Van Tatenhove is nog niet klaar met het wethouderschap:
Van Tatenhove is nog niet klaar met het wethouderschap: "Lansingerland is een prachtige gemeente. Daar wil ik me graag voor blijven inzetten."

Ankie van Tatenhove: “Cultuurhuis Berkel moet in het centrum komen”

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland – Na bijna vier jaar in dit college te hebben gezeten, zit de termijn van wethouder Ankie van Tatenhove er bijna op. “Ik vind het wethouderschap best wel heel erg leuk”, zegt ze met een glimlach van oor tot oor. “Het is heel mooi om te zien wat hier allemaal kan en gebeurt.” In de serie College in Beeld blikt Van Tatenhove terug op de afgelopen vier jaar van dit college.

Door Boyan Ephraim

Misschien wel de belangrijkste nalatenschap van Van Tatenhove zullen de cultuurhuizen zijn. Bij haar aantreden was het een van de plannen die het nieuwe college bedacht. Elke dorpskern moest en zou een cultuurhuis krijgen. Een plek waar verenigingen, culturele instellingen en vooral ook inwoners elkaar kunnen vinden. “We zijn aardig op weg”, zegt de wethouder erover.

Om inspiratie op te doen voor de cultuurhuizen nam Van Tatenhove raadsleden mee op sleeptouw. “We zijn een dagje naar Gouda en Middelburg gegaan. De bus zat bomvol toen we vertrokken.” Een van de plekken waar het gezelschap naartoe ging, was een cultuurhuis in Gouda. “Daar hebben ze een combinatie van jewelste: horeca, bibliotheek, de omroep zit er, streekproducten zijn daar te koop, een drukkerij drukt er nog op een ouderwetse manier en het streekarchief is er gehuisvest.”

Welkom gevoel
Dat zijn dan de instellingen, maar er kan daar in Gouda nog veel meer. “Het is een beetje de huiskamer van de stad”, gaat de wethouder verder. “Er is een grote hal en er zijn zalen waar je kan afspreken als zzp’er of om gewoon een boek te lezen in een luie stoel. Iedereen is er welkom en je voelt je er ook echt welkom. Ik werd er vrolijk van!”

Ook in Lansingerland wil Van Tatenhove dus zoiets. Maar niet elk dorp is daarvoor geschikt, denkt ze. “Berkel en Rodenrijs heeft een regionale functie. Daar kan het wel. In Bleiswijk zou zoiets niet kunnen. Daarvoor is het dorp te klein. Maar het is wel gaaf wat daar nu al gebeurt. Bleiswijk heeft met ‘t Web het allereerste cultuurhuis van Lansingerland. Er staat ook al een hele programmering, terwijl het gebouw nog verbouwd moet worden. Deze maand gaan ze daar als het goed is mee beginnen.”

Nieuwe ideeën
“In Bergschenhoek willen we ook weer iets anders. Je moet elk dorp toch apart benaderen. Voor Bergschenhoek willen we het Spectrum verbouwen, zodat daar een hele verzameling aan culturele verenigingen en activiteiten in kan. Iedereen die een oefenplek zoekt, kan daar straks terecht. En ik hoop ook dat daar nieuwe dingen ontstaan.”

Ook aan een cultuurhuis in Berkel wordt gewerkt. “Die plannen zijn wel nog in een minder vergevorderd stadium. Er is ook nog geen locatie gekozen. Wel heb ik een plek in gedachten. Het is heel belangrijk voor Berkel dat het cultuurhuis daar in echt centrum komt. Die relatie met het centrum wil ik echt. Het zou in Rehoboth kunnen, in het gebouw waar de bibliotheek nu zit of aan de westkant van het centrum. Daar komen veel nieuwe winkels en mogelijk ook een bioscoop.”

Lastige opgave
Maar de eerste klus die Van Tatenhove bij haar aantreden moest klaren was een hele andere. Het Rijk hevelde zorgtaken over naar de gemeente. “Het was echt een grote uitdaging”, zegt de wethouder erover. “Ik ben ook blij dat we niet het hele sociale domein in Lansingerland op z’n kop hoefde te zetten.”

Dat kwam volgens de wethouder doordat het hier al best goed geregel was. “Er was al veel contact tussen instanties in Lansingerland. Dat hebben we nu alleen maar verder verbeterd. Als je tegenwoordig bij het verkeerde loket staat, word je alsnog geholpen. Wij doen als gemeente ook altijd een brede uitvraag. Als iemand een bijstandsuitkering komt aanvragen handelen we niet alleen dat af, maar vragen we bijvoorbeeld ook hoe het met de kinderen gaat, hoe ze het op school doen of waarom ze eigenlijk een uitkering komen aanvragen. Dan blijkt dat mensen vaak meer hulp nodig hebben. Voorheen kreeg je gewoon alleen waar je om vroeg. Hoe we het nu doen, is veel beter.”

Samenwerking
Al met al is Van Tatenhove trots op Lansingerland. “Het gaat goed met Lansingerland! Financieel gaat het met de gemeente een stuk beter en we hebben een relatief gezonde bevolking. Dat komt ook doordat het een jonge bevolking is in vergelijking met andere gemeenten.”

Wat de wethouder ook prijst, is hoe inwoners met elkaar omgaan. “Laat ik eens een voorbeeld geven”, zegt Van Tatenhove. “De huurtarieven van sportclubs werden verhoogd en daar hadden de clubs het moeilijk door. Er werd veel over geklaagd. Toen heb ik gezegd: ‘We bevriezen de tarieven voor de binnensport en stoppen met zeuren over tarieven.’ In plaats daarvan zijn we gaan kijken naar wat clubs voor elkaar en voor Lansingerland kunnen betekenen. En daar kwamen mooie dingen uit.”

“HBR en Volley2b vonden elkaar bijvoorbeeld. De volleybalvereniging trainde altijd midden in een weiland bij Bergschenhoek. Daar was gewoon wat zand gestort. Eigenlijk slaat die locatie natuurlijk nergens op. Toen HBR dat hoorde hebben zij een stukje grond beschikbaar gesteld en er een zandveld op gemaakt. Nu kan de volleybal ook weer gebruik maken van de faciliteiten van HBR, denk aan de kleedkamers en de kantine. Dat zijn nou echt mooie dingen.”

En onlangs nog heeft de wethouder een ander succesje behaald. “Ik ben heel blij dat we Huize Sint Petrus deels open hebben kunnen houden. Daarnaast hebben we in Petrus kamers beschikbaar gesteld voor ouderen. Zij kunnen er zelfstandig wonen, maar wonen er niet alleen. Als er hulp nodig is, is die in de buurt.”

Van Tatenhove is dus ook zeker nog niet klaar met het wethouderschap. “Lansingerland is een prachtige gemeente met prachtige mensen. Daar wil ik me graag voor blijven inzetten. En daarbij, de cultuurhuizen staan nog niet allemaal!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 14 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 17 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 19 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 20 uur geleden

Uit de krant