Cetti's zanger heeft zich in de omgeving gevestigd. (Foto: Gerard de Hoog)
Cetti's zanger heeft zich in de omgeving gevestigd. (Foto: Gerard de Hoog) Foto: Gerard de Hoog
NATUUR ONDER DE LOEP

De explosieve zang van de Cetti’s zanger

Algemeen 370 keer gelezen

Vroeger kwamen Cetti’s zangers alleen voor in Zuid Europa. Mijn man en ik sprongen een gat in de lucht toen we er voor het eerst eentje hoorden in Zuid Spanje.

De kleine oranjebruine vogeltjes hebben ondertussen hun verspreidingsgebied in noordelijke richting uitgebreid. De Hollandse winters leken jarenlang een onneembare klimaatbarrière voor de Cetti’s zanger, maar ongeveer tien jaar geleden vestigden ze zich succesvol in de Biesbosch. Vanuit dit bolwerk nemen ze sindsdien alle geschikte plekken in het land in. Een jaar of drie geleden doken ze op in de Ackerdijkse Plassen en enkele weken geleden hoorden mijn man en ik voor het eerst een Cetti’s zanger in het gebied waar wij de broedvogels inventariseren.

Ons telgebied is een recreatiegebiedje gelegen in een lage polder langs het Virulypad in de Bieslandse polder. Een officiële naam heeft dit gebied niet. Het wordt wel eens ‘De Put’ genoemd, maar wij noemen het ‘Het Krekengebied’. Cetti’s zangers zingen bijna het hele jaar door. Hun explosieve zang is heel karakteristiek. Als je geluidsopnames van de zang aandachtig beluistert, dan kun je het geluid gemakkelijk in het veld herkennen. Zo goed als de Cetti’s zanger zich laahoren, zo slecht is de vogel te zien. Wat betreft uiterlijk en formaat lijken ze op een kleine karekiet, maar doorgaans zijn ze onzichtbaar.

De Cetti’s zanger is een standvogel, die het hele jaar in zijn broedbiotoop blijft. De vogels hebben een specifieke voorkeur voor vrijstaande dichte struikjes in de nabijheid van open water en ruig riet. De bodem mag in de winter wel af en toe onder water staan, maar in de zomer moet het droog zijn. Cetti’s zangers scharrelen graag op de grond in een losse, rommelige laag omgevallen rietstengels. Daartussen zit voldoende ruimte om op insecten te jagen. Vermoedelijk zoeken ze in de winter beschutting in deze tientallen centimeters dikke laag plantenmateriaal. Het is daar ongetwijfeld luwer en misschien ook wel iets warmer door het composteren van dode planten.

Al met al heeft de Cetti’s zanger dus heel wat eisen waaraan zijn broedbiotoop moet voldoen. In de Biesbosch is dergelijk biotoop ruim voorhanden, maar elders in Nederland is het zeldzamer en meer versnipperd. De vogels zijn echter ook met kleine stukjes biotoop tevreden, zoals in het Krekengebied. Het aantal broedparen in ons telgebied zal waarschijnlijk beperkt blijven, waardoor ze gemakkelijk weer verdwijnen. Maar van mij mogen ze blijven, die onstuimige zangers!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant