Voor veel mensen speelt geloof een belangrijke rol in het leven.
Voor veel mensen speelt geloof een belangrijke rol in het leven.

Geloof en religie nog steeds belangrijk

Algemeen 714 keer gelezen

Lansingerland - Geloof, religie en overtuiging spelen in Lansingerland nog steeds een belangrijke rol. Dat blijkt uit een onderzoek van Tip Lansingerland en Hart van Holland Lansingerland. Een kwart van de respondenten bidt dagelijks en bijna veertig procent heeft een christelijke overtuiging.

Van de mensen met een christelijke overtuiging, gaat 33 procent wekelijks naar de kerk. Zes procent zelfs een paar keer per week. De overige, gelovige Lansingerlanders zouden vaker naar een kerk gaan als er bijvoorbeeld een betere dominee zou zijn of er meer activiteiten voor kinderen zouden zijn. Een ander stuit op het gebrek aan diversiteit binnen de gemeenschap: “Ik zou vaker naar de kerk gaan als het meer aansluit bij de samenleving van nu. Vrouwen en mannen zijn gelijk. Bij de hervormde kerk zit bijvoorbeeld nooit een vrouw in de kerkenraad.” Vijftien procent is agnost; zij weten niet of God wel of niet bestaat. 33 procent is atheïst; zij zijn ervan overtuigd dat God niet bestaat. Twaalf procent heeft bij geloofsovertuiging ‘anders’ ingevuld. Iemand schrijft: “Ik geloof in een universele ziel waar we na onze fysieke dood naar terugkeren, om na verloop van tijd te reïncarneren en zo te evolueren.” Een ander is katholiek van huis uit, maar kan zijn of haar eigen denkbeelden niet meer vereenzelvigen met dit of een ander geloof: “Wat ik geloof is dat we vooral iedereen in zijn waarde moeten laten. Daarbij ben ik ook altijd zeer geïnteresseerd in andere rituelen en gebruiken.”

Bijna de helft van de Lansingerlanders vindt dat mensen met verschillende religieuze overtuigingen op een goede manier met elkaar omgaan. Tien procent is het daar niet mee eens. “Ik heb het idee dat ze redelijk gescheiden van elkaar leven”, vindt iemand. Een ander schrijft: “De varkenskop bij de nieuwe moskee en racistische stickers in Bleiswijk, getuigen niet echt van respect voor elkaars geloof.” De meerderheid (44%) is het niet eens met de stelling ‘Het zou goed zijn voor de maatschappij als religie verdwijnt’. Iemand schrijft: “Religie is iets wat voor iedereen iets anders kan bijdragen in zijn of haar leven. Voor de meeste mensen in een positieve manier. En het is ieders eigen keus in hoeverre men op gaat in zijn of haar religie.” Een ander vindt dat religie een hoop ellende oplevert: “Mooi voorbeeld hiervan is moslims en streng gereformeerden die moeite hebben met homo’s en lesbiennes.”

Bekijk de gehele uitkomst van het onderzoek hieronder:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant