Nico en Kelvin Knape van The Orioles
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl

Nico en Kelvin Knape van The Orioles

  •   91 keer gelezen

Pa Nico en zoon Kelvin Knape zijn nauw betrokken bij de honkbal- en softbalvereniging The Orioles in Bergschenhoek. Daar is de oorspronkelijk Rotterdamse club sinds 2000 gevestigd, op het sportpark waar ook de voetbalclub BVCB te vinden is. Tot begin deze eeuw was de club gevestigd bij Zestienhoven totdat daar woningen gebouwd gingen worden. "Rotterdam heeft een stedenband met Baltimore in de VS en de honkbalclub van die stad heet ook The Orioles. Vandaar onze clubnaam", zegt Nico Knape die via zijn zoon Kelvin bij de club en de honkbalsport terechtgekomen is.

Nico vindt het heel jammer dat hij niet zelf heel jong is gaan honkballen, zoals zijn zoon die na het behalen van het zwemdiploma via een kennis voor honkbal koos. Nico ging mee en raakte ook in de ban van deze sport die hij als volwassene niet meer wilde gaan leren uitoefenen. Wel leren kennen. "Er zit tactisch zo veel in en ik vind het zelf zo'n geweldig spel dat ik rustig drie honkbalwedstrijden achter elkaar zou kunnen zien."
En dan te bedenken dat één wedstrijd bij de senioren zo maar 4,5 uur kan duren. Het gaat niet op tijd maar om de score na negen innings. Bij gelijk spel wordt er verlengd totdat het verschil is gemaakt. In Nederland is het dan nog zo geregeld dat het na twaalf innings ook gelijkspel kan zijn. "In de VS doen ze daar niet aan. Daar gaan ze door tot er een winnaar is. Dus dan duurt het nog langer", aldus Nico die zich verdienstelijk maakt bij de club als secretaris en ook als teammanager. Hij doet ook de PR. Met een 'aanzienlijk' fototoestel maakt hij foto's van de wedstrijden.

Nico vertelt dat The Orioles in de Nederlandse honkbalwereld een van de grotere clubs is. De club telt 220 leden, mannen en vrouwen; jongens en meisjes. Landelijk heeft de bond ongeveer 20.000 leden, verdeeld over tweehonderd clubs.
Er wordt veel aandacht besteed aan het opleiden van de jeugd. Naast de trainingen bij de club zelf kun je ook extra trainingen krijgen/inkopen bij The Future Stars, een honkbalschool die bij The Orioles gesitueerd is. Deze school wordt gerund door voormalig hoofdklassespeler Shurty Tremus, een speler die van wanten weet!

Bij The Orioles gaan gezelligheid en prestaties hand in hand. Het is een sociale club waar iedereen elkaar helpt maar de club probeert ook zo hoog mogelijk te honkballen en te softballen. Het hoogste mannenteam speelt in de Overgangsklasse en dat is het tweede niveau van Nederland. De tegenstanders 'wonen' in de 'verre Randstad'. In Alkmaar, Bussum en Oosterhout spelen de verst weg gesitueerde clubs. Het eerste softbal team speelt een niveautje lager in de eerste klasse.

Honkbal kan veel tijd vergen. Het is een zomersport. Het seizoen loopt van april tot eind september en in de zomer is er een zomerstop van drie weken. Het eerste team speelt 42 wedstrijden in een seizoen en het is iedere week zaterdag en zondag raak. Zaterdag speelden The Orioles tegen Onze Gezellen uit Haarlem en op zondag volgde de uitwedstrijd in Haarlem. "Ik heb in het weekend niet veel tijd voor andere bezigheden", zegt Nico die met het gezin in Bergschenhoek woont en die zijn brood verdient in de ict. Jeugdwedstrijden duren aanzienlijk korter: hierbij wordt ook rekening gehouden met de tijd dat de jongere spelers zich kunnen concentreren. Ook zijn de regels eenvoudiger, zodat het beter aansluit bij de jongste jeugd. Ook teams die minder competitief spelen, kennen minder wedstrijden die op zichzelf ook korter duren.

Zoon Kelvin is 23 en speelt alweer een tijdje in het hoogste team van de club. Hij beoefent zijn sport naast een economische studie aan de Erasmus Universiteit. Kelvin vindt honkbal heel leuk, juist vanwege de tactische aspecten. "Je moet voortdurend heel geconcentreerd en gefocust zijn en daarnaast heb je de technische vaardigheden. We hebben een relatief jonge en snelle ploeg", zegt Kelvin die zelf vooral goed is in het snelle wendbare werk als 'infielder' bij het tweede honk. Snel wenden en een bal van de grond plukken, daar is hij goed in.
Nico vertelt nog dat mannen vaak honkbal spelen waarbij bovenhands wordt geworpen en dat vrouwen doorgaans softbal spelen met onderhands werpen. Toch zijn er vrouwen die honkballen en mannen die softballen. Alles kan dus!
Nico Knape zegt tot slot dat honk- en softbal het ultieme onthaasten is. Wedstrijden kunnen soms lang duren en niemand lijkt dat een probleem te vinden. Zelfs de warming up bij de eerste teams duurt al twee uur. The Orioles hebben een prachtige accommodatie waar iedereen welkom is met daarbij de toevoeging dat iedereen verantwoordelijk is voor de eigen veiligheid.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>