Afbeelding
SPORTER VAN DE WEEK

Schaatser Sanneke de Neeling

Algemeen 539 keer gelezen

Lansingerland - Sanneke de Neeling doet komend weekend mee aan het EK sprint in Collalbo in Italië. Ze is sinds vorige week in het fraaie bergdorp om te wennen aan de hoogte, de buitenlucht en natuurlijk het buitenijs. “Ik ben iemand die liever indoor schaatst, maar lekker in het zonnetje buiten heeft ook wel wat”, zegt de oorspronkelijke Rotterdamse die de laatste jaren in Heerenveen woont, pal naast Thialf waar ze normaal gesproken iedere dag aan het trainen is.

Na drie jaar Lotto Jumbo onder leiding van Jac Orie is ze overgestapt naar het Gewest Friesland waar ze traint onder leiding van Henk Hospes, die als een echte sprinterstrainer te boek staat. “Bij Lotto Jumbo gingen ze meer op de toer van het allroundschaatsen. Vorig jaar was ik daar al redelijk alleen als sprintster. Bij het Gewest Friesland is alles vooral op het sprinten gericht en daar kan ik dus heel goed werken. Ik heb het er heel erg naar mijn zin en dat zie je ook terug aan de resultaten. De hele ploeg doet het goed. Op de 500 meter hadden we er vijf of zes bij de top 10 op het NK afstanden. Zelf reed ik voor het eerst op de 1000 meter in de 1.15. Daar was ik wel heel blij mee. Het was jammer dat ik twee keer vierde werd maar over het geheel was ik niet ontevreden. Een doel voor dit jaar is nog in Thialf de grens van 38 seconden doorbreken. Dat zou wel heel vet zijn, als dat zou lukken”, aldus Sanne die op hoogte persoonlijke records heeft staan van 38,23 op de 500 meter en 1.14.22 op de 1000 meter. Of die records er dit jaar aan gaan, hangt ook een beetje af van het wedstrijdschema.

WK sprint
Komend weekend is het EK sprint. Daarna volgt het NK sprint en Sanneke hoopt zich daar te plaatsen voor het WK sprint dat dit jaar op haar thuisbaan in Heerenveen wordt gehouden. “Records verbeteren, steeds beter schaatsen en knallen in een vol Thialf, dat is de kick van het schaatsen”, aldus de 22-jarige Rotterdamse die vanaf haar vierde jaar op het ijs staat en vanaf haar zesde leerde schaatsen via de Schaatsvereniging Lansingerland.

“Dat is nog steeds mijn cluppie. We woonden in Rotterdam en de schaatsvereniging daar was in die tijd nog niet zo actief en dus meldden mijn ouders mij aan bij de Schaatsvereniging Lansingerland waar ik heb leren schaatsen onder leiding van Edwin Slegtenhorst en Leo van der Geest. We trainden op de ijsbaan van Zoetermeer, in het Silverdome. Vooral door mijn moeder Marianne en haar vader – opa Gerard – heb ik al jong de smaak van het schaatsen te pakken gekregen.”

Talent
Al snel bleek dat Sanneke meer dan gemiddeld talent had voor deze sport. Ze ontwikkelde zich snel en zeven jaar geleden won ze als vijftienjarige medailles bij de Jeugd Olympische Spelen. Drie jaar geleden was ze als negentienjarige de jongste Nederlands kampioene sprint ooit. Sanneke merkt dat ze nog steeds sterker en beter wordt en ze wil op haar 22ste nu echt stappen gaan zetten: records verbeteren, prestaties leveren en prijzen winnen.

Heel rustig leeft ze nu toe naar het EK van komend weekend. In de laatste week draait het om rust en de techniek op peil houden. En dan moet het in het weekend gebeuren. “Ik wil vier goede afstanden rijden en dan zie ik wel waar ik uit kom in het klassement”, zegt Sanneke maandag rond de middag. Met haar collega-rijdsters Laetitia de Jong en Jutta Leerdam bereidt ze zich rustig voor.

Studie
Tussen de trainingen door zal er zeker tijd zijn voor de boeken van de studie Life Science and Technology waar ze vorig jaar mee is begonnen aan de universiteit van Groningen. “Deze studie is een combinatie van biologie en scheikunde. Het is heel leuk om te doen en een prima afleiding van het schaatsen. Per week ben ik een uur of 25 met schaatsen bezig en het is goed om daarnaast iets heel anders te doen.”

Collalbo
Vanuit de Schaatsvereniging Lansingerland heeft Sanneke de Neeling zich ontwikkeld tot een topper. Haar jeugdclub vergeet ze niet. Ze heeft er nog goede contacten, haar ouders zijn er actief en als het even kan bezoekt ze de jaarlijkse feestavond! Maar natuurlijk is het vizier nu gericht op Collalbo en het EK sprint!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant