[BLIK OP DORPSGENOTEN] Björn Bolleboom
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Muziek is alles voor Björn Bolleboom.
Muziek is alles voor Björn Bolleboom.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Björn Bolleboom

  •   104 keer gelezen

Bleiswijk - Verslaggever Andrea van der Houwen gaf de tip: ga eens een praatje maken met Björn Bolleboom. Zij hoorde dat weer van Bob en Dea Bolleboom, de ouders van Björn die 28 is en nog een zus Esther heeft van 24. Andrea ontmoette Bob en Deja bij de viering van het zestigjarig huwelijk van Jan en Riet Bolleboom, de grootouders van Björn en Esther. Loco-burgemeester Simon Fortuyn ging het diamanten paar gelukwensen en daar maakten de Heraut en Hart van Holland een mooie reportage van.

Maar waarom dan Björn en bijvoorbeeld niet zijn vader Bob. Die maakt in Lansingerland furore als wijkmanager, samen met enkele collega's. Welnu, daar gaat Andrea binnenkort werk van maken binnen haar rubriek 'Mijn job is top'. Jazeker met een p! Bob Bolleboom voelt zich als een vis in het water binnen zijn werk bij de gemeente, eerst Bleiswijk en later Lansingerland. Al dertig jaar werkt hij bij de gemeente, in verschillende functies. Zoals Dea al heel lang in dienst is bij schoonmaakbedrijf Beercoo. Dat is ook een 'Mijn job is top' waard.

Maar als dorpsgenoot staat vandaag Björn centraal. Hij is een bekende en opvallende verschijning in Bleiswijk en omstreken. Een echte cowboy, zou je bijna zeggen, met zijn opvallende hoed en tamelijk rossige baard.

Met Björn krijg je niet snel ruzie en kun je ver gaan, maar als je hem echt boos maakt, dan kun je gezien zijn omvang en power beter even een straatje om gaan. Björn is een van de centrale figuren in de stevige band Hellbilly Hookerpunch die vooral thuis is in country en rock. Björn treedt met zijn gitaar of een van de andere instrumenten die hij bespeelt ook solo op en kruipt dan graag in de huid van Johnny Cash of Hank Williams 'the third'.

Van wie heb jij de muzikale
aanleg?

Ik denk vooral van mijn pa. Dat is ook een muziekman met een absoluut gehoor. Net als hij hoef ik maar één keer iets te horen en dan kan ik het spelen en zingen. Noten lezen is aan mij niet besteed maar blijkbaar is het ook niet nodig. Mijn vader had ooit pianoles van een oudere dame met conservatorium. Zij kon niet bevatten dat hij iets zo uit zijn hoofd speelde. Dat was zij vanuit haar achtergrond niet gewend.

Je bent dus via je ouders – je vader vooral – met muziek in aanraking gekomen?
Ja, ik ben al jong gitaar gaan spelen. Dat was mijn favoriete instrument. Ik had – of eigenlijk ik heb – een beperking, omdat twee vingers van mijn speelhand een stukje korter zijn en niet voorzien van nagels. Als kind werd ik getroffen door hersenvliesontsteking als gevolg van een bacterie. Samen met zeven andere kinderen, onder andere ook een kind van actrice Monique van der Ven. Twee van de acht hebben het overleefd. Dat was bij mij maar net aan. Ik begon her en der al uit te vallen en zwart weg te teren, onder andere dus bij mijn vingers die een stukje korter zijn. Dat is niet handig met gitaarspelen, maar met goede wil en doorzettingsvermogen kun je toch een eind komen. Dat zie je maar weer. Ik vind die handicap geen probleem. Ben al lang blij dat ik het destijds heb overleefd. Het had zomaar anders af kunnen lopen.

Dus je speelt en je zingt?
Ja, ik bespeel intussen aardig wat instrumenten en zingen gaat ook best goed. In het begin was het best lastig om tegelijk te spelen en te zingen. Naarmate je een nummer beter onder de knie hebt, wordt het makkelijker. Het spelen gaat dan bijna automatisch zodat je je op de zang en de tekst kunt concentreren. Ik ben vooral een grote fan van Johnny Cash. Echt jammer dat ik die man nooit live heb meegemaakt. Zijn stemgeluid zit er bij mij van nature al aardig in en ook andere stemmen – zoals die van Elvis – doe ik vrij makkelijk. Muziek maken is gewoon een geweldige bezigheid en dan helemaal als je dat met elkaar doet in een band. Ik heb in verschillende bands gespeeld, maar de hoofdmoot is op dit moment dus Hellbilly Hookerpunch.

Hoe is die band tot stand
gekomen?

Ik was op een festival en had zoals gebruikelijk mijn gitaar meegenomen om zelf ook een beetje te spelen en muziek te maken. Er kwam toen een jongen naar me toe, die vroeg wie ik was en wat ik zoal speelde. En van welke muziek ik hield. Dat was Dennis Klootwijk. Hij had in een band gespeeld maar was zo ongeveer als enige overgebleven. Dennis vroeg of ik zin had om met hem samen een band te gaan vormen en zo is van het een het ander gekomen. Er kwamen allerlei mensen bij, onder meer zangeres Femke Groeneveld en wat familieleden van haar. Zo is Hellbilly Hookerpunch tot stand gekomen en verder uitgegroeid. We maken een heel leuk geluid met instrumenten als de banjo, de mandoline, de slidegitaar en de contrabas er bij. Overal in het land treden we op, tot in Drenthe toe, en ook in België spelen we. Maar ook in de buurt. Onlangs stonden we nog in de voormalige Noordersingelgevangenis in Rotterdam. En in ons eigen Bleiswijk organiseren we in de nazomer een Amerikaanse avond. Als het eenmaal zo ver is, laten we het wel even weten waar en wanneer dat precies is.

Het is dus vooral countrymuziek en rock?
We hebben een heel breed repertoire en vinden heel veel leuk om te doen. Zelf heb ik een brede muzieksmaak. Voorheen heb ik bijvoorbeeld ook in een metalband en in een punkband gespeeld.

Muziek is voor jou hobby toch? Wat doe je voor de kost?
Ja, muziek is puur voor de lol. Als het een verplichting wordt of je doet het voor het geld, dan is het al snel niet leuk meer. Wij spelen wat we zelf leuk vinden en doen alleen optredens waar we echt achter staan. Als je het voor het geld doet en het moeten wordt, dan ga je lobbyen voor optredens. Daar zou ik helemaal geen zin in hebben. Het moet vrij en vrijblijvend blijven. Wat ik voor de kost doe: ik ben lasser/monteur bij Schep Verwarming in Pijnacker. Dat bedrijf is vooral werkzaam in de tuinbouw, in Nederland en in het buitenland. In landen als Portugal en de VS hebben we projecten, maar ook hier in de buurt. Het is een leuk bedrijf en het is mooi werk. Ik ben daar 2,5 jaar geleden via een maat uit het Westland – Jan Fransen – terechtgekomen en heb daar zeker geen spijt van. De schoonzonen van Kees Schep runnen het bedrijf en daar is goed mee te werken. Ik heb het er goed naar mijn zin en kan het werk prima combineren met muziek en andere hobby's.

Heb je nog meer hobby's dan?
Aan motorfietsen sleutelen. Dat doe ik al mijn halve leven. Toen ik een jaar of veertien was en we naar Bospark De Tonnenberg, een camping in Speuld, gingen, was ik altijd in de buurt bij een motorzaak aan het mee helpen. Een motorfiets uit elkaar halen en weer opbouwen. Dat soort dingen.

Dus je hebt altijd genoeg te doen!
Ik verveel me niet snel nee. Er is altijd wel wat te doen. Op maandagavond gaan we meestal met een groep vrienden een happie eten bij iemand thuis. Er kookt iedere keer een ander. Beetje gezellig bij elkaar zitten, biertje erbij en een beetje muziekmaken, dan ben ik al snel een gelukkig mens.

Als je hier thuis muziek aan het maken bent, hebben de buren daar geen last van?
De buren vinden het prima. We hebben een hele goeie band met de buren. Hiernaast wonen mensen van buitenlandse afkomst. De ene keer brengen zij ons wat eten uit hun keuken en met ouwejaar brengen wij daar oliebollen. Dat gaat heel leuk over en weer en zo hoort het ook. Ik ben nu 28 en woon nog thuis. Zou best op mezelf willen gaan wonen, maar het is met de huidige woningmarkt heel lastig om iets te kopen of te huren. Gelukkig vinden mijn ouders het prima als ik nog even hier blijf bivakkeren, met al mijn instrumenten en andere attributen!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>