Adrie Visser bij Fysio Kids. (Foto: Prentsetters)
Adrie Visser bij Fysio Kids. (Foto: Prentsetters)
SPORTER VAN DE WEEK

Marathonloper Adrie Visser

Algemeen

Bleiswijk - Op zondag 7 april hoopt Adrie Visser zijn 24ste marathon van Rotterdam te lopen. In 1985 liep de kinderfysiotherapeut zijn eerste marathon. Grappig is dat hij alleen in Rotterdam marathons loopt en nergens anders. Geen gedoe met reizen en hotels: op de fiets erheen en na afloop met de fiets weer naar huis.

In zijn jongere jaren heeft de zestig lentes jeugdige Adrie Visser gevoetbald bij Overmaas en later nog bij Kreek Boys. Ook toen liep hij rondjes om het veld en ook de destijds bekende Coopertest. Twaalf minuten rennen en dan zo veel mogelijk meters proberen af te leggen.

Via zijn zwager Cock is Adrie bij het marathonlopen terechtgekomen. “Cock was in voorbereiding op de marathon met een clubje lopers via zijn werk en vroeg of het wat voor mij was. Zo ben ik er in gerold en altijd marathons blijven lopen. Mijn eerste marathon van Rotterdam liep ik in 1985 in een tijd van 3.30 uur. De tweede ging al een kwartier sneller en toen zei mijn vrouw Wilma: waarom word je geen lid van een atletiekclub? Zo ben ik bij PAC Rotterdam verzeild geraakt en daar loop ik nu nog. Iedere dinsdag en donderdag training en vaak op zaterdag en zondag. Althans in de periode dat we ons voorbereiden op de marathon. We zijn net weer begonnen. Zondag hebben we twintig kilometer gelopen en dat breiden we dan langzaam aan uit tot uiteindelijk 35 kilometer. Per week zit ik nu op zestig kilometer. Dat moet eigenlijk naar de tachtig. Als je zoals ik al wat ouder bent, moet je nog meer dan anders naar je lichaam luisteren. Het gaat altijd om het goede evenwicht tussen inspanning en ontspanning. En een jonge vent of vrouw kan qua inspanning altijd wat meer aan.”

Het gaat nog steeds voor de wind met Adrie Visser die als snelste tijd 2.54 heeft gelopen. Dat is alweer even geleden. Hij wil nu de marathon gewoon uitlopen en dat zal dan in een tijd van tussen de 3.30 en de 4.00 uur gebeuren. “Ik hoef geen records meer te verbeteren en dat gaat ook gewoon niet meer. Lekker lopen, de boel heel houden en over de streep komen, daar gaat het om”, aldus de geboren Rotterdam die ook fanatiek voor Feyenoord is.

Er zijn twee dingen waar Adrie echt narrig van kan worden en dat is niet kunnen trainen door een blessure of een nederlaag van Feyenoord die niet nodig was. “Inderdaad ben ik van het soort mensen die een verloren wedstrijd niet willen zien bij Studio Sport. Je zult dus begrijpen dat ik in die slechte periode met al die nederlagen achter elkaar een tijdje de televisie uit heb gehad op zondagavond.”

Adrie zegt het gelukkig lachend. Hij kan zijn eigen gedrag goed relativeren. Veel lopen en veel fietsen is hoe dan ook een prachtige uitlaatklep. “Ik woon in Capelle en ga iedere dag op de fiets naar mijn werk bij Fysio Kids in Bleiswijk of Bergschenhoek. Heerlijk langs de Rotte. Dat is echt genieten.”

Als fysiotherapeut met het specialisme kinderen weet Adrie vanuit zijn werk, dat de kinderen van nu te weinig bewegen en te veel worden beschermd. Ze lopen en klauteren te weinig vanaf hun prilste jeugd en dat kan leiden tot allerlei motorische problemen. En dus zegt Adrie: bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Doe dat wat je leuk vindt maar kom in actie en blijf niet zitten. “Zelf loop ik veel, ik fiets iedere dag vanwege het woonwerkverkeer en ook in mijn vrije tijd fiets ik veel. Er zijn zo veel mooie fietsroutes in ons deel van het land. Gewoon lekker fietsen, onderweg een bakkie doen en dan weer verder.”

Met marathons van Rotterdam lopen gaat Adrie gewoon lekker door. In 2020 staat als het goed is de 25ste op het programma maar laten we niet te ver vooruit kijken. Eerst komt die van 7 april. Onder leiding van trainer Rob van Kempen – die ook niet van ophouden weet – gaat Adrie Visser via PAC Rotterdam zich weer optimaal prepareren voor zijn 24ste editie. Slechts één keer heeft hij hem niet kunnen uitlopen. Dat was toen het een keer heel warm was. Heel simpel: te weinig gedronken en dan ga je stuk. Ook weer een kwestie van goede zelfzorg en luisteren naar het eigen lichaam…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

De meiden van groep 5 en 6 van OBS Groenehoek hadden er zin in!
Veel animo voor schoolvoetbaltoernooi Algemeen 56 minuten geleden
In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 19 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 23 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen gisteren

Uit de krant