Het eerste team van CBS De Acker, met Sophie, Jacco, Aniek, Justin, Deon en Laura, werd tweede.
Het eerste team van CBS De Acker, met Sophie, Jacco, Aniek, Justin, Deon en Laura, werd tweede.

Schoolzwemkampioenschappen 2019

Algemeen

Bergschenhoek - Zwembad De Windas was zaterdagmiddag alweer voor de negende keer het strijdtoneel van de Schoolzwemkampioenschappen, georganiseerd door Zwemvereniging De Watervogels. De tribune is afgeladen met ouders, broertjes, zusjes en andere belangstellenden. Maar liefst 102 kinderen, verdeeld over zeventien teams van negen scholen uit Lansingerland, strijden om een podiumplaats en ruim dertig vrijwilligers van de zwemvereniging zijn aanwezig om de wedstrijd in goede banen te leiden.

“Het is nog best lastig een team op de juiste manier samen te stellen”, vertelt een van de begeleidende ouders. “Om ervoor te zorgen dat het een eerlijke strijd blijft bestaan de teams in principe uit zes deelnemers: twee uit groep 3/4, twee uit groep 5/6 en twee uit groep 7/8, en er mogen maar drie kinderen per team lid zijn van de zwemvereniging. Bij onze school was het enthousiasme in de lagere groepen beduidend hoger, maar we zijn er toch in geslaagd twee teams bij elkaar te krijgen waarvan er één uiteindelijk zelfs als tweede is geëindigd, een mooie prestatie!” De kinderen uit de groepen 4 tot en met 6 zwemmen twee individuele afstanden, namelijk 25 meter vrije slag en 25 meter rugslag. Bij de kinderen uit de bovenbouw is dat 50 meter. Bovendien wordt er een estafette gezwommen waaraan het hele team deelneemt en die meetelt voor de einduitslag.

Met gespannen koppies staan de kinderen klaar voor de start. Sommige kinderen hebben dit al vaker meegemaakt, maar voor andere is het de eerste keer dat ze aan zo’n evenement deelnemen. Als het fluitsignaal klinkt, schieten de oudere kinderen door het water als een mes door een pakje boter. Voor de kleinere, minder ervaren deelnemertjes is het wellicht wat lastiger, maar ook zij staan hun mannetje. Tijdens de estafette worden de zwemmers luidkeels aangemoedigd door hun teamgenoten, waardoor ze nog net een tandje harder gaan. Tot slot wordt er tijdens het berekenen van de einduitslag nog een ‘ludieke’ estafette gezwommen waarbij twee kinderen ervoor moeten zorgen dat het badeendje niet uit de kuip ontsnapt. Uiteindelijk strijkt team 1 van De Wiekslag uit Bleiswijk met de eer en eindigt op de eerste plaats. De tweede plaats is voor CBS De Acker en RK BS Willibrord heeft een mooie derde plaats. De drie winnende teams mogen een beker in ontvangst nemen en alle deelnemers ontvangen een certificaat met hun gezwommen tijden erop: leuk om te weten hoe hard je gezwommen hebt en de volgende keer proberen nog net iets harder te gaan om je persoonlijk record te verbeteren.

Regionaal kampioenschap
De drie winnende scholen slepen een ticket voor het Regionaal Schoolzwemkampioenschap op 13 april in Papendrecht in de wacht, waarna er nog twee rondes kunnen volgen. Suzanne, de moeder van Stijn die ook mee zwemt, begeleidt samen met Indy, die vorig jaar zelf nog meedeed, de teams van CBS De Acker en legt uit wat de kinderen precies moeten doen en wie precies wanneer waar moet staan. “Ik vond het hartstikke leuk om mee te helpen. Persoonlijk vind ik het prettiger om iets te doen, dan om alleen maar twee uur lang te kijken. En je leert nog eens wat andere kinderen en ouders kennen.” Ook Indy is enthousiast: “Omdat ik zelf ook heb gezwommen weet ik hoe het is. Ik vind het leuk om de kinderen te proberen naar de winst te helpen en ze leren er ook nog een hoop van.”

De twaalfjarige Sophie Bos die op CBS De Acker zit vond het superleuk om mee te doen: “Ik zit in groep 8 dus dit is voor mij het laatste jaar dat ik mag meedoen. En dan worden we nog tweede ook! Onze teams zijn erg gezellig en we hebben elkaar flink aangemoedigd. Ik heb er erg van genoten en heb nu al zin in het Regionaal kampioenschap in april!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 5 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 8 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 10 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 11 uur geleden

Uit de krant