdam bij Jochem Meijer en tegelijk stond een geboorte op het punt van beginnen. Ik had nog zo tegen die ouders gezegd: niet op 9 mei 's avonds. Moeder en kind hielden zich daar maar net aan: na de voorstelling kon ik meteen door naar de bevalling.

Wat fotografeer je nog meer?
Ik heb een Veluwetic. In de herfstvakantie gaan we met het gezin naar de Veluwe om herten te spotten en misschien zie ik dit jaar voor het eerst ook een wolf. De telelens gaat mee!

Heeft het werk je kijk op het leven veranderd?
Ik ben me meer ervan bewust dat gezondheid van jezelf en je kinderen niet vanzelfsprekend is. Ik ben er niet angstiger door geworden. Ben sowieso niet zo'n angstfiguur.

Wat doe je verder nog?
Ik ben een enorme lezer – op dit moment van thrillers – en ik probeer een of twee keer per week te sporten bij Personal Training Lounge in Bergschenhoek.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>