Afbeelding
SPORTER VAN DE WEEK

Mauro Callegari

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland - Sporter van de Week is deze week Mauro Callegari, de supersportieve voorzitter van wielervereniging De Pedaalridders in Lansingerland. Bij deze vooral op jeugd gerichte vereniging is de 52 lentes jonge Mauro al vele jaren actief. Zeker twaalf jaar was hij ploegleider en ook heeft hij jeugdgroepen getraind. Daarna werd hij ook bestuurlijk actief en nu is hij sinds een half jaartje zelfs de voorzitter.

Het wielrennen heeft hij van huis uit mee gekregen. Zijn vader Bruno Callegari kwam uit Noord-Italië en was in zijn tijd een begenadigd wielrenner. Omdat er brood op de plank moest is pa Callegari geen prof geworden. Halverwege zijn loopbaan kwam hij – op de fiets – naar Nederland om hier in de Rotterdamse haven bij Wilton als gastarbeider aan het werk te gaan. Zo heette dat toen nog.

Bruno bleef fietsen en toen zoon Mauro acht jaar was, werd hij in navolging van zijn vader ook wielrenner. “Ik ben begonnen bij Harga in Schiedam. Daar hadden ze ook een wielerbaantje. In de jeugd kon ik aardig mee komen maar vanaf de nieuwelingen was ik vooral vulling. Blijkbaar had ik toch niet het talent. Na mijn twintigste ben ik wel actief gebleven maar niet meer in wedstrijden. Wat ik al zei: ik ben jeugd gaan trainen en heel lang ploegleider geweest. Gelukkig heeft mijn vrouw Retke me daar altijd alle ruimte voor gegeven. Nog steeds rijd ik toertochten met een cluppie van een man of tien. We rijden dan een tocht van meer dan 100 kilometer. Zondag was het 75 kilometer, omdat er een paar minder ervaren rijders bij waren. Heerlijk vind ik die toertochten. Het mooie van wielrennen is de vrijheid. Je stapt op je fiets en je kan gaan waar je maar wilt”, aldus de man die een eigen eenmansbedrijf heeft als elektricien.

MC Elektrotechniek is inzetbaar voor allerhande installatiewerk bij particulieren en ook bij bedrijven. Mauro is handig en staat altijd klaar om iets te repareren en doet al het voorkomende vrijwilligerswerk. Van speakeren tot bloemen halen en dingen versjouwen.

Sinds een jaar of vijf zes woont Mauro met vrouw Retke met veel plezier in Lansingerland, waar hij al heel lang via De Pedaalridders bekend en actief was. Ze hebben één dochter van twintig, Mara. Zij is net als haar moeder niet erg wielerminded en dat is voor pa Mauro helemaal geen probleem.

De voorzitter vertelt dat De Pedaalridders een vereniging is die vooral gericht is op het opleiden van jeugd vanaf acht tot en met veertien jaar. De vereniging is nog steeds op zoek naar een eigen home. Vroeger zat de club op een bedrijventerrein in Rotterdam maar sinds dat gesaneerd moest worden, zijn De Pedaalridders een beetje zoekende naar een eigen home. Trainen met de jeugd gebeurt nu bij de roeibaan in Zevenhuizen. “Je hebt zeker voor de jongste jeugd een afgeschermd trainingsterrein nodig. We werken wel samen met wielervereniging Ahoy maar houden toch onze eigen identiteit.”

Het mooie van De Pedaalridders vindt Mauro dat iedereen er gelijk is. Of je Nederlands kampioen bent zoals Matthijs de Haan in het voorjaar of dat je zes keer wordt gedubbeld in een wedstrijd: onderscheid wordt er niet gemaakt. Iedereen krijgt dezelfde trainingsfaciliteiten.

Onze Italiaan Mauro – hij moest op zijn achttiende kiezen en koos toen voor de Italiaanse nationaliteit - is natuurlijk een echte wielerfan. Tom Dumoulin is een van zijn favorieten. Vooral omdat hij niet alleen heel goed fietst maar ook een echte gentleman is die altijd de tijd neemt voor de pers, of hij nou wint of verliest. “Het is een heel realistisch iemand. Hij komt niet met excuses en vertelt gewoon netjes hoe het zit. Echt een ambassadeur voor de wielersport. Ik hoop dat hij de inspiratie is voor veel jongens en meisjes om aan wielrennen te gaan doen. Het is echt een prachtige sport. Je kunt het bij De Pedaalridders altijd een keer komen proberen.”

Ook Chantal Blaak en Anna van der Breggen zijn voorbeeldfiguren voor met name meisjes. Geweldige sportvrouwen die de wielersport op een geweldige manier uitdragen en promoten door wie ze zijn en wat ze doen! Kijk voor meer informatie over De Pedaalridders op de website www.depedaalridders.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 10 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 11 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 12 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant