[SPORTER VAN DE WEEK] Hockeyer Laurens van der Burg
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
SPORTER VAN DE WEEK

Hockeyer Laurens van der Burg

  •   55 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Laurens van der Burg is een van de mannen die zondag met de hoofdmacht van HBR, Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs, kampioen werd in de 1e klasse en voor het eerst in de historie van de club promoveerde naar de Overgangsklasse. Daar zitten landelijk nog maar twee categorieën boven: de Promotieklasse en de Hoofdklasse waarin clubs als HC Rotterdam, HGC, Bloemendaal enzovoort spelen. Een unieke prestatie dus van HBR. Laurens legt uit wat het geheim is van HBR.

Laurens is een echte Berkelaar. Hij is een zoon van Kees en Nelly van der Burg. Rond zijn twaalfde jaar is hij gaan hockeyen. Voor die tijd voetbalde hij bij TOGB. Dat vond hij ook ontzettend leuk, maar toch koos hij met overtuiging voor hockey en van die keuze kreeg hij geen spijt.

"Mijn broer Matthijs en mijn zus Ingeborg zaten al op hockey, bij HBR. Zo ben ik met de sport in contact gekomen. En heb ik de switch gemaakt van voetbal naar hockey. Ik kwam er achter dat hockey als spel moeilijker en boeiender is. Door de invoering van bepaalde spelregels zit er ontzettend veel tempo en snelheid in. Een hockeyer kan als de bal over de zijlijn is meteen doorgaan met de bal en hoeft die niet eerst naar een medespeler te passen. Dat geldt ook voor vrije trappen. Je kunt altijd meteen verder en daardoor zit er meer tempo in hockey dan in voetbal. Je hebt ook geen schwalbes in het hockey."

Laurens van der Burg heeft de sport altijd heel serieus beoefend en kwam op jeugdige leeftijd al op het hoogste verenigingsniveau terecht. Hij stamt nog uit de tijd dat HBR in de 4e klasse speelde. De promotie naar de 3e klasse maakte hij als invaller mee. Daarna volgde de overgang naar de 2e klasse en vijf jaar terug maakte HBR zijn opwachting in de 1e klasse en nu gaat de club met vlag en wimpel naar de Overgangsklasse. "Wat ik daar moet verwachten? Geen idee. Het is voor het eerst dat we zo hoog spelen. Het zal best wel weer een flink stapje hoger zijn dan de 1e klasse."

Net als al zijn teamgenoten en iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt, is Laurens van der Burg na het laatste fluitsignaal door het dolle heen. "Natuurlijk was ik heel nerveus vooraf. Iedereen denkt dat we even winnen, maar het moet wel eerst nog gebeuren. De tegenstander uit Schiedam stond op de tweede plaats en die jongens gingen er vol voor. We kwamen binnen een minuut ook nog eens op een 0-1 achterstand. Uiteraard schrik je daarvan, maar we zijn volwassen genoeg om gewoon door te spelen en volgens de van tevoren gemaakte afspraken te blijven spelen. Het was niet makkelijk – het was echt lelijk hockey – maar we hebben de overwinning toch uit het vuur kunnen slepen."

De kracht van HBR is de saamhorigheid binnen de hele vereniging. "Bij HBR doe je het met z'n allen. Er heerst een enorme spirit en teamgeest binnen de club. Dat zie je ook wel aan hoe het feest nu gevierd wordt. Iedereen hoort er bij en is er bij betrokken. Door de gezelligheid onderling en de teamgeest blijven ook de betere hockeyers bijna allemaal bij HBR spelen. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Mensen voelen zich zo thuis bij HBR dat ze er niet over piekeren om ergens anders te gaan spelen."

Zelf is Laurens intussen 29 jaren jong. Natuurlijk gaat hij door en met zijn teammaten de nog onbekende Overgangsklasse tegemoet."We hebben een jong talentvol team, dus ik denk dat we ons ook in de Overgangsklasse moeten kunnen handhaven. Zo is het steeds gegaan na een promotie, al komen we nu wel op een steeds hoger niveau te spelen. Het mooie van HBR is dat er veel jeugd is die goed wordt opgeleid. Zo is er steeds weer goede aanvulling en versterking van de selectie. En ook de jonge jongens die er bij komen, gaan mee in het samen er voor gaan. Binnen deze club helpt en ondersteunt iedereen elkaar, binnen maar ook buiten het veld."

En weg is Laurens. Op het podium op het terras volgt de uitreiking van de kampioenscup en de huldiging van de spelers en de begeleidingsstaf. En zo bleef het zondag 12 mei nog lang onrustig bij HBR! Of Laurens maandag meteen weer aan het werk moest als businesscontroller en of hij daar weer fris genoeg voor was, dat is de vraag…


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>