Afbeelding

Dromen van de Molentocht op de Rottemeren

Algemeen 108 keer gelezen

Bleiswijk - Bij het zien van het flinterdunne laagje ijs op de Rottemeren droomt menigeen al van de beroemde Molentocht. Het ijs moet daarvoor nog wel heel wat dikker worden.

Meestal komen duizenden toerrijders uit de omgeving hier hun stempeltjes halen. Als het ijs minimaal twaalf centimeter is, kan de tocht doorgaan. De KNSB moet hiervoor altijd goedkeuring geven.

Ook als het vriest moet de polder op peil blijven. Als er ijs op de Rotte ligt komen mensen soms bij het gemaal vragen of het ‘uit’ kan. Machinist Peter Dullaard: “Als er daadwerkelijk een ijslaag komt zou deze kapot gaan omdat het gemaal ook in de wintermaanden elke dag moet draaien. Dat heeft te maken met het kwelwater, dat door de druk van zee ontstaat. “Wat wij in dat geval doen is de uitstroomsnelheid verminderen. Dat water moet er wel uit en er ontstaat dan vaak een wak waar je omheen kunt schaatsen. Bij andere waterschappen, zoals in Friesland, stoppen de gemalen gemakkelijker. Daar wordt alleen regenwater uit de polders gemaald. In zo’n vorstperiode heb je geen last van regen, hooguit ligt er een beetje sneeuw.” Dullaard raadpleegt constant de weerberichten en merkt op dat de huidige vorstperiode ‘zoals het er nu uit ziet’ niet doorzet. “In het weekend komt de temperatuur ook ‘s nachts alweer boven nul, ik denk niet dat we nu gaan schaatsen. Tel daarbij op de sneeuw die gaat vallen op het dunne laagje ijs dat er nu ligt. Maar misschien komt er nog een vorstperiode”, besluit hij hoopvol.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant