Afbeelding

Mezen bestrijden eikenprocessierups

Algemeen 122 keer gelezen

Lansingerland - De gemeente Lansingerland zet in de strijd tegen eikenprocessierupsen een nieuw natuurlijk wapen in: mezen. Om ervoor te zorgen dat de vogels deze beruchte beestjes opeten, plaatst de gemeente mezenkasten in de openbare ruimte. 

De gemeente doet dit op locaties waar vorig jaar veel last was van de eikenprocessierups, zoals aan de Hoeksekade en de Landscheiding. Is de test succesvol, dan wil de gemeente het aantal mezenkasten volgend jaar uitbreiden. De eikenprocessierups rukt steeds verder op in Nederland. De drie millimeter lange brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken bij mensen klachten als huidirritatie, rode ogen en jeuk. Gelukkig voor de mens heeft de rups ook natuurlijke vijanden, zoals de koolmees en de pimpelmees. U kunt zelf ook helpen door in uw tuin mezenkasten op te hangen. Als er meer nestlocaties zijn, vestigen zich meer mezen in onze gemeente. Zo neemt het aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups toe.

Bestrijding
Het ophangen van mezenkasten waardoor er meer mezen in de gemeente komen is een manier om de eikenprocessierups (gedeeltelijk) te voorkomen. De gemeente houdt nauw in de gaten of de eikenprocessierups toch de kop op steekt. Als dat gebeurt, dan wordt de rups bestreden met andere methoden. Denkt u hierbij aan het inzetten van aaltjes om de rups te infecteren of het wegzuigen of verbranden van nesten. Zo wordt zoveel mogelijk voorkomen dat voorbijgangers last van de brandharen krijgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant