Wethouder Fortuyn onthult het bijenhotel. (Foto: Dennis Zegers/Gemeente Lansingerland)
Wethouder Fortuyn onthult het bijenhotel. (Foto: Dennis Zegers/Gemeente Lansingerland)

Onthulling nieuw bijenhotel in idylle Offenbachplantsoen

Algemeen 201 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Woensdag 19 juni onthulde wethouder Simon Fortuyn het bijenhotel in de vlinderidylle in het Offenbachplantsoen. Leerlingen uit groep 5 van basisschool De Poolster hielpen hierbij. Natuur- en Vogelwacht Rotta was ook aanwezig om het nut en noodzaak van bijen en vlinders toe te lichten aan de aanwezige kinderen. Na de feestelijke onthulling gingen de kinderen in de idylle zelf met een vlinderkaart op zoek naar aanwezige bijen en vlinders.

Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. En dat is zorgelijk, want zo’n tachtig procent van onze eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving afhankelijk. De provincie Zuid-Holland steunt de actie van de gemeente voor bijen, daarom heeft Lansingerland een bijenhotel van de provincie ontvangen. Alle gemeenten en scholen in Zuid-Holland konden ook een bijenhotel aanvragen. Veertien scholen in Lansingerland vroegen ook een bijenhotel aan, waaronder basisschool De Poolster. Met deze actie voor de bij draagt de gemeente bij aan een groot Zuid-Hollands bijenlandschap, waarin de natuur én de mensen opbloeien. Een bijenlandschap is een groot netwerk van tuintjes, terreinen, bermen, akkerranden en groengebieden, met heel veel bloemen. De bij kan zo van het ene gebied met voldoende stuifmeel, nectar en nestelplekjes naar het andere vliegen.

Biodiversiteit
Een bijenlandschap is niet alleen goed voor de bijen, het zorgt ook voor een ecologische basiskwaliteit in een gebied. Door meer en diverse bloeiende planten vinden meer insecten voedsel. Deze insecten zijn op hun beurt weer voeding voor de vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven. Het landschap wordt hierdoor levendiger en kleurrijker. De bij geeft dus als het ware vleugels aan de biodiversiteit. De bij staat aan de basis van ons bestaan. Een betere wereld voor de bij ís een betere wereld voor ons.

Help ook de bij en kijk op Nederlandzoemt.nl of Bijenlandschap.nl wat u kunt doen. En buzz mee over uw bijenactie via #bezigebijtjes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant