De 'Herenboeren' gaan onder andere hun eigen voedsel verbouwen. (Foto: Roelof Bos)
De 'Herenboeren' gaan onder andere hun eigen voedsel verbouwen. (Foto: Roelof Bos) Foto: Roelof Bos

Herenboeren aan de slag in Schiebroekse Polder

Algemeen 2 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - In 2020 komt de Schiebroekse Polder tussen Berkel en Rodenrijs en Rotterdam bij Natuurmonumenten in beheer. In een deel van dit natuurgebied gaat Natuurmonumenten samenwerken met Herenboeren Rotterdam.

Dit is een collectief van tweehonderd gezinnen die in hun eigen voedsel willen voorzien, met respect voor natuur en milieu. Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten is trots op de samenwerking. “We brengen de natuur terug in de polder en tegelijkertijd zal een boer voedsel produceren voor tweehonderd gezinnen in de stad”, zegt hij. De tweehonderd ‘Herenboeren’ gaan ook helpen bij inrichting van de Schiebroekse Polder voor natuur en recreatie, bijvoorbeeld bij de aanplant van bomenlanen, knotwilgrijen en struiken in het gebied. Waar productie en biodiversiteit samengaan, bewerken de Herenboeren de grond in de polder op natuurlijke wijze, onder regie en met hulp van de boswachters van Natuurmonumenten. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden. Ook gaan de Herenboeren in het gebied een hoogstamboomgaard en voedselbos planten en onderhouden. Herenboeren Rotterdam is nog steeds op zoek naar mensen die zich aan willen sluiten bij het initiatief. “Als we 150 deelnemers hebben, kunnen we van start. We zitten nu op ruim honderd, het gaat hard. We gaan ervan uit dat we dat aantal in september bereiken.” Meer informatie: rotterdam.herenboeren.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 12 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 15 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 16 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 18 uur geleden

Uit de krant