Afbeelding

Huishoudboekje gemeente Lansingerland op orde

Algemeen

Lansingerland - De gemeente staat er financieel goed voor. Het huishoudboekje is op orde. In de kaderbrief 2020 staat dat er financiële ruimte is om ambities van het college te realiseren.

Gemeente Lansingerland is steeds meer op weg om een hele normale gemeente te worden met een stabiel huishoudboekje en een prima schuldpositie. De schuldenlast van de gemeente normaliseert, zegt wethouder Albert Abee: “We waren een gemeente met een extreem hoge schuldpositie, maar de schuldenlast wordt steeds meer normaal voor een middelgrote gemeente in de Randstad.” Vooral de grondverkoop legt de gemeente geen windeieren. Veruit de meeste baten zijn afkomstig uit grondexploitaties. “Meerpolder is afgebouwd. Parkzoom en Westpolder zijn volop in beweging. Ook de grondverkopen op de bedrijventerreinen zijn gigantisch. Het loopt als een trein”, zegt de wethouder daarover.

Over 2020 denkt de gemeente een miljoen euro over te houden. In 2021 zal dat rond de 700.000 euro zijn. In 2022 is alvast een tekort van ongeveer een miljoen euro in gecalculeerd. Wethouder Abee legt uit: “We accepteren op voorhand dat we dat jaar meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Dat heeft eigenlijk met twee dingen te maken: het geld dat we krijgen van het Rijk voor de jeugdzorg valt weg en we gaan dat jaar voor het eerst de kapitaallasten van onze investeringen zien met betrekking tot het cultuurhuis Berkel.” In 2023 voorziet de gemeente weer een voorzichtig plusje. Dan wordt een grote lening afgelost en komt er rente vrij. Al met al ziet de wethouder de toekomst rooskleurig tegemoet. Toch is hij ook realistisch. De jeugdzorg blijft een zorgenkindje. “De grip is er nog niet. Die moeten we zien te vinden. Het ministerie wil de kosten verder omlaag brengen. Ze vragen meer efficiency. Het is een landelijk probleem waar veel gemeenten last van hebben. We blijven eraan werken”, belooft de wethouder. En mocht de economie weer instorten, blijft Lansingerland natuurlijk een gemeente met schulden. “Projecten als Wilderszijde zijn dan een risico, ja. Maar mijn devies is: minder somberen. Kansen zien in plaats van bedreigingen.”

Kansen kan de gemeente nu gaan waarmaken. De wethouder wil dat inwoners profiteren van de gezonde, financiële situatie. “Inwoners betalen belasting. Daar willen ze graag een goed onderhouden gemeente voor terugzien”, meent Abee. “Denk aan een hoog voorzieningsniveau, een goed wegennetwerk en dat we op een verantwoorde manier met duurzaamheid omgaan.” Het college wil dan ook investeren in onder meer goede bereikbaarheid, hoogwaardige dienstverlening, een groeiende werkgelegenheid, meer woonlocaties en het aanpakken van criminaliteit. Daarnaast profiteren inwoners van een directe lastenverlichting. “We blijven de OZB verlagen de komende jaren, zodat we ook qua woonlasten een gemiddelde gemeente worden.” De raad buigt zich deze week over de kaderbrief. En uiteraard hebben de raadsleden het laatste woord. (DQ)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Er zijn nog te veel mensen die de weg naar Veilig Thuis niet weten te vinden.
Nieuwe regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling veelvuldig besproken Algemeen 1 uur geleden
De meiden van groep 5 en 6 van OBS Groenehoek hadden er zin in!
Veel animo voor schoolvoetbaltoernooi Algemeen 4 uur geleden
In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 22 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen gisteren
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 19 apr, 10:12

Uit de krant