Jonge Bleiswijker verzamelt items WOII
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Stijns museum is gevestigd aan de Rembrandlaan 2a in Bleiswijk.
Stijns museum is gevestigd aan de Rembrandlaan 2a in Bleiswijk.

Jonge Bleiswijker verzamelt items WOII

  •   313 keer gelezen

Bleiswijk – De zestienjarige Stijn Molleman uit Bleiswijk heeft een bijzondere hobby: hij verzamelt items uit de Tweede Wereldoorlog en vooral de mobilisatie van Nederland heeft zijn aandacht.

"Eigenlijk ben ik in de Tweede Wereldoorlog geïnteresseerd geraakt door de verhalen van mijn opa. Hij woonde vroeger op de Veluwe en daar is ook veel gebeurd", steekt Stijn van wal. "Naar aanleiding daarvan wilde ik wel eens naar het oorlogsmuseum in Hengelo en daar kocht ik op mijn achtste mijn eerste item: een Britse verkeerslamp. Daarmee is mijn verzameling begonnen. Toen ging het eigenlijk vrij snel: ik kocht een helm in Zutphen en naar verloop van tijd kwamen er nog meer helmen bij. Ik kreeg ook spulletjes van mijn oma, zoals voedselbonnen. Omdat mijn collectie zich langzaam uitbreidde werd die te groot voor mijn kamer."

Daarom heeft Stijn nu een klein privé-museum in een garagebox waar stellages en een vitrinekast staan. Soms komen er weleens bezoekers, meestal oudere mensen uit Bleiswijk die het via via gehoord hebben of mensen die geïnteresseerd zijn in de oorlog, zoals verzamelaars. Stijn gaat verder: "Veel spullen krijg ik, maar ik snuffel ook wel regelmatig op rommelmarkten en daar ligt wel eens een helm of een uniform tussen. Soms koop ik wel eens dingen op rommelmarkten die op zichzelf niet echt mijn interesse hebben, maar die verkoop ik dan weer zodat ik weer iets nieuws interessants kan kopen. Ik verzamel voornamelijk items die met de mobilisatie van Nederland te maken hebben. Mijn overgrootvader zat in het vierde regiment infanterie en was gestationeerd rond Apeldoorn. Hij is toen ook gemobiliseerd geweest, vandaar mijn interesse. Het Nederlandse leger wordt vaak vergeten als we aan de oorlog denken en omdat er toen veel Nederlandse militairen zijn gesneuveld en wij vijf dagen hebben gevochten vind ik niet dat zij vergeten mogen worden. En hun uniformen waren best mooi! Nederland was heel bang dat de Duitsers richting Nederland zouden trekken en dat gebeurde ook. Helaas had het Nederlandse leger niet zulk goed materiaal."

De spullen die Stijn verzamelt, zijn voornamelijk militaire gebruiksvoorwerpen van het Nederlandse leger zoals uniformen, helmen, oorlogszakboekjes en knijpkatten. "Eigenlijk heb ik twee heel bijzondere items en dat zijn een Nederlandse gevechtsuniformoverjas en een compleet Nederlands gala-tuniek uit 1939", vertelt Stijn trots. "Veel Nederlandse uniformen werden doorgebruikt of weggegooid dus het is best speciaal om een heel compleet uniform te vinden. Voor mij persoonlijk is een foto van mijn overgrootvader in militair uniform tijdens de mobilisatie heel bijzonder. Ik probeer mijn collectie zoveel mogelijk uit te breiden en ik wil er graag voor zorgen dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten wordt, want dat lijkt wel het geval. Het interesseert bijna niemand meer, vooral jongeren van mijn leeftijd niet. Ik gok dat er in Nederland maar zo'n vijftig jongeren zijn die iets verzamelen over de Tweede Wereldoorlog. Ik wil het levend houden voor de volgende generatie, wil de herinneringen bewaren en doorgeven. Wij leven nu in vrijheid, maar dat is niet in elk land vanzelfsprekend. Veel mensen hebben destijds hun leven gegeven zodat wij in vrijheid kunnen leven en dat moeten we waarderen en nooit vergeten vind ik. Ik werk bij het Herstelhotel en daar hoor ik ook veel verhalen van oude mensen, heel mooi en soms schrijf ik die ook op. Op 5 mei stel ik mijn privé-collectie tentoon van 14.00 tot 17.00 uur voor mensen die belangstelling hebben"

Mocht u nog iets interessants op zolder hebben liggen dat Stijn aan zijn verzameling zou kunnen toevoegen, houdt hij zich uiteraard graag aanbevolen. In dat geval kunt u mailen naar stijn2002molleman@gmail.com.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>