Stembureau basisschool de Oosthoek bij het tellen op 20 maart van dit jaar.
Stembureau basisschool de Oosthoek bij het tellen op 20 maart van dit jaar. Foto: André Nieuwlaat

Elke stem voor Europa telt

Algemeen 149 keer gelezen

Bergschenhoek - Op donderdag 23 mei gaan we naar de stembus om de vertegenwoordigers voor het Europees Parlement te kiezen. Het is voor de burgers moeilijk te doorgronden wat daar allemaal gebeurt. Samen met adviseur dienstverlening van de gemeente Lansingerland Jolijn Vermeylen lichten we een tipje van de - Europese - sluier op en krijgen we een inkijkje in het tellen van de stemmen.

Door Andrea van der Houwen

Vragen als: Wat doen ze daar nu eigenlijk? en Waarom weten we daar zo weinig van? Komen telkens voorbij. Het beeld van de mensen is dat er weinig te zien is van wat de Europarlementariërs doen. Het heeft een saai imago en het gaat om zeer gedetailleerde zaken die soms ver van mensen afstaan, behandeld door vaak onbekende politici.

Europese politici lobbyen voor onderwerpen zoals klimaatverandering, jeugdwerkloosheid, terrorismebestrijding en meststoffenverordening om een meerderheid te krijgen zodat de wetgeving de juiste kant opdraait.

Vermeylen: “Veel van de richtlijnen en regels in Nederland vinden hun oorsprong in Europa. Ook in Lansingerland moeten wij ons houden aan de besluiten van het Europarlement dus het maakt wel degelijk uit dát je stemt en welk vakje jij rood maakt. Het is volgens Vermeylen handig om te kijken naar de partij waar je het mee eens bent, dus de partij waar je in Den Haag ook op stemt, er zijn globaal veel overeenkomsten met Brussel. Of raadpleeg de stemwijzer via www.stemwijzer.nl.

Stemmen tellen
Vermeylen is projectleider van het team dat de verkiezing op donderdag 23 mei organiseert in de gemeente Lansingerland. In Europa gaat men in de betreffende landen van donderdag tot en met zondag naar de stembus. In Nederland, waar men doorgaans op woensdag stemt, is dit keer gekozen voor de donderdag. “In onze gemeente worden zesentwintig stembureaus ingericht voor 45.000 kiezers. Voor basisschool de Oosthoek in Bleiswijk was deze dag geen haalbare kaart, daarom wijken we voor deze ene keer uit naar Sporthal Lijsterlaan. Ook voor Wel-Kom! in Berkel hebben we voor deze keer een andere locatie: Hergerborch aan de Raadhuislaan”, zegt Vermeylen.

Vol lof spreekt hij over de ‘vierhonderd unieke vrijwilligers’ die de stembureaus bemannen en het tellen voor hun rekening nemen. “Dat tellen gebeurt net als bij de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van 20 maart ‘centraal’, dit is in het leven geroepen om het tellen en de uitslag meer transparant te krijgen.”

Eigen stemmen tellen
Elk stembureau telt eerst de eigen stemmen. Aan het einde van de avond komen de laatste boxen binnen in het gemeentehuis, dat tot ‘gemeentelijk stembureau’ wordt omgedoopt. Alles wordt verzegeld en opgeslagen achter slot en grendel. Maandagochtend 27 mei trapt men in de raadzaal af voor het centrale tellen. De uitslagen worden in de computer ingevoerd, het moet allemaal zeer nauwkeurig gebeuren.

Vermeylen schetst het belang van deze logistieke operatie: “Stel dat iedereen één foutje maakt, dan kan dat in Europa een zetel schelen. Ik denk dat ik op die dag wel dertig kilometer door het gemeentehuis heen en weer ren om alles aan te sturen en te coördineren. Bij het tellen van de vorige verkiezingen had ik halverwege de ochtend mijn schoenen al uitgeschopt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant