[BLIK OP DORPSGENOTEN] Maarten Roos
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Maarten met Eddy, een lieve Labradoedel die hij overnam van een klant.
Maarten met Eddy, een lieve Labradoedel die hij overnam van een klant.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Maarten Roos

  •   282 keer gelezen

Maarten Roos is van huis uit Scheveninger en heeft ook jaren in Zoetermeer gewoond. Hij woont sinds 1991 al in Bleiswijk en werkte meer dan 25 jaar als bakker. Maar vanwege een meelstof allergie die hij kreeg moest hij een stoppen als bakker. Acht jaar geleden werd hij afgekeurd voor het bakkerswerk en moest een carriere switch maken. En sinds zes jaar heeft hij een eigen bedrijf voor het uitlaten van honden en het trainen en opvoeden van puppy's, Takkie Dog Care. Takkie is de treffende naam van het hondje van bij Jip & Janneke van Annie MG Schmidt.

Maarten Roos vertelt heel relaxed over zijn nieuwe vak en bedrijf. Zijn filosofie is dat je niet met dominantie het gedrag van de hond moet beïnvloeden maar juist met communicatie. "Een hond laten zitten op iedere hoek van de straat is voor een hond iets heel onnatuurlijks. Zelfs rennen over het strand is dat. Je denkt toch niet dat een wolf voor zijn plezier gaat rennen."

We spreken Maarten op een hele mooie vrijdagmiddag, thuis aan de Leeuwenhorststraat in een mooi nieuw wijkje in Bleiswijk. Daar woont hij met partner Anouk en haar dochter Nina van twintig. In de prachtige speeltuin voor de deur schommelen kinderen in het zonnetje en zijn de ouders net zo rustig met elkaar in gesprek als wij binnen met Maarten.

Mis je Scheveningen niet? Ik dacht dat Scheveningers hun thuishaven niet zo snel verlieten?
Ik ben er al vanaf mijn vijftiende weg. Toen ik vijftien was, verhuisden mijn ouders naar Zoetermeer waar ze een grotere woning konden betrekken. Ik ben nu 53 en woon dus al 38 jaar niet meer in Scheveningen. Vind het nog steeds leuk om af en toe over de boulevard te lopen of een stukje over het strand, maar het daar wonen mis ik niet. Er woont nog veel familie, dus ik kom er nog regelmatig. Haring happen? De haring is hier in Bleiswijk net zo lekker als in Scheveningen. Haring kun je overal eten. We zijn 6 jaar geleden verhuisd naar de Leeuwenhorststraat, daarvoor woonde ik aan de Lijsterbesdreef.

En waar woonde je in Scheveningen?
In de Hoornestraat. Ik ben de jongste van zes kinderen. Mijn vader werkte als bode bij een Amerikaans bedrijf. Zelf werd ik broodbakker. Dat heb ik meer dan 25 jaar gedaan – vanaf mijn achttiende – tijdens mijn dienstbetrekking in Bleiswijk kreeg ik veel last van mijn gezondheid en dat bleek uiteindelijk te komen door meelstof allergie. Ik kreeg steeds meer last van mijn luchtwegen en andere vervelende klachten. Uiteindelijk moest ik stoppen met het bakkers vak en op zoek naar wat anders. Op zich jammer dat het zo liep: ik heb het bakkerswerk altijd met plezier gedaan.

Hoe ben je toen in het hondenvak terechtgekomen?
Ik ben altijd al een liefhebber van honden geweest. Nu hebben we sinds november vorig jaar weer een hond, Eddy, een hele leuke gezellige kruising Labradoodle die ik van een klant heb overgenomen. Prachtige dieren vind ik dat. Een jaar of acht geleden hadden was ik veel met Mechelse herders aan het trainen en via een kennis in Pijnacker – een jonge vrouw die helaas veel te jong is overleden – kwam ik op het idee om ook beroepsmatig iets met honden te gaan doen. En vervolgens ben ik toen met Takkie Dog Care begonnen. Dat is een uitlaatservice en een trainingscentrum. Ik laat iedere dag in drie groepen ongeveer vijf honden uit en mensen kunnen de hulp van Takkies Hondenschool inroepen als ze een probleem met een hond hebben of als ze assistentie willen bij het opvoeden van een jong hondje.

Je hebt dus echt iets met honden?
Ja en de honden met mij. Honden voelen zich vaak tot mij aangetrokken. Ook wildvreemde honden komen zo recht op mij af lopen. Een hond is een gevoelsdier dat snel aanvoelt dat ik iemand ben die hem of haar goed begrijpt. Je leert een hond kennen door zijn gedrag als het ware te lezen. Dus je moet goed kijken hoe het dier zich gedraagt. Een hond heeft bijvoorbeeld vijf manieren om zijn staart te bewegen. Daar kun je veel uit afleiden. Er zijn vijftien verschillende stress-signalen te onderscheiden waaraan je kunt zien dat de hond zich niet prettig en ontspannen voelt.

Komt stress bij een hond vaak door het gedrag van de baas?
Dat speelt een grote rol ja. Te veel mensen hebben geen idee wat een hond wel en niet prettig vindt. Aaien, en dan vooral over zijn kop, vinden veel honden helemaal niet fijn. Dat is ook iets onnatuurlijks. Veel honden geven dat ook aan door te grommen. Dat is een signaal om duidelijk te maken: ik wil dat liever niet. Veel mensen denken ook dat ze de hond per se moeten domineren en dat de hond alleen moet doen wat zij willen. Dat is ook onnatuurlijk. Uiteraard moet de hond zich goed gedragen, maar goed gedrag bereik je veel makkelijker en beter door een goede communicatie met het dier. De hond moet jou begrijpen, maar hoe kan een hond met verstand van een kind van drie ons begrijpen als we de hond niet begrijpen? Waarom doet een hond wat hij doet? Daar begint het mee. Afwijkend en niet gewenst gedrag van een hond is meestal het teken dat de hond zich niet gelukkig en op zijn gemak voelt.

Noem eens een paar stresssignalen waarmee de hond als het ware zijn ongenoegen uit?
Een hele simpele is wegkijken. Een van de voorpoten steeds optillen. Of bijzondere bewegingen maken met de tong uit de bek, het zogenoemde tongelen, met de ogen knipperen. De hond moet zich prettig voelen in de omgeving waar hij is. Als hij ergens nieuw is, laat hem dan eerst rustig snuffelen en zijn terrein verkennen.

Hoe leer je een hond het makkelijkst bepaald gedrag aan?
Als jij steeds een bepaalde zelfde handeling uitvoert, dan leidt de hond daaruit af dat het goed zit. Ik was pas bij mensen met een puppy uit Spanje dat steeds een beetje lelijk deed tegen een kind dat heel onrustig en druk was. Die hond werd daar zenuwachtig van en reageerde agressief. Ik heb ze toen het advies gegeven: als de hond lelijk doet, ga de hond dan niet bestraffen maar loop rustig naar de keuken om de hond duidelijk te maken dat het in orde is. Die persoon deed dat een paar keer heel rustig en vervolgens werd de hond ook heel snel rustig. Een hond leert vooral door te associëren. Dat jij rustig naar de keuken loopt, associeert hij met: het is goed, ik hoef me niet druk te maken. Een hond enorm op zijn kop geven en lelijk dominant tegen hem doen werkt meestal averechts. Daar wordt de hond heel gestrest en ongelukkig van. Met rust en rustig communiceren kom je veel verder. Dat geldt voor de omgang met kinderen trouwens ook.

Zijn er veel hondenbezitters die het niet snappen?
Te veel. Je ziet voortdurend dat mensen hun hond niet begrijpen en geen idee hebben wat er door de hond heen gaat. Wat ik al zei: een hond is een heel gevoelig dier en daar moet je ook naar handelen. Een hond wil jouw vriend zijn maar dan moet je je wel eerst als een vriend van de hond gedragen. Dus zo normaal mogelijk communiceren met het dier. Het aanleren van gewenst gedrag bij een jonge hond doe ik veel liever individueel dan in een groep, omdat honden zich nu eenmaal heel snel laten afleiden door andere honden. Daardoor is het leereffect al snel minder.

De hond moet leren maar zijn baasje natuurlijk ook?
Veel hondeneigenaren begrijpen wel dat ze het anders moeten doen en een tijdje lukt dat ook wel maar vaak vallen ze terug in hun oude gedrag en dat is ook heel menselijk. Het belangrijkste vind ik: probeer niet te domineren maar te communiceren. Het gaat er niet om dat de hond moet luisteren. Het is veel belangrijker dat de hond wil luisteren. En als je een goed band hebt met de hond dan wil hij ook best luisteren.

Door het uitlaten van de honden ben je vanzelf flink in beweging?
Inderdaad en dat is ook de reden dat ik verder niet zo veel aan sport hoef te doen. Ik loop regelmatig met een groep honden de natuur in. In totaal is dat dertien kilometer per dag. Er zijn hier in de omgeving voldoende mooie groengebieden, de Groenzoom bijvoorbeeld. Dat is heerlijk voor die beestjes en voor het baasje ook.

Heb je verder nog hobby's?
Het werk kost aardig wat tijd. Steeds meer mensen weten Takkie Dog Care en/of Takkies Hondenschool te vinden en gaan met mij in zee voor de uitlaatservice of om het gedrag van de hond te verbeteren. De honden zijn mijn hobby en werk. Verder heb ik als hobby een vijver met koi karpers. En daarnaast is een grote passie van mij motorrijden. Ik heb een Kawasaki ZZR1400. Dat rijdt heerlijk. Dus samen met mijn partner Anouk vermaak ik me wel! Ik ben blij dat ik dat me weer helemaal gezond voel en leuk werk heb!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>