De mannen arriveerden met grof geschut op de diploma-uitreiking! (Foto: Jay Smit)
De mannen arriveerden met grof geschut op de diploma-uitreiking! (Foto: Jay Smit)

Op de tractor en shovel naar diploma-uitreiking

Algemeen

Berkel en Rodenrijs - Vorige week dinsdag reed Bas van Calsteren met zijn schoolmaten voor het laatst vanaf zijn ouderlijk huis in Pijnacker naar Melanchthon Berkroden in Berkel en Rodenrijs. Niet op de fiets, maar met twee tractors en een shovel!

De scholieren hadden de examenstunt in het diepste geheim voorbereid. “Oké, één leraar wist ervan, maar verder was het een verrassing”, vertelt de zestienjarige Pijnackernaar. Samen met naamgenoot Bas van Paassen, Joost Logtenberg, Jay Smit en Thomas Melchior werd het plan gesmeed om op ludieke wijze het diploma in ontvangst te nemen. De directeuren van AH Vrij, loonbedrijf Van Etten en loonwerker Toon Borsboom stelden de landbouwvoertuigen beschikbaar en dinsdag reed het gezelschap naar school. “Een hele goede school”, zegt Bas. “Ik ben meer van de praktijk en wat minder van de theorie. Met een gemengde leerweg haal je je mavo-diploma, maar zit je niet de hele dag in de boeken. Ik vond dat echt ideaal.” De afstand naar zijn nieuwe school is zelfs met een tractor niet makkelijk aan te rijden, want hij verkast naar Harderwijk. “Daar ga ik een tijdje intern voor de opleiding machinist en grondverzet”, vertelt hij.

Stilzitten is sowieso niks voor Bas. “Laat mij maar lekker werken. Deze hele zomer ga ik aan de slag bij AH Vrij in Wateringen. Gewoon 40 uur per week aan de bak en ik word daar meteen opgeleid tot shovelmachinist.” De jonge arbeider hoopt ooit een eigen shovel te besturen: “Een Volvo uiteraard. En als het een tractor wordt, dan zeker een John Deere. Dat zijn machtige machines. Alleen dat geluid al. Dat is gewoon mooi!” De tocht naar de school is overigens wel onder begeleiding gegaan, want tegenwoordig geldt een verplicht tractorrijbewijs. “Maar op eigen terrein maakt dat niet uit”, weet Bas, die tot slot opbiecht dat hij ondanks al het werk bij AH Vrij toch ook nog wel even zijn rust pakt. “Ik ga twee weken met mijn ouders op vakantie, maar daarna weer aan de bak!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 10 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 13 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 14 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 16 uur geleden

Uit de krant