[SPORTER VAN DE WEEK] BVCB-keeper Mark Gaerthé
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
SPORTER VAN DE WEEK

BVCB-keeper Mark Gaerthé

  •   66 keer gelezen

Bergschenhoek - Sinds het begin van dit seizoen staat bij BVCB weer de 'eigen' clubman Mark Gaerthé onder de lat. De dertigjarige doelman die vanaf de jongste jeugd bij BVCB heeft gespeeld, was daarmee de opvolger van Wesley van der Molen die na het behaalde kampioenschap naar Xerxes vertrok.

Mark nam zijn plaats in maar had na een paar jaar 'stilstand' wel de hele zomer nodig om voldoende fit en goed op gewicht te geraken. "Na een mislukt uitstapje van een seizoen naar Delta Sport was ik gestopt en een beetje aangekomen. De overtollige zeven of acht kilootjes zijn er af en ik voel me goed fit, al kan het natuurlijk altijd nog beter", aldus de man die in Bergschenhoek is opgegroeid en nu in Zoetermeer woont.

Vanaf de jongste jeugd staat hij onder de lat. "Ik ging op voetbal maar rennen was eigenlijk niet alles voor mij. Ik was al snel buiten adem en ja: dan zetten ze je in het doel. Ik bleek aardig te kunnen keepen en vond keepen prima, dus ben ik altijd keeper gebleven."

Op zijn dertigste is de key-accountmanager van uitzendbureau NL Jobs nog altijd een prima doelman. Bij de hervatting van de competitie thuis tegen Heinenoord, op zaterdag 23 januari, verrichtte Mark een aantal uitstekende reddingen. Vooral in 1 tegen 1 situaties moest hij meerdere malen een tegentreffer voorkomen. "We speelden tegen Heinenoord niet best, maar deze club staat volgens mij gewoon te laag. Als je ziet wat ze in huis hebben, dan gaat deze club nog een aantal plaatsen klimmen."

Mark Gaerthé vindt het prima als hij veel te doen krijgt, maar als het team de wedstrijd zo onder controle heeft dat hij zelf nauwelijks iets hoeft te doen, dan vindt hij het nog beter. "Een keeper heeft 98 procent van de tijd niet actief iets te doen. En dus besteed ik deze tijd om voortdurend het team te coachen en de spelers op hun plek te zetten. Mensen worden daar wel eens een beetje moe van – zeker als ik tot op het parkeerterrein te horen ben – maar het hoort bij het werk van een keeper. De keeper heeft het overzicht en kan daardoor gericht aanwijzingen geven."

Mark is in grote lijn heel tevreden over het verloop van het seizoen tot nu toe. Hij vindt dat Jan Everse als trainer goed werk levert en voor een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning zorgt. "Hij is serieus maar gooit er tijdens de bespreking vooraf en in de rust ook een kwinkslag tussendoor. Daar hou ik wel van. Bij een goede voorbereiding hoort concentratie en een gezonde spanning, maar te veel spanning moet je ook weer niet hebben. Jan voelt dat heel goed aan." De ervaren doelman die met zijn lengte ook hoge ballen doorgaans goed weet in te schatten, heeft er alle vertrouwen in dat BVCB de opgaande lijn weer gaat vinden na de verloren wedstrijd thuis tegen Heinenoord. "Zaterdag moet we naar Zoutelande, naar de Meeuwen. Dat is een flink stukje rijden. Twee weken later staat Kloetinge op het programma. Dat is ook in Zeeland. Maar ja, een paar verre reizen naar uitwedstrijden, dat hoort erbij als je wat hoger gaat spelen."

Het is duidelijk dat Mark het weer prima naar zijn zin heeft bij BVCB dat toch zijn club is en blijft. Hij kent er heel veel mensen en er hangt een prettige vriendschappelijke sfeer. Dat is hoe dan ook een goede basis om op voort te bouwen!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>