[SPORTER VAN DE WEEK] Atleet Kees Voogt
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
SPORTER VAN DE WEEK

Atleet Kees Voogt

  •   69 keer gelezen

Bergschenhoek - Kees Voogt is 64 en is voor zijn twintigste al gaan hardlopen. Hij loopt dus bijna een halve eeuw hard en hij gaat ook nog steeds hard. In 2015 werd hij nog Nederlands kampioen halve marathon bij de zestigplussers. Op 23 september hoopt Kees 65 te worden en op 18 september is er een speciale editie van de zogenoemde Keesloop.

Dat is een loop over vijf of tien kilometer die door Kees is bedacht en werd georganiseerd totdat het evenement bijna aan zijn eigen succes ten onder ging.
"Iedere week vragen mensen me nog wanneer er weer eens een Keesloop is hier in Bergschenhoek. We hebben dat tien jaar gedaan. De eerste paar keer liep ik zelf nog mee maar op een bepaald moment waren er zeker 350 deelnemers en toen werd het te groot. In 2013 was de laatste editie. Vanwege mijn 65ste verjaardag is er straks een speciale editie voor genodigden met hooguit rond de vijftig personen. De mensen aan wie ik training geef, zijn welkom en natuurlijk een aantal mensen die ik goed ken vanuit het loopwereldje. We lopen dan vijf kilometer en bouwen daarna een feestje", aldus Kees die vastgoedjuridisch medewerker is bij de gemeente Schiedam.

Kees werkt op deze maandag thuis en als de verslaggever niet te lang blijft hangen, doet hij thuis meer dan op kantoor. Ook woensdag werkt hij wel eens thuis. Hij geeft woensdagmorgen één keer per maand training aan een groep hardlopers van De Kieviten en woensdagavond aan hardlopers van Running2B in Bergschenhoek dat is voortgekomen uit turnvereniging DOTO.

Zelf lopen en looptraining geven is voor Kees een 'levenslust'. Dat doet hij heel graag. "Ik train zes keer per week en loop toch al snel een kilometer of zeventig per week. Moet me inhouden om op die zevende dag niet ook te gaan lopen. Dat is ook het mooie van lopen: je trekt een broekje, een shirtje en een paar schoenen aan en je loopt letterlijk thuis de deur uit. Lopen doe ik ook op alle dagen en alle tijden: ochtend, avond, middag, winter, zomer. Lopen bij grote hitte vind ik ook heerlijk. Wielrennen en schaatsen zijn ook leuke hobby's maar het lopen gaat altijd voor."
Kees komt van origine uit De Lier maar woont met zijn gezin alweer 35 jaar in Bergschenhoek. In De Lier speelde hij korfbal bij VALTO. Vlotte Aanval Leidt Tot Overwinning. Daarnaast ging hij al jong hardlopen en dat is hij altijd blijven doen. Veertig keer liep hij de halve marathon van Monster. Dat was ook zijn eerste en hij hoopt hem dit jaar weer te lopen. Lekker zwaar, door het zand op het strand. In totaal heeft Kees 115 halve marathons gelopen en 34 hele. De marathon die hij ieder jaar loopt is die van Rotterdam. Uitstapjes naar verre marathons vindt Kees niet nodig. Binnen Nederland is mooi genoeg. Hij loopt ook graag de halve marathons van Ameland, Vlieland en Terschelling. Maar ook de Halve Marathon Oostland vindt hij geweldig. "Ik denk dat ik een van de weinigen ben die ze allemaal gelopen heeft tot nu toe. Ook dit jaar ben ik weer van de partij."

Het record van Kees op de hele is 3.05 uur en op de halve 1.23 uur. In 2015 liep hij op zijn zestigste 1.25 uur bij het NK en werd daarmee Nederlands kampioen. Dat hij op de hele niet door de grens van drie uur is gekomen, vindt hij jammer maar geen ramp.
Hardlopen is bij de familie Voogt een familiezaak. Echtgenote Jeannette loopt ook regelmatig en van hun vier kinderen hebben Stefan, Timon en Eva de marathon gelopen. Alleen Rutger nog niet, maar dat komt wellicht nog...

Kees Voogt blijft hardlopen zo lang het gaat en zo lang hij het leuk vindt. Voorlopig gaat hij nog als een speer, geholpen door zijn ranke maar vooral heel fitte 1.97 meter lange lijf. Hij vindt het mooi om andere lopers technische, tactische en fysieke tips te geven over hoe ze beter kunnen lopen.
"Lopen kun je heel lang volhouden en als het echt niet meer gaat, kun je altijd nog gaan wandelen. Dat is ook een mooie bezigheid", zegt Kees die al vanaf zijn vijftiende jaar een heel actieve ambtenaar is.

Een andere hobby is zingen en dat blijkt heel ontspannend. Zingen doet Kees sinds anderhalf jaar bij het Hollands Christelijk Mannenkoor.

Verder doet hij nog een studie naast zijn werk bij de gemeente Schiedam. Kees Voogt verveelt zich nooit en is bijna altijd lekker in beweging!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>