Afbeelding
Foto: Ester van den Bulk

Leuke dag voor chronisch zieke kinderen

Algemeen

Berkel en Rodenrijs - Soms vallen mensen je op door hun verhaal. De goedlachse Emy van den Bulk is zo iemand. Zij is achttien jaar oud en zit in zes vwo. Ze wil een kleinschalig festival organiseren om zieke kinderen of kinderen met een ziek familielid een onbezorgde middag te bieden.

Emy zit in haar eindexamenjaar en daarbij hoort het schrijven van een profielwerkstuk. Zij heeft bedacht dat zij iets wil doen voor kinderen die het zwaar hebben door ziekte van henzelf of een familielid. Op de vraag waarom zij dit onderwerp kiest vertelt Emy: “Mijn vader heeft door een ongeluk in coma gelegen en hij heeft hersenletsel opgelopen. Hij is hierdoor een heel ander persoon geworden dan hij vroeger was. Hij heeft geen vaderrol meer en hierdoor is het leven van mijn moeder, mijn broertjes en mij enorm veranderd. Mijn vader doet zijn best, maar hij heeft veel hulp nodig. Hij wordt vaak boos en maakt rare beslissingen. Het maakt samenleven als gezin moeilijk en dat is voor veel mensen moeilijk te begrijpen.”

Op de vraag waaraan Emy merkt dat haar gezin leidt onder de aandoening van haar vader, zegt ze: “Ik zie dat mijn broertjes heel anders dan andere kinderen reageren op situaties en dat wordt niet begrepen. Nu ik wat ouder word, zie ik dat ik soms ook anders doe dan leeftijdgenoten. Dit maakte dat ik ging nadenken. Hoe is dat voor andere kinderen die een zieke ouder hebben of zelf ziek zijn?”

Profielwerkstuk
Emy: “Ik wil graag medicijnen gaan studeren en wellicht kinderarts worden en daarom vond ik dit een mooi onderwerp voor mijn profielwerkstuk. Ik wilde graag meer voor deze groep kinderen doen. Ik ga daarom een middag organiseren waar kinderen kunnen spelen en zij en hun ouders zich geen zorgen hoeven te maken over diëten, toegankelijkheid enzovoorts. Dat wordt vooraf geregeld.”

In het werkstuk beschrijft Emy wat er gebeurt met kinderen die te maken krijgen met een chronische ziekte. Emy vertelt: “Ik heb kinderen geïnterviewd en ik heb onderzoeken gelezen over de invloed van ziekenhuisopnames op het welbevinden van kinderen. Ik heb me ook verdiept in de werking van de hersenen en wat er verandert in de hersenen door dit soort stress. Daarnaast sprak ik met artsen en vroeg hen naar hun ervaringen over gedrag van deze kinderen.”

Festival
Emy wil een kleinschalig festival organiseren in Berkel en Rodenrijs met activiteiten voor kinderen uit haar onderzoek en andere kinderen die in een soortgelijke situatie zitten. Dit vindt plaats op zaterdag 9 februari van 16.00 uur tot 19.00 uur. Ter voorbereiding heeft Emy meegelopen met de Stichting Opkikker om te leren hoe zij het doen en waar ze rekening mee moet houden. Emy vertelt: “Aanmelden kan op kinder.festival.LL@gmail.com. Leg dan even uit wat de situatie is en waar ik rekening mee moet houden. Als je vragen hebt, laat het dan even weten.” Ze heeft de financiering nog niet rond en zoekt sponsoren. Emy vertelt dat ze niet goed weet wie ze kan benaderen voor een bijdrage aan deze middag. Op de suggestie dat ze in dit artikel een oproep kan doen, moet ze lachen en zegt: “Wie kan mij helpen om deze kinderen en hun ouders een onbezorgde middag te bezorgen? Mail mij alsjeblieft! Geld dat over is, gaat naar Stichting Opkikker. Die organiseert activiteiten voor zieke kinderen. Sponsoring in natura, zoals eten en drinken of spelletjes, is ook van harte welkom.”

Op de vraag wanneer het festival geslaagd is, antwoordt Emy glimlachend: “Wanneer er gezinnen deelnemen en met een lach op hun gezicht weer naar huis gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 8 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 11 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 12 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 14 uur geleden

Uit de krant