In de zomermaanden vliegen vliegtuigmaatschappijen met grote regelmaat in de late avond. (Foto: Denise Quik)
In de zomermaanden vliegen vliegtuigmaatschappijen met grote regelmaat in de late avond. (Foto: Denise Quik)

Emotie in raadzaal: “Waarom ben ik hier gaan wonen?”

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland – Een emotionele toespraak in de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag. Een inwoonster van Bergschenhoek vertelde de raadsleden hoeveel last zij wel niet heeft van het vliegverkeer dat boven haar huis langskomt. “Er zijn momenten dat ik mij afvraag waarom ik hier ben gaan wonen”, zegt ze in haar speech.

Door Boyan Ephraim

Het debat over Rotterdam The Hague Airport wordt geregeld gevoerd in de gemeenteraad, maar emotie komt daar eigenlijk niet bij kijken. “Ik vond het wel eens goed om jullie laten weten hoe ik er als bewoner naar kijk”, vertelt de inspreekster. “De afgelopen maand ben ik gaan tellen”, gaat ze verder. “En ik ben het weer behoorlijk zat met alle vliegtuigen die na 23.00 uur overvliegen.” Het vliegveld sluit in principe op dat tijdstip, maar de Bergschenhoekse hoort dan nog geregeld toestellen langskomen. Vliegtuigmaatschappijen moeten wel een boete betalen als ze na dat tijdstip landen in Rotterdam. Ze pakt haar administratie erbij. “Als je naar de vluchtschema’s kijkt, zie je dat de landing van sommige vluchten gepland staan om een paar minuten voor elf. Laatst kwam er om 23.10, 23.12, 23.14 en 23.19 uur nog wat overvliegen. Ik heb in juni na sluitingstijd in totaal 48 vluchten geteld. En het zijn er ongetwijfeld meer. Dan kunnen we toch niet meer spreken van uitzonderingen?” “En hoe hard klinkt dat dan”, vervolgt de vrouw die bij de Europasingel in Bergschenhoek woont. “Wat ik thuis hoor, is gelijk aan 75 tot 80 decibel. Ter vergelijking: dat is net zo hard als wanneer je met je oor naast de wc gaat hangen en doortrekt. Zo hard. Ik heb het gemeten met een app op mijn telefoon.” Volgens de vrouw heeft haar hele gezin er last van. “Ikzelf heb concentratieproblemen en ben snel overprikkeld. Mijn zoon slaapt op zolder en wordt vaak ‘s avonds laat wakker. Dan komt hij beneden om te vertellen dat er een vliegtuig door z’n kamer vloog. Het is ons tot op heden nog niet gelukt om de zolder goed te isoleren. Dat zijn momenten dat ik denk: waarom ben ik hier in Lansingerland gaan wonen?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 3 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 6 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 7 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 22 uur geleden

Uit de krant