Een impressie van het plein.
Een impressie van het plein.

Wethouder opent zaterdag vernieuwd gebied rond plein bij ‘t Vierkantje

Algemeen

Berkel en Rodenrijs - Zaterdag 20 april om 11.00 uur opent wethouder Simon Fortuyn, samen met Ronald Vedder, voorzitter van de winkeliersvereniging van Berkel Centrum, het vernieuwde gebied rond het plein bij ‘t Vierkantje. Beide heren houden een toespraak, waarna ook de gemeentedichter het woord neemt. Daarna volgt de officiële openingshandeling bij het teruggeplaatste carillon en het nieuwe waterelement op het plein.

Bij de herinrichting van het gebied is niet alleen het plein vernieuwd, ook de omliggende Kerkstraat, Herenstraat, de Centrumpassage en de Nieuwstraat zijn aangepakt. In 2016 is het Landschapsarchitectenbureau Karres en Brands gestart met het ontwerptraject. Hierbij werd ook de input meegenomen van omwonenden, winkeliers, de marktkooplieden en de standplaatshouders. Het autovrije plein heeft een warme, open uitstraling gekregen en is ingericht als een echte ontmoetingsplek.

Carillon en waterelement
Het nieuwe waterelement op het plein geeft aan hoe de ontstaansgeschiedenis van Berkel en Rodenrijs verbonden is aan het landschap. Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van een kaart van Berkel uit de achttiende eeuw. De dijken zoals deze in de kaart te vinden zijn, zijn in reliëf opgenomen in het waterelement. Het waterelement is voorzien van ‘bedriegertjes’, waaruit water en mist komt en kan met LED-verlichting worden aangelicht. Het zorgt daarmee voor levendigheid op het plein. In het waterelement is ook het carillon opgenomen. Het carillon is in 1975 door de bevolking en ondernemers geschonken aan de gemeente ter gelegenheid van de ingebruikname van het toen nieuw gebouwde gemeentehuis in Berkel en Rodenrijs. Bij de sloop van het gemeentehuis is het carillon tijdelijk opgeslagen. Vervolgens is gezocht naar een centrale plek om het carillon terug te plaatsen en het klokkenlint in ere te herstellen. Met het carillon is een kenmerkend onderdeel terug in het centrum van Berkel en Rodenrijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 1 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 4 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 6 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 20 uur geleden

Uit de krant