Tegen dit deel van het centrum wordt een heel nieuw deel aangebouwd.
Tegen dit deel van het centrum wordt een heel nieuw deel aangebouwd.

Nieuw gedeelte moet Berkel Centrum opnieuw uitvinden

Algemeen 1 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Over een jaar al moet er gebouwd gaan worden. Maar hoe gaat het er precies uit zien? En kan het de goedkeuring krijgen van inwoners? De plannen voor het nieuwe centrum van Berkel en Rodenrijs liegen er niet om. Gepland staan ruim honderd appartementen en duizenden vierkante meters aan winkelruimte. Het project moet Berkel Centrum een impuls van jewelste geven.

Door Boyan Ephraim

Op het gemeentehuis zijn ze er maar wat druk mee. Er moet nog veel gebeuren voordat de bouw van Berkel Centrum West kan beginnen. Inmiddels is de aanbesteding achter de rug. ABB Bouwgroep en Waaijer Projectrealisatie gaan het nieuwe centrumdeel uit de grond stampen. In totaal moeten er 166 appartementen komen ten westen van Berkel Centrum, een supermarkt van 2.500 vierkante meter en nog eens 3.000 vierkante meter aan winkels en horeca. Er wordt ook gedacht aan een theaterzaal en bioscoop. Bioscoopketen Pathé zou interesse hebben getoond. Het nieuwe centrumdeel zal gaan lopen vanaf de huidige Albert Heijn tot langs het begin van de Berkelse Plas. Volgens de gemeente is er wel degelijk vraag naar zoveel nieuwe woningen, winkels en voorzieningen. Dat komt doordat het aantal inwoners in Lansingerland tussen nu en 2030 naar verwachting met duizenden personen zal stijgen.

Zorgen bij inwoners
Er ligt al eventjes een voorlopig bestemmingsplan op tafel. Omwonenden konden in november naar het gemeentehuis komen om die stukken te bekijken. Naar aanleiding van die inloopavond zijn twintig reacties binnengekomen van bewoners. Hun zorgen gaan voornamelijk over het verkeer en een van de appartementengebouwen. Zo wordt er aandacht gevraagd om veilige fietsroutes naar de basisscholen aan de Oudelandselaan tijdens de bouw van het nieuwe centrum. Veel kinderen fietsen nu door het centrum van Berkel om op school te komen. Ook zijn er zorgen over het aantal parkeerplekken, want worden er daar straks wel genoeg van aangelegd? Ook vragen sommige mensen zich af of de Boerhaavestraat nou wel zo geschikt is voor de bevoorrading van winkels met vrachtwagens. Zorgen over de appartementen gaan vooral over de hoogste woontoren met tien verdiepingen. Inwoners vinden zo’n hoog gebouw niet passen in de omgeving en vrezen voor hun privacy. Daarnaast maken ze zich zorgen over de schaduw van die toren. Gevreesd wordt dat geen zonnestraal hun woning meer zal bereiken.

Onterechte zorgen
Naar al die kritiekpunten van inwoners hebben de projectontwikkelaars en de gemeente inmiddels gekeken, blijkt uit een vrijgekomen rapport. Daarin staat: “Wij zijn ons ervan bewust dat de voorgenomen centrumontwikkeling grote impact kan hebben op de bestaande omgeving. Het is dan ook zaak om in overleg met belanghebbenden te zoeken naar een uitwerking, waarbij én het centrumgebied kan worden versterkt én waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de belangen van omwonenden en bestaande ondernemers. Wij zijn van mening dat dit te combineren is.” In het rapport reageert de gemeente ook op de kritiek van sommige inwoners. “De uitbreiding van het winkelcentrum betekent een wijziging ten opzichte van de huidige situatie. Het huidige fietspad vanuit het centrum naar de scholen verdwijnt. Onze voorkeur gaat ernaar uit om de fietsers naar de scholen en sportverenigingen vooral ‘buitenom’, in plaats van ‘binnendoor’ het centrum te leiden. Dit kan in de praktijk betekenen dat de kinderen iets om moeten fietsen. Het is echter een veilig alternatief voor een fietsroute door een centrum met winkelend publiek en auto’s die de parkeergarage in- en uitrijden.” Daarnaast hoeft niemand zich volgens de gemeente zorgen te maken over het toekomstige aantal parkeerplekken in Berkel Centrum. Ook al wordt er gebouwd op de parkeerplaatsen bij de Albert Heijn en verdwijnt het parkeerterrein bij ‘t Vierkantje, er komt heel veel voor terug. Nu zijn er 329 plaatsen in het centrum, straks worden dat er 682.

Verkeerschaos
Grote uitdaging voor de gemeente is het in goede banen leiden van al het verkeer. Daarom is ervoor gekozen om verkeer in het nieuwe centrum zoveel mogelijk van elkaar te scheiden. Zo is het de bedoeling dat winkels alleen worden bevoorraad vanuit de Boerhaavestraat. “De weg is hier voldoende breed voor”, denkt de gemeente in tegenstelling tot inwoners die hier hun bedenkingen bij hebben. “Wel is het zaak om te zorgen dat de bevoorrading geen gevaarlijke situaties oplevert in relatie tot schoolgaande kinderen op de fiets en tijdens de piekmomenten met auto’s in de Röntgenstraat. Methoden om dit zoveel mogelijk in goede banen te leiden zijn een goede inrichting van de Boerhaavestraat met bijvoorbeeld drempels, maar ook het hanteren van venstertijden voor bevoorrading.” In de huidige situatie is er twee keer per dag sprake van een verkeerschaos op de Röntgenstraat, doordat veel ouders hun kinderen met de auto naar school brengen en weer ophalen. Dit zal ook zijn weerslag gaan hebben op het nieuwe centrumdeel, omdat het centrum straks helemaal doorloopt tot de Röntgenstraat. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld het aanbrengen van een keerlus. Het voordeel van daarvan is dat auto’s niet meer achteruit hoeven te steken om te draaien, aangezien de Röntgenstraat dood loopt.

Tien verdiepingen
Het rapport spreekt ook de kritiek van inwoners over de hoge flat tegen. Op dit moment staat er een woontoren gepland van maar liefst tien verdiepingen. “Wij zijn van mening dat een hoger appartementengebouw op deze plek - mits goed ontworpen en rekening houdend met privacy en bezonning van omwonenden - een positieve blikvanger en markeringspunt van het centrum van Berkel kan worden. De hoogte van het gebouw wordt 34,5 meter. Er is rekening gehouden met de hoogte van de Dorpskerk van Berkel. Dat blijft het hoogste punt van het dorp. Volgens de gemeente is de hoogte sowieso niet zo’n probleem, omdat even verderop aan de Oudelandselaan al een flat staat van 30 meter hoog.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Er zijn nog te veel mensen die de weg naar Veilig Thuis niet weten te vinden.
Nieuwe regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling veelvuldig besproken Algemeen 2 uur geleden
De meiden van groep 5 en 6 van OBS Groenehoek hadden er zin in!
Veel animo voor schoolvoetbaltoernooi Algemeen 5 uur geleden
In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 23 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 19 apr, 11:44
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 19 apr, 10:12

Uit de krant