[SPORTERS VAN DE WEEK] Hidde en Lucas van den Kieboom
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
SPORTERS VAN DE WEEK

Hidde en Lucas van den Kieboom

  •   199 keer gelezen

Bleiswijk - We zijn deze week 'te gast' bij een twee-eiige tweeling in Bleiswijk: Hidde en Lucas van den Kieboom, beide elf jaar. Ze schelen twee minuten in leeftijd. Lucas is de oudste van de twee

Hidde en Lucas zitten op basisschool De Klimhoeve, Hidde in groep 6 omdat hij een jaartje heeft overgedaan en Lucas in groep 7. Ze zijn allebei fan van meester Richard die zelf groot fan is van zijn eigen vak. Pas stond hij namelijk nog in de rubriek 'Mijn job is top'. "Hij legt het allemaal goed uit. Hij heeft humor en hij geeft je zelfvertrouwen", zegt Lucas.

De broertjes hebben lange tijd allebei aan hockey gedaan bij de Hockey Vereniging Bleiswijk (HVB), die ze allebei een heel gezellige club vinden. Lucas heeft zes jaar hockey gespeeld en moest toen een keuze maken. Die viel op turnen: dat deed hij namelijk al jaren met volle overgave. Eerst bij DOTO in Bergschenhoek en daarna bij O&O in Zwijndrecht waar een topsportcentrum is waar Lucas vijf keer in de week fanatiek traint, in totaal 17,5 uur.

"In het begin miste ik het hockey wel een beetje maar daarna denk je er niet meer aan, zeker als je bijna iedere dag heel druk met turnen bezig bent."

Hidde is wel blijven hockeyen. Hij traint twee keer week en gaat volgend jaar naar een nieuw team, C2. "Het mooie van hockey vind ik dat je niet getackeld kan worden zoals bij voetbal. Er wordt meestal ook veel minder gescholden dan bij voetbal. Verder vind ik de techniek heel mooi: het wegdraaien met de bal aan de stick, het zuiver passen, trucjes doen met de bal, dat maakt het allemaal een leuk spel om te doen. Het liefst sta ik op doel en als dat niet kan dan speel ik graag centraal op het middenveld. Dan word je vaak in het spel betrokken. Ze zeggen ook dat ik behoorlijk spelinzicht heb", aldus Hidde die twee keer in de week traint bij de HVB.

Het echte fanatieke sporten laat hij graag over aan zijn broer die als kind al in de vensterbank een handstand stond te doen. Hij was altijd bezig met koprollen, overslagen, salto's, radslagen, enzovoort. Bij de op de basisschool en de BSO gaven de juffen het advies om hem lid te laten worden van een gymnastiekvereniging en dat werd dus DOTO, waar ze zijn talent en fanatisme al snel onderkenden.

Het is ook mooi om het verschil in karakter tussen Hidde en Lucas te zien. Hidde is wat rustiger en relativeert het meer terwijl Lucas bloedfanatiek is en iedere dag – ook in de vakanties – bezig is om zich te verbeteren. Zijn sterke punt is zijn kracht. Hij moet veel aan lenigheid werken. En dus is hij altijd spagaten en splitten aan het maken, om maar soepeler en leniger te worden. Als hij een keer niet naar de training kan omdat er bijvoorbeeld sneeuw op de weg ligt en zijn ouders Patricia en Maarten het niet verantwoord vinden om in de auto te stappen, dan is Lucas heel chagrijnig. Nooit gaat hij met tegenzin naar de training. Iedere dag is hij vol overgave bezig om vaardigheden te verbeteren en oefeningen in te slijpen. Bij O&O werken ze veel aan het inslijpen van basisvaardigheden. Steeds zijn de trainers bezig om de jonge talenten daarin te verbeteren. Lucas vertelt dat daar wel drie trainers mee bezig zijn: Jeroen, Jos en Remon. Brug en ringen zijn de favoriete onderdelen van Lucas die net als ieder jong talent droomt van de Olympische Spelen, ooit. In 2028 zijn ze in Los Angelos en dan is Lucas negentien. Zijn grote voorbeelden zijn Epke Zonderland,Bart Deurloo en Frank Rijken die hij bij (nationale) trainingen tegenkomt of bezig ziet.

Lucas en Hidde kunnen het over het algemeen goed vinden met elkaar. Natuurlijk hebben ze ook wel eens bonje ergens over, maar als iemand van buitenaf een van de twee belaagt, dan komen ze in actie. Zeker Lucas die tijdens een vakantie wel eens een belager een flinke mep heeft verkocht. "Jij deed ook niks", zegt hij ter verklaring of rechtvaardiging nog even. Ze hebben trouwens één oudere zus, Lieke, die vijftien is en qua karakter vooral op Hidde lijkt.

Ieder beleeft sport dus op zijn eigen manier en eigen niveau. Het belangrijkste is dat je er lol in hebt. Tot slot nog één klein verschil tussen de mannen: Hidde is voor Ajax en Lucas voor Feyenoord!

Op de foto links turner Lucas en rechts hockeyer Hidde.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>