Diamantenpaar trouwde in Cuba
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Samen met de burgemeester op de foto, dat maakte de zestigjarige trouwdag extra bijzonder.
Samen met de burgemeester op de foto, dat maakte de zestigjarige trouwdag extra bijzonder.

Diamantenpaar trouwde in Cuba

  •   136 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Zestig jaar geleden trouwden Rolean Nicolas Amador (82) en Magali Brito Rodriguez (78) in Havana in Cuba. In een onrustig decor, vanwege de naderende coup door Fidel Castro, beleefden zij juist een gelukkige periode van verliefdheid en verkering met een huwelijk als bekroning. Sinds vijftien jaar woont het echtpaar naar grote tevredenheid in Berkel en Rodenrijs. Burgemeester Pieter van de Stadt ging hen feliciteren.

De burgemeester werd uitgebreid bijgepraat over de familiegeschiedenis waarbij de oudste van de twee dochters als tolk optrad waar dat nodig was. Zij ontmoetten elkaar op school. De toekomstige bruid was toen vijftien jaar en hij was twintig. Als ze uitgingen, bijvoorbeeld naar de film of uit eten, ging er altijd iemand mee. Ze kunnen er zelf nu om lachen. Hij werkte eerst mee op de boerderij van zijn vader, op het platteland iets buiten de stad Havana, maar deed later een administratieve opleiding en werd boekhouder. Zij groeide op in hartje stad en was secretaresse. Het huwelijk werd in een katholieke kerk in Havana voltrokken 'met alles erop en eraan' en zij kregen twee dochters die later uitgevlogen zijn naar verre oorden. Hun oudste volgde zesentwintig jaar geleden vanuit Cuba haar man voor zijn werk in Nederland. Vijftien jaar geleden liet zij haar ouders naar Berkel en Rodenrijs komen. Haar zus koos voor Florida als woonomgeving. Rolean en Magali vertellen dat zij eigenlijk geen heimwee hebben naar Cuba omdat hun broers en zussen daar geen van allen meer wonen.

Dochters
Een grote wens van het echtpaar is de komst van hun jongste dochter en háár twee dochters naar Nederland. "Hopelijk deze zomer, dan kunnen we de bruiloft met elkaar vieren", aldus oudste dochter die zelf een zoon en een dochter kreeg. Hoe sterk de familieband in huize Amador-Rodrguez is blijkt uit de foto van hen met de kleinkinderen die in de woonkamer hangt, dezelfde afbeelding die ook op een sierkussen op de bank te zien is. In Florida is zelfs een beddensprei gemaakt die zij heel trots aan de burgemeester laten zien. Daarop is in het midden de originele trouwfoto uit Cuba afgebeeld met daaromheen alle kinderen en kleinkinderen.

Op tijd
Het echtpaar Amador wil nog graag even iets kwijt aan de burgemeester: "Wij zijn heel gelukkig met elkaar, maar voelen ons ook heel erg thuis in Berkel en Rodenrijs. Het is hier toch heerlijk wonen." Zij vinden het allebei nog steeds een feestje om boodschappen te doen omdat er zoveel keus is in de supermarkt. "En, in tegenstelling tot in Cuba, rijdt de bus hier altijd op tijd", zegt Magali die samen met haar man regelmatig met de bus en de metro naar Rotterdam of Den Haag reist. Als het weer het toelaat pakken ze samen ook vaak de fiets voor een rondje door het groen.

Geheim
Wanneer de vraag gesteld wordt wat nou eigenlijk het geheim is van een zo lang en gelukkig huwelijk schiet het stel spontaan in de lach. Zij zeggen 'heus wel eens een discussie te hebben' maar door veel naar elkaar te luisteren lossen zij dat in onderling overleg altijd goed op. "Gewoon respect hebben voor elkaars mening, toch?"

Spaans
Zij spreken vooral Spaans met elkaar en leggen uit dat het vanwege het communistische regime in Cuba voor hen onmogelijk was om Engels te leren.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>