Tons baan als coördinator activiteiten bij Welzijn Lansingerland bevalt hem heel goed.
Tons baan als coördinator activiteiten bij Welzijn Lansingerland bevalt hem heel goed.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Ton Dekker

Algemeen 102 keer gelezen

Sinds juni vorig jaar is Ton Dekker coördinator activiteiten bij Welzijn Lansingerland. Hij heeft het geweldig naar zijn zin bij dit werk en de vrijwilligers lopen met hem weg. Dat zijn er trouwens heel wat. Vijfhonderd vrijwilligers zijn betrokken bij de talloze activiteiten die Welzijn Lansingerland organiseert op vier locaties binnen de gemeente.

We vragen Ton Dekker wie hij is, wat hij leuk vindt aan zijn huidige werk, wat hij allemaal nog meer doet en gedaan heeft en wat zijn visie is op het welzijnswerk voor de plusminus 25.000 senioren in de gemeente. Hij is er met zijn 66 jaar ook een, maar het laatste wat hij wil en nastreeft is achter de geraniums gaan zitten. Hoe ben je bij dit werk terecht gekomen Ton?

Mijn vrouw zag de advertentie in de krant staan. Op dat moment heb ik meteen gereageerd en na een paar gesprekken ben ik aangenomen.

Waarom ambieerde je deze baan?
Ik heb in mijn leven al van alles gedaan. Van huis uit ben ik een marketingman en ondernemer. Mijn opleiding is onder meer: HEAO en MBA. De afgelopen jaren was ik als franchisenemer/eigenaar van BNI Zuid-Holland. BNI is een Amerikaans businessnetwerk concept waarbij de leden ondernemers zijn, die met elkaar zo veel mogelijk wederzijdse deals proberen te maken. Normaal duurt zo’n franchiseschap vijf jaar. Het waren er al zes geworden, dus was het tijd voor wat anders. Dit werd een wijnhandel, waarbij ik wijnen importeer en verkoop vanuit Italië en Frankrijk. Dat blijf ik erbij doen. Toen ze voor deze baan mensen vroegen, was ik beschikbaar. Coördinator van de welzijnsactiviteiten voor ouderen in Lansingerland leek mij een boeiende baan, omdat je met heel veel verschillende mensen te maken krijgt: je collega’s, de vrijwilligers, maar ook de mensen die meedoen aan de activiteiten en daar van genieten. En je krijgt ook met allerlei externe partijen te maken, zoals de mensen van de gemeente en ondernemers in Lansingerland met wie wij proberen samen te werken bij het organiseren van activiteiten. Het is ontzettend gevarieerd werk. Geen dag is hetzelfde en je bent constant met van alles bezig.

Werk je fulltime?
Nee, officieel werk ik zestien uur per week. Die uren verdeel ik over vier dagen overdag, maar natuurlijk ben ik ook wel eens ‘s avonds of in het weekend aan het werk. Als coördinator bezoek je ook activiteiten. Je wilt zien hoe het loopt, wat de bezoekers ervan vinden, enzovoort.

Waarom is het belangrijk om voor ouderen activiteiten te
organiseren?

Het aantal 65-plussers heeft de afgelopen jaren een constante stijging laten zien en over zo’n dertien jaar zijn er vijftig procent meer 65-plussers dan nu. We willen met z’n allen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en blijven meedoen aan de samenleving. Veel oudere mensen wonen alleen en zeker als ze niet meer werken, ligt het gevaar van vereenzamen en inkakken op de loer. Door activiteiten te organiseren waar mensen hun huis voor uit komen, ontmoeten ze andere mensen en bouwen ze een kennissen- en vriendenkring op. Verbinding tot stand brengen is heel belangrijk en ook de mensen zelf lekker aan het werk zetten. In beweging blijven en dingen blijven doen. Stilzitten en niks doen, dat doe je pas als het echt niet anders kan. Daarom zijn veel activiteiten op beweging gericht. Daarbij hebben we ook externe activiteiten, zoals culturele uitstapjes.

Welzijn Lansingerland is op vier locaties actief: Huize Petrus en Welkom in Berkel, Ontmoet! in Bergschenhoek en de Leeuwerik in Bleiswijk. Is het allemaal wel te behappen?
Het is veel wat we de hele week doen en het zou niet haalbaar zijn, als we geen vrijwilligers zouden hebben. Ook die vrijwilligers zijn in veel gevallen senioren, maar nog zodanig gezond, fit en energiek dat ze in staat zijn om van alles te doen, ieder vanuit zijn eigen capaciteiten en wensen. De een is hier goed in en de ander daarin. Je merkt dat veel mensen het geweldig vinden om hun vak van vroeger nu vrijwillig toe te passen of om juist iets heel anders te doen dan wat ze in hun werkzame leven hebben gedaan.

Is het niet lastig om vrijwilligers vast te houden. Het is geen arbeidsrelatie, dus jij kunt zo nergens toe verplichten? Hoe ga je daarmee om?
Die vraag stelden ze ook tijdens het sollicitatiegesprek. Het is niet mijn taak om mensen voor te schrijven wat ze moeten doen en wat er moet gebeuren. Mijn taak is faciliteren, coördineren, de mensen enthousiasmeren en samen met allerlei partijen nadenken over alle mogelijke nieuwe activiteiten. Dat gaat in de praktijk heel goed. Er is een ontzettend positieve sfeer en heel veel mensen staan ook open voor vernieuwing en verandering. Met de vrijwilligers, maar ook met de ‘gebruikers’ – de mensen die meedoen aan activiteiten – stem je af wat ze willen en leuk vinden. Zo ontstaan er dus ook nieuwe activiteiten, zoals dansen in Bleiswijk. Wat ook heel leuk werkt, dat zijn de kook- en eetactiviteiten. Dat doen we niet alleen in onze eigen centra maar we zoeken ook de samenwerking met restaurants hier in Lansingerland die dan hun ruimte en mogelijkheden beschikbaar stellen voor een groep mensen die voor een niet te hoge prijs lekker komen eten. Met Muller & Co in Berkel werken we samen en in de showroom van Bonnewitz was pas een groot diner voor tachtig personen. Zo zijn we met van alles bezig. Iets nieuws is dat hobbykoks hun huis beschikbaar stellen voor een groepje senioren die dan komen eten. Via een site willen we zo vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Hoe is de samenwerking met de gemeente?
Ik heb daar louter positieve ervaringen mee. We werken nauw samen met de gemeente en ons werk past binnen het gemeentelijk beleid: het gemeentebestuur wil gelukkige, gezonde en zo veel mogelijk nog zelfstandig functionerende senioren en daar passen gezamenlijke activiteiten en onderlinge ontmoeting perfect bij.

Hebben de gebruikers ook inbreng in wat er aan activiteiten
georganiseerd wordt?

Het is altijd een wisselwerking. Wij kunnen activiteiten uitdenken met elkaar en vervolgens organiseren, maar de gebruikers/bezoekers kunnen ook initiatieven nemen en met voorstellen komen. We staan overal voor open. Daarom is het ook zo belangrijk dat ik zichtbaar ben en dat we ons als organisatie open opstellen. Transparantie boven alles. Ik heb ook geen vaste werkplek maar kom overal, op alle vier de locaties om te kijken wat er leeft en wat er speelt. Je moet altijd zo veel mogelijk bereikbaar en aanspreekbaar zijn. En zodra mensen mij snel en direct kunnen aanspreken, blijf ik ook op de hoogte van wat er speelt en wat de wensen en eventueel de struikelblokken zijn.

Wat doe je verder allemaal nog?
Genieten van het leven. Ik heb een kleinschalig eigen wijnimportbedrijf en lust zelf ook graag een glas wijn. Januari geen alcohol is aan mij niet besteed. Wel probeer ik gezond te eten en te leven. Er mochten een paar kilo’s af en dat is gelukt. Maar, lekker koken en lekker eten doe ik heel graag. Samen met andere mensen er een gezellige dag of avond van maken. Met mijn echtgenote Sera ga ik graag met de caravan op uit.

Wat is je komaf?
Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer. We woonden op Zuid. Mijn vader werkte in de haven. We wonen nu dertig jaar in Bergschenhoek en met heel veel plezier. Lekker ruim, goeie sfeer, goed wonen. Ik vind dat de gemeente ook goed bezig is met alles om het wonen hier zo prettig mogelijk te maken. Mag ook wel eens gezegd worden.

Je bent nu 66 zeg je. Hoe lang blijf je dit werk nog doen?
Geen idee. Misschien wel tot mijn zeventigste. Ik vind het heerlijk om te doen en zo lang mijn vrouw nog werkt – zij werkt in het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer – wil ik lekker in de weer blijven. Wat ik al zei: ik heb het enorm naar mijn zin hier. Er zijn zo veel verschillende activiteiten en iedere keer zie ik heel veel mensen daar enorm van genieten. Zowel deelnemers als vrijwilligers. Dat geeft je heel veel positieve energie!

Ton Dekker is 66 maar nog volop aan het werk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant