[BLIK OP DORPSGENOTEN] Mario van Vliet
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Mario van Vliet bekijkt het leven van de zonnige kant.
Mario van Vliet bekijkt het leven van de zonnige kant.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Mario van Vliet

  •   252 keer gelezen

Bleiswijk - Wie wel eens bij theatertje 't Web in Bleiswijk komt, kan doorgaans niet om Mario van Vliet heen. Behalve voorzitter is hij ook een van de supervrijwilligers daar aan de Nachtegaallaan waar de bibliotheek en het theatertje met een capaciteit van rond de tachtig personen elkaar in de armen hebben gesloten. Voor alle leeftijden wordt er van alles georganiseerd.

Toen we er zaterdagmiddag arriveerden, zaten dertig kinderen gebiologeerd naar een film te kijken. Normaal zijn dat er wel vijftig maar het weer was nu iets te mooi om binnen te zitten op zaterdagmiddag. Die avond zou de beroemde film Slumdog Millionaire worden gedraaid. Die speelt in India, vandaar dat de film omlijst werd met Indiase livemuziek en Indiase hapjes. En zo verzinnen ze bij 't Web steeds iets leuks. Mario van Vliet stond anderhalf jaar geleden aan de basis van theatertje 't Web. Het gebouw was van de gemeente en projectontwikkelaars stonden al bijna op de stoep om het perceel te betrekken en er bijvoorbeeld een appartementengebouwtje op te planten. Mario van Vliet ging in gesprek met de gemeente en met de bibliotheek. Uiteindelijk kocht de bibliotheek het pand voor een leuk prijsje, om zich er te vestigen en ruimten voor een eveneens leuk prijsje te verhuren aan theater 't Web. Zo is er een prachtig geheel ontstaan van meerdere functies die elkaar alleen maar versterken. Mario is er heel druk mee maar hij maakt er graag tijd voor vrij. Voor de rubriek Dorpsgenoten heeft tussen de bedrijven door wel een half uurtje over.

Ben jij een geboren Bleiswijker?
Nee nee, zeker niet. Ik ben puur import. We wonen hier vanaf ongeveer 2007 in de Vogelbuurt en voelen ons hier helemaal thuis. Zelf kom ik van origine uit het Westland. Geboren en getogen in Naaldwijk, daarna verkast naar Honselersdijk en vervolgens studie in Tilburg, waarna we – mijn vrouw Evelyn en ik - nog lang in Den Haag hebben gewoond.

Moest je als geboren Westlander niet iets in de tuinbouw gaan doen?
Nee, dat hoefde niet. Mijn vader, Ton van Vliet, werkte in de tuinbouw als bedrijfsleider bij een anjerkwekerij en een orchideeënbedrijf. Hij zei altijd: ga asjeblieft een vak leren en kies een beroep buiten de tuinbouw.

En heb je dat gedaan?
Ik ben journalistiek gaan studeren in Tilburg op hbo-niveau en heb daarna op universitair niveau nog Letteren gedaan.

Waar ben je op afgestudeerd in de Letteren?
Dat is heel lang gelegen, rond 1994, dus al 25 jaar terug. Mijn afstudeeronderwerp was: cognitieve en affectieve aspecten van korte verhaalstructuren. Ja, heel boeiend en baanbrekend. Meer concreet: een verhaal kan, als je voor het eerst hoort of leest, spannend zijn doordat je je afvraagt wat er allemaal gaat gebeuren. En als je het voor de tweede keer hoort of leest, dan kan het nog altijd spannend zijn maar dan door andere aspecten. Om een voorbeeldje te geven: je weet nog dat iemand in een rode jas de moord gepleegd heeft, dus word je extra getriggerd door iedereen met een rode jas in het verhaal.

Wat ben je na je studie gaan doen?
Ik ben bij het vakblad Groenten & Fruit terechtgekomen en na verloop van tijd voor mezelf begonnen. En nu heb ik alweer vele jaren, samen met mijn vrouw Evelyn, een communicatiebureau met de naam Mocca dat voor rond de negentig procent voor de tuinbouw actief is. Dus via via toch iets met de tuinbouw.

Hoe kom je aan de naam Mocca?
Dat is wel een bijzonder verhaal. Met een andere ondernemer ging ik een pandje betrekken en toen dacht ik dat het handig was om een gezamenlijke naam te bedenken. Door de letters van onze namen door elkaar te husselen, kwamen we uit bij Mocca. Slaat verder inhoudelijk nergens op. Veel restaurants vinden het ook niet prettig dat de naam www.mocca.nl bezet is en onlangs kreeg ik nog een bestelling voor kippedijtjes. Dus ik vermoed dat ergens in het land ook nog een slagersgroothandel actief is onder de naam Mocca.

Maar jullie zijn dus helemaal met communicatie bezig en niet met kippendijtjes?
Inderdaad ja. Websites samenstellen, speeches schrijven, boekjes, magazines en persberichten maken, communicatiestrategieën bedenken voor opdrachtgevers, het is heel gevarieerd werk. En de tuinbouw vind ik gewoon een geweldige dynamische sector. Je komt daar vooral mensen tegen die er op volle kracht voor willen gaan. Het is ook handig dat je de cultuur van de tuinbouw goed kent en dat je weet hoe er gedacht en gepraat wordt. Vroeger werd er toch een beetje tegenaan gekeken als een sector waar je zwaar en smerig werk moest doen voor weinig geld, maar dat beeld is gelukkig helemaal veranderd. Ik vind het ook heel mooi om te zien dat heel veel jonge talentvolle mensen de tuinbouw hebben ontdekt als een sector waar je volop kansen krijgt en mogelijkheden hebt. Met een drone in de kas op zoek naar beestjes of schimmels; dat spreekt aan.

De tuinbouw wordt steeds hipper?
Eigenlijk wel ja. Iedereen is tegenwoordig bezig met gezonde en verantwoorde voeding. De moderne tuinbouw speelt daar goed op in. Het is een ontzettend innovatieve sector waar ze bezig zijn met nieuwe vormen van energieverbruik, het terugdringen van de CO2-uitstoot, enzovoort. Het is leuk om daar als communicatiebureau een steentje aan te kunnen bijdragen. Het gaat er immers toch vooral om: wat is je boodschap en hoe breng je die over op het publiek? Ik doe ook veel voor Greenport West-Holland en daar zijn tuinbouworganisaties, overheidsinstellingen en kennisorganisaties met elkaar bezig om de Nederlandse tuinbouw verder te ontwikkelen en te moderniseren. De Nederlandse tuinbouw heeft wereldwijd altijd een heel sterke positie gehad en dat komt juist door de bereidheid om te vernieuwen, te veranderen en samen te werken met allerlei partijen. Je woont nu al vrij lang in het Oostland en je bent geboren en opgegroeid in het Westland.

Wat is nou het grote verschil?
Qua tuinbouw is het Oostland eigenlijk net zo boeiend en spannend als het Westland. Er gebeuren hier ook hele mooie dingen. Het is mooi om te zien dat de grote tuinbouwregio's steeds meer samen optrekken en met elkaar samenwerken. Het verschil is dat het Westland van oudsher een sterke sociale en economische eenheid is en dat het Oostland nog maar net op de kaart staat. Het Westland heeft vier eeuwen voorsprong. Je zult niet zo snel op een camping in het buitenland een Oostlandvlag zien. Wel zie je Westlandvlaggen. En toch zie je dat in deze regio steeds meer bedrijven op de een of andere manier het woord Oostland in hun naam opnemen.

Heb je genoeg werk met je communicatiebureau?
De laatste vier vijf jaar komt het werk weer van alle kanten op me af. Het is vies druk. In de crisis was het wel even lastig. Vooral het jaar 2013 was heel slecht. Dat hoorde ik later van veel meer mensen. Toen was alles door de crisis even helemaal tot stilstand gekomen. Iedereen maakte pas op de plaats. Vanaf 2014 begon het allemaal weer te draaien en sinds 2015 is het weer booming. Het leuke is ook dat het werk zo gevarieerd is. Jij bent van nature altijd heel positief en goedgemutst.

Hoe ga je dan om met zo'n jaar waarin je nauwelijks opdrachten krijgt?
Dat was wel lastig. Heel even dreigde ik sikkeneurig en negatief te worden, je hebt de neiging om niet meer op vakantie te gaan en allerlei abonnementen en zo te gaan opzeggen. Maar dat heb ik bewust niet gedaan. Ik ben zo positief mogelijk gebleven en heb steeds tegen mezelf gezegd: het glas is nog half vol en zeker niet half leeg. Uiteindelijk ging het vanaf 2014 weer de goede kant op.

Ben je altijd vrolijk en positief?
Meestal wel. Ik heb ontzettend veel plezier in mijn werk. En met mijn vrouw Evelyn die ik op de School voor Journalistiek destijds heb ontmoet, heb ik twee leuke gezonde kinderen. Sinds ik hier heel vaak bezig ben met theater 't Web, zijn mijn dagen en weken wel heel erg gevuld, maar het zijn allemaal dingen die positief zijn en waar ik energie van krijg. Ik vind het heerlijk om met allerlei mensen en partijen leuk samen te werken en er met elkaar iets moois van te maken.

Ben je positief over hoe de wereld zich ontwikkelt?
In wezen wel. Natuurlijk zijn er gevaren en problemen in de wereld, maar mijn overtuiging is, dat als iedereen binnen de eigen leefomgeving iets goeds doet, dat het dan overal bijna vanzelf beter gaat. Probeer het met je buren leuk te hebben en iets te doen voor die oude overbuurvrouw die het zelf misschien niet meer kan. Zo eenvoudig is het toch eigenlijk. Zoals wij nu hier heel simpel met dat theatertje bezig zijn en voor weinig geld leuke dingen doen voor de mensen, zo kun je toch op heel veel plaatsen aan de gang. Je zoekt elkaar op en samen maak je er wat van. Dat is wel een beetje mijn levensfilosofie.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>