Afbeelding
Foto: Michel Wessels
SPORTER VAN DE WEEK

Hardloper Robert Willemse

Algemeen 1 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Robert Willemse is een fervent hardloper. De 51–jarige Berkelaar traint bijna iedere dag en loopt wekelijks tussen de zestig en 120 kilometer. Voorheen was zijn sport volleybal. Vanaf ongeveer 2010 is hij steeds fanatieker gaan lopen. Hij loopt hele en halve marathons.

De geboren Vlissinger loopt scherpe tijden. Zijn persoonlijke records dateren uit 2013. Een hele marathon liep hij dat jaar in 2.33.02 uur en de halve in 1:10:52. In december 2017 won Robert de marathon van Spijkenisse in 2:33:26 uur en in maart 2018 werd hij in Venlo Nederlands kampioen op de halve marathon bij de mannen 50+ in 1.14.23 uur. We hebben hier dus heel duidelijk te maken met een ‘topatleet op leeftijd’.

In september gaat Robert weer meedoen aan de Halve Marathon Oostland, de HMO. “Het is lekker om in je eigen omgeving te lopen, door bekend terrein, waar je anders vaak loopt te trainen, en om aangemoedigd te worden door bekenden. Niet iedereen die ‘hup Robert’ roept is een bekende. Bij de HMO staat namelijk je naam bij je startnummer. Het is een mooie wedstrijd waar ik ieder jaar graag aan meedoe. Het is ook een beetje de start van het nazomerprogramma. Het hoogtepunt moet worden de Kustmarathon in Zeeland, waarbij je van Burgh-Haamstede naar Zoutelande loopt. Het parcours gaat voor een flink deel over het strand.”

Robert is fanatiek gaan lopen nadat hij lid geworden was van Rotterdam Atletiek. Dan kom je aanraking met trainers en met schema’s en met gelijkgestemden die ook erg bezig zijn met een zo goed mogelijke voorbereiding en met het steeds weer aanscherpen van PR’s. “Een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar is voor ons de Marathon van Rotterdam in het voorjaar. Dan moet het echt gebeuren”, aldus de man die als toezichthouder integriteit werkt bij de verzekeringsmaatschappij Allianz op de Coolsingel in Rotterdam. Meestal fietst hij vanuit zijn woonplaats Berkel naar het werk, maar hij doet het ook wel hardlopend. Het is een kilometer of tien, dus een mooie ochtendtraining. Op het werk zijn douches, dus niet lang na aankomst zit Robert fris gewassen achter zijn bureau. Zijn vrouw Marjan werkt als IT-er bij de gemeente Den Haag en vanwege hun beider werkplekken was Berkel een mooie plek tussen Rotterdam en Den Haag om te gaan wonen. Ze hebben twee kinderen, Suzanne van dertien en Mats van elf.

Terug naar de sport. Robert vertelt dat de wegatletiek de hoofdmoot is maar dat hij in de zomer ook wel op de baan loopt. Hij richt zich dan op de 1500 en de 5000 met de bedoeling om aan zijn snelheid te werken. Ook bos en beemd mijdt hij niet. Afgelopen zondag was hij van de partij bij de Veluwezoomtrail vanuit Dieren, een wedstrijd van zestig kilometer door de bossen, met de start al om half acht ‘s morgens. “Het is heerlijk om door de natuur te lopen en het is heel goed voor het duurvermogen. Hoe lang je er over doet is bij zo’n trail minder belangrijk.”

Het hardlopen is dus een tijdrovende bezigheid, maar Robert vindt het heerlijk om te doen en hij wordt er lekker rustig in zijn hoofd van. “Ik kan iedereen met stress en spanning in het lijf aanraden om eens lekker te gaan lopen, in een park, in het bos of waar dan ook. Je knapt er echt helemaal van op. Na een drukke werkdag even een uurtje lopen en dan ben je voel je je weer helemaal lekker.” Het hoeft niet allemaal per se zo fanatiek als Robert Willemse zijn sport beleeft. Hij ontdekte dat hij er toch wel heel behoorlijk aanleg voor had en heeft. De tijden die hij loopt op halve en hele marathons zijn echt heel scherp, zeker in relatie tot zijn leeftijd. Hij is voorbij de vijftig maar voelt nog geen achteruitgang. Lekker doorlopen dus!

Voor wie nog niet veel ervaring heeft met hardlopen, is meedoen aan de Halve Marathon Oostland het overwegen waard. Je kunt rustig beginnen met vijf kilometer lopen. Het is zondag 8 september, dus je hebt nog even de tijd om een beetje in conditie te raken! Gewoon eens proberen! Wie zich voor 1 juli aanmeldt maakt gebruik van de Early Bird-korting: www.halvemarathonoostland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 15 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 18 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 19 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 21 uur geleden

Uit de krant