De bomenrij aan de Merenweg.
De bomenrij aan de Merenweg.
BURGERPANEL

Inwoners genuanceerd over bomenkap

Algemeen 90 keer gelezen

Lansingerland - De bomenkap in recreatiegebied Rottemeren houdt de gemoederen de laatste tijd flink bezig. Hart van Holland Lansingerland heeft in samenwerking met TipLansingerland een onderzoek uitgevoerd naar de mening van de inwoners van Lansingerland.

Aan de rand van het recreatiegebied tegen de grens met Rotterdam zijn inmiddels alle bomen gekapt in verband met de aanleg van het nieuwe rijksweggedeelte A16. Elders in het recreatiegebied worden ook bomen gekapt. De oorzaak is de Essentaksterfte, waardoor ongeveer negentig procent van de essen ziek en niet meer te redden zijn. Hierdoor kunnen de essen een gevaar zijn voor de recreanten in het gebied. Daarnaast worden ook andere bomen gekapt in verband met achterstallig onderhoud dat nu wordt ingehaald. Volgens Actiegroep ‘Stop de bomenkap Lansingerland’ zijn het wel erg veel bomen die op de planning staan om gekapt te worden. Een meerderheid van de inwoners, 77 procent, is op de hoogte van de perikelen rond de bomenkap. 23 procent weet niets van de bomenkap. De meeste mensen zijn op de hoogte via (sociale) media (58%). Een respondent zegt: “Ik heb de bordjes zelf gezien in het gebied, maar ook de communicatie in de lokale kranten is in orde.” De helft van de mensen is het niet eens met de bomenkap. Op de stelling ‘De geplande bomenkap moet doorgezet worden’, antwoordt 26% ‘mee oneens’ en 24% ‘zeer mee oneens’. Een minderheid (28%) vindt dat de bomenkap juist wel doorgezet moet worden. Zeventien procent is neutraal en zes procent weet het niet. Een medestander voegt wel enige nuance toe: “Ik vind het goed dat recreanten worden beschermd tegen vallende bomen die ziek zijn, maar ik vind het alleen erg onhandig dat dit samenvalt met achterstallig onderhoud. Ik vind het bos veel mooier als je gefaseerd aanplant in plaats van alles in een keer.”

Sommigen zijn erg boos over de gang van zaken: “De kap is onzorgvuldig uitgevoerd. Het is gewoon kaalslag zonder respect voor gezonde bomen!” De meeste mensen die het eens zijn met de bomenkap, vertrouwen op het advies van de expert (87%). Ook zijn ze bang voor risico’s bij harde wind en storm (43%) en vinden ze dat zieke bomen een gevaar vormen (64%). Een inwoner zegt: “Als de gemeente het niet doet en er gebeurt wél iets, dan weet je dat iedereen gaat vingerwijzen naar de gemeente. ‘Waarom hebben ze geen onderhoud gepleegd?”, hoor je dan. Dus daarom is het goed om zieke bomen te kappen.” De mensen die tegen de bomenkap zijn, daarvan vinden de meesten het een ecologisch drama voor de natuur (52%). Ook heeft 29% geen vertrouwen in het advies van experts en vindt nog eens 29% dat er langer over nagedacht had moeten worden. “Volgens de informatie in de petitie van de actiegroep worden er ook heel veel bomen gekapt waarvan dat niet nodig is. Als dat echt zo is, dan ben ik tegen. We hebben al zo weinig groen in de omgeving. Ik vind het zonde”, aldus een inwoner. Deze zomer zal in elk geval een onafhankelijke schouw langs de Merenweg plaatsvinden, ook dit was al afgesproken in de gemeenteraadsvergadering van 23 mei. Maar liefst 87% van de inwoners vindt de schouw een goed idee. Slechts een procent is het oneens met de schouw. De rest weet het niet of is neutraal. Iemand schrijft: “Ik heb heel veel bomen met stip gezien waarvan ik mij afvraag wat er dan mis mee is. Een onafhankelijk onderzoek zou de burger gerust moeten stellen dat er niet te veel wordt gekapt.” Ook op de Limiettocht en de Merenweg moet volgens 81% een onafhankelijk onderzoek komen van een boomspecialist. “Hoe meer boomspecialisten er ingeschakeld worden, des te beter”, vindt iemand. De helft van de respondenten heeft een tip voor Staatsbosbeheer. De meesten vinden dat er meer gefaseerd te werk gegaan moet worden: “Een veel meer gefaseerde kap en niet alles in één heeft mijn voorkeur, zodat je een gigantische kaalslag voorkomt.”

Bekijk de gehele uitslag van het onderzoek hieronder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant