Astrid Oosenbrug leeft haar motto
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Astrid Oosenbrug uit Lansingerland is de nieuwe voorzitter van het COC.
Astrid Oosenbrug uit Lansingerland is de nieuwe voorzitter van het COC.

Astrid Oosenbrug leeft haar motto

  •   304 keer gelezen

Lansingerland - "Strong people stand up for themselves but stronger people stand up for others", dat is de reden waarom Astrid Oosenbrug zich inzet voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI).

Door Suzanne Buijtenhek

Astrid is in Lansingerland vooral bekend door haar raadswerk voor de PvdA Lansingerland (2010-2012) en voor haar werk in de Tweede Kamer (2012-2017). Bij de PvdA kwam zij in aanraking met het roze netwerk en werd daar in 2017 voorzitter van. Astrid voelt zich persoonlijk sterk betrokken bij de LHBTI-gemeenschap.

Dit jaar werd Astrid benaderd met de vraag of zij interesse had om Tanja Ineke op te volgen bij het COC, omdat Tanja zou gaan stoppen. Astrid vertelt: "Ik had daar eigenlijk nog nooit over nagedacht, voor mij leek het COC vooral een mannenbolwerk en ik vind het belangrijk dat iedereen vertegenwoordigd wordt. Na een aantal gesprekken bleek dat mijn beeld niet klopte en dat het COC er voor iedereen wil zijn. Deze vacature paste bij mij, er werd gezocht naar een betrokken, inspirerende, communicatieve, politiek gerichte voorzitter met de blik ook op Europa gericht." Astrid geeft aan dat het COC geen politieke kleur heeft, maar wel politiek gestuurd. "Dat is belangrijk voor me", zegt ze.
Op de vraag wat haar doelen zijn als voorzitter van het COC, komt Astrid met een enthousiast antwoord: "Ik wil doorgaan op de ingeslagen weg, namelijk het COC nog meer inclusief maken, samen sterker. Daar bedoel ik mee dat het COC beter toegankelijk moet worden voor mensen met een bi-culturele achtergrond. Mijn tweede doel is om meer aandacht besteden aan LHBTI's met autisme, zij hebben vaker moeite om contacten te leggen. Bij COC Rotterdam Rijnmond wordt binnenkort gestart met een AutiRoze groep, waarin bijeenkomsten voor hen worden georganiseerd. Als derde valt het me op dat oudere LHBTI'ers vaak erg eenzaam zijn. Ze hebben vaak een moeizame coming-out gehad in een tijd waarin dat absoluut niet geaccepteerd werd. Ze hebben meestal geen kinderen en moeten soms zelfs weer terug de kast in om in een verzorgingstehuis geaccepteerd te worden. Ik wil mensen bewust maken dat taal het begin kan zijn om mensen zichzelf te laten accepteren en ook om geaccepteerd te worden. Je hebt er vaak geen erg in, maar in gesprekken ga je uit van stereotypen: je verwacht dat een man een vrouw had of andersom. Voor ouderen kan dit extra kwetsend zijn, doordat zij met veel onbegrip en zelfs verstoting te maken hebben gehad."

LHBTI in Lansingerland
Astrid vertelt over haar beleving van acceptatie van LHBTI in Lansingerland. "Ik heb het gevoel dat je in Lansingerland LHBTI mag zijn, maar het moet vooral niet té zichtbaar zijn. Dat betekent dat het nog steeds als afwijkend gezien wordt, als je toevallig meer voelt voor iemand van hetzelfde geslacht. Het is kennelijk niet oké. Dat betekent dat er geen volledige acceptatie is. Het lijkt in Lansingerland een niet bestaand onderwerp te zijn, maar zes procent van de Nederlandse bevolking is LHBTI, dus wij zijn er en mogen er zijn." Astrid doet een oproep om symbolen van acceptatie van LHBTI te behouden en te versterken. "Confrontatie zorgt voor nadenken en discussie en dat is het begin van acceptatie. Je kan er beter over praten dan doodzwijgen! De regenboogzebra op de Herenstraat is helaas verdwenen. Breng die alsjeblieft terug! Op Coming Out Day wordt sinds 2015 op het gemeentehuis de regenboogvlag gehesen, dat is belangrijk om te laten zien dat iedereen welkom is, van welke geaardheid dan ook."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>